2012. június 24., vasárnap

Könyves álompasik párbaja - 2012 - 1. forduló Karakterek jelölése (június 23. - június 30.)

Keressük 2012 legjobb férfi karakterét! Kíváncsi vagy a többi olvasó véleményére? Vegyél részt a jelölésen és a szavazásokon, a Te kedvenced is esélyes lehet! Azok között, akik minden szavazáson részt vesznek értékes könyves nyereményeket sorsolunk ki! :)
1. forduló: Jelölj 10 kedvenc férfi karaktert az általad olvasott könyvekből, lehetőleg az utóbbi néhány évet szem előtt tartva. Pl: Ren/Nightshade vagy Jamie/Outlander
2. forduló: A legtöbb jelölést kapott 32 karaktert párbajozni küldjük egymással, akikre újra szavazni lehet, marad 16.
3. forduló: A 16 karaktert újabb 8 párossá sorsoljuk és mehet a szavazás
4. forduló: 4 párost párbajoztatunk.
5. forduló: 2 páros párbajozik.
6. forduló: VÉGSŐ párbaj.

Szabályok:

Első forduló:

  • Mindenki jelölhet TÍZ férfi karaktert. Jelölést leadni csak EGYSZER lehet. Ha többször adod le a jelölésed, az összes törölve lesz.
  • NEM jelölheted ugyanazt a karaktert többször! Ellenkező esetben a jelöléseid törlésre kerülnek.
  • Bármilyen fajta könyvből jelölhetsz szereplőt.
  • A karakter neve mellé írd oda a KÖNYV címét is! Rengeteg ugyanolyan nevű karakter van és nem vagyunk telepaták így nem tudhatjuk, hogy te melyikre gondoltál pontosan. Jelölések a könyvek címe nélkül szintén törölve lesznek.
  • A JELÖLÉST JÚNIUS 30-ÁN ÉJFÉLKOR LEZÁRJUK!

Nyereményjáték:


  • Egy nyertes lesz, akit azok közül fogunk kisorsolni, akik MINDEN fordulóban szavaztak.
  • Azok, akik egy fordulóban többször is szavaztak törölve lesznek a szavazataikkal együtt.
  • Nyertest a 6. forduló után, azaz Július 24-én hirdetünk.


A játékban résztvevő/segítő blogok listája:
  1. Könyvek háborúja, avagy az olvasó visszavág! (Házigazda)
  2. Kelly olvas
  3. Gretty szerint a világ
  4. FFG Book
  5. Magnolia
  6. Kristina blogja
  7. Limo könyvvilága
  8. Javíthatatlan világa
  9. MFKata gondolatai
  10. Akiknek élmény az olvasás
  11. Roni olvas
  12. Lylia Bloom
  13. Zenka szerint a könyvek
  14. Sivatagirózsakönyv
  15. Forró csoki és jó könyv
  16. Wee blogja
  17. Nem harap a...
  18. Secret Dream Time
  19. Elhaym blogja
  20. Petra @ Amik érdekelnek

A jelölő űrlapot ITT tudjátok elérni!

2012. június 16., szombat

Simon Tamás: Vérmacska

A történetről röviden: Alfi macska első két évét követhetjük nyomon naplóformában. Alfi kölyökként kerül egy családhoz. Az önbizalom hiányban szenvedő túlsúlyos fiatal férfi (Alfi elnevezésében Szőri) lesz a gazdája. Alfi királynak tekinti magát uradalmán, és elvárja, hogy mindenki alázattal szolgálja őt. Folytonos csatározások veszik kezdetüket a macska rombolásai miatt...

A tavalyi megjelenésekor még nem figyeltem fel a könyvre, csak miután annyit dicsérték, hogy mennyire jó. Utánanéztem és fel is került a kívánságlistámra. Így mikor a könyvtárban ráleltem, nagyon megörültem neki.

Alfi elmesélésében láthatjuk az eseményeket, hónapról-hónapra. Az első oldaltól az utolsóig iszonyú jó szórakozást nyújtott. Verhetetlen dumája van ennek a macskának. Akit zavar a trágár szavak tömkelege, annak nem ajánlom.

A macsek látszólagos utálata a gazdái iránt erős ragaszkodást takar. Érdekes volt, hogy miként csap át egyik bejegyzésről a másikra a szeretet utálatba.

Alfi lételeme a bosszantás és az emberek bántalmazása, Szőri állandó zrikálása, hogy miért nincs már barátnője és a külsejére tett megjegyzések.

Külön tetszettek ahogy elnevezi a körülötte megforduló embereket: Szőri, Feketehajú (aki egyébként Szőri anyja, másik nevén pedig Fürtöske), Magas, Kopasz stb. A másik macska nevét ide nem tudom most leírni, csak csillagokkal, de azon is milyen jókat derültem.

Akit hiányoltam a történetből az Szőri apja. Nagyon ritkán említődik csak meg, és akkor is csak egy-egy pillanatra, pedig ő is ott él a családban. 

Még az elején próbáltam kiválasztani, hogy melyik jelenet tetszett a legjobban, de ahogy olvastam egyre tovább, úgy jöttek az újabbnál-újabb favoritok, így egy idő után már nem is próbálkoztam.

Igazán kikapcsoló és szórakoztató olvasmány volt. Egy fárasztó nap után is feldobja az ember hangulatát.

Az idei Könyvhétre meg is jelent a következő rész, remélem hamarosan sort tudok keríteni rá.


Pontszám: 5


Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadás éve: 2012
Oldalszám: 280

2012. június 11., hétfő

Könyvheti élmények 2012

Az idei Könyvhétre a szombati napon látogattam ki.
A könyvfesztiváli Molytalálkozó után azonnal szerveződni kezdett a következő és egy idő után a napok is körvonalazódni látszódtak. A szombati molyok csapatához társultam. A 11 órás találkozót szerencsére sikerült is elérnem, bár sikeresen kiment a fejemből, hogy hétvége van és akkor más a menetrend, de csak befutottam pár perccel 11 után. A Gerbeaud cukrászda előtt, ahogy kiléptem a földalatti feljárójából azonnal meg is pillantottam a szép nagy körben álldogáló molyokat. Rögtön ki is szúrtam @brena -t és célba is vettem, közben elszántan vadásztam a molyos kitűzőmet a táskámban. Kisvártatva @FantYAstic_Volumes is megérkezett és @Gretty kifulladva a Fable dedikálásról.
Majd következett a régóta várt B.M. Grapes dedikálás. Már a Lámpagyújtáskor szerettem volna ellátogatni hozzá, de sajnos addigra nem sikerült beszereznem a könyvét, de hála a mostani Könyvmolyképző webshop akciónak csütörtökön megérkezett a példányom. Így friss, ropogós, olvasatlan könyvvel állítottam be a dedikálásra. Grapesszel nagyon jót beszélgettünk, örülök, hogy végre találkozhattam vele.
A következő cél az Agave standja volt, ahol már a korábbi hírekből megtudtam, hogy nagy böngésző lesz a régebbi megjelenéseikből. A stand előtt ott is sorakoztak a ládákban a könyvek. Lawrence Block két könyvét választottam (A penge élén, Bérgyilkos inkognitóban) és Caleb Carr A sötétség angyala című könyvét. Sajnos az első részt nem találtam meg, de majd idővel meglesz. Ingyen pedig egy Agave 100-zal lettem gazdagabb.
Ezek után a standok közötti barangolás következett, ahol sikerült egy csomó könyvet beszereznem, amikkel már régóta szemeztem. Palatinusnál Dumas: A régens lánya, Steve Berry: Alexandria link, Charlotte Bronte: Shirley, Maupassant: Erős, mint a halál könyvét tettem a kosaramba. A Park Kiadónál az Ahol a vadak várnak nem engedte, hogy otthagyjam. Geopentől végre lett egy John Grisham regényem, Az elmaradt karácsony. Még két ajándékkönyvet vettem, majd kifáradva egy padon pihentem ki a forróságban való könyvkergetést.
Egy délutáni szieszta után este 7-től kezdődött a Gabo-Ciceró blogger találkozója. Az alacsony résztvevő szám ellenére nagyon jól éreztem magam @Anaria -val nagyon jót beszélgettünk és megismerkedhettünk a Ciceró Könyvstúdiónál a Kiadó munkatársaival. Nagyon kedvesek voltak. A Gabo standjánál pedig az Áprilisi út című könyv szerzőjével, Hidasi Judittal találkoztunk.
Este kifáradva, de sok-sok élménnyel és könyvvel gazdagodva indultam el a Vörösmarty térről.

Julianna Baggott: Tiszták

A történetről röviden: A Földet hatalmas robbanások döntötték romba. A szörnyűségek elől az emberek egy kiválasztott, "arra érdemesnek tartott" része bevonul az úgynevezett Kupolába. A mesterséges környezet megvédi őket és hermetikusan elzárja a külvilágot. A kint maradtak nagy része életét veszti a robbanásokban, de a túlélők sem ússzák meg sértetlenül. Ép ember nem is marad, mindenki örökké megmaradó sebeket szerez, illetve összeolvad azzal a tárggyal vagy élőlénnyel, ami a detonációk pillanatában hozzáért a testükhöz. Pressia a túlélők egyike, aki nagyapja borbélyüzletében igyekszik elbújni a brutális katonai erő elől. A Kupolából egy Tiszta (Partridge) megpróbál kiszökni, hogy megkeresse élőnek hitt édesanyját...

A megjelenése óta felkeltette az érdeklődésemet a könyv, alig vártam, hogy végre elolvashassam. Az amerikai megjelenés után hamar elkészült a magyar kiadás, aminek nagyon örültem. Az Egmont Kiadó gyorsasága mostanában semmi kívánnivalót nem hagy maga után.

A bevezető fejezet azonnal megadta azt a komor és sötét hangulatot, ami végigkíséri az egész történetet.

A robbanásokban eltorzult emberek bemutatása, hogy ki éppen mivel, hol és hogyan olvadt össze, szinte azonnal sokkolt. Ezek után a katonai szervezet brutális őrjáratai csak tovább fokozták a kegyetlenséget. Az a brutalitás, ahogy halomra ölik az embereket csupán a verseny kedvéért végképp kiverte nálam a biztosítékot. Tudom fancsalodhatok itt ezeken, de ha belegondolok, egy hatásos disztópiás regényhez mindez elengedhetetlen. Sokszor találkozhatunk  olyan disztópiával, (hisz sorra-sorra születnek irdatlan tempóban az e témájú könyvek) ami csak felszínes, nem eléggé negatívnak beállított világot mutatnak be.

A főszereplők egytől-egyig rengeteg borzalmon mentek keresztül. Hiába él az ember a Kupola falain belül, ott ugyanúgy zajlanak a kegyetlenségek csak éppen eltitkolva a háttérben.

Az írónő nagy fantáziájáról tesz bizonyságot, ahogy kigondolja az újabbnál-újabb összeolvadási módozatokat és az elferdült szörnyetegek számtalan megjelenési formáját. Vannak itt tyúkra emlékeztető torz állatok, grupik, akik összenőtt emberek, valamint a földből felbukkanó fertők.

Izgalmakban sehol sem volt hiány, mégis elég lassan haladtam csak a könyvvel, de ez csak azért volt, mert leírásokban gazdag és a képzeletet nagyon megdolgoztató a szöveg. De mindeközben magába szippantott a bemutatott lehangoló világ és teljesen rányomta a bélyegét a hangulatomra. Ritkán hat rám ennyire egy könyv.

A folytatás amerikai kiadása jövő februárra várható, Fuse címmel.
 


Pontszám: 5



Kiadó: Egmont-Hungary Kft.
Kiadás éve: 2012
Oldalszám: 568
Fordította: Varga Csaba Béla
Eredeti cím: Pure (2012)

2012. június 4., hétfő

Alex Flinn: Csók, pont jókor

MEGJELENIK A KÖNYVHÉTEN!

A történetről röviden: Talia királykisasszony egy átok miatt örök bezártságban tölti életének addigi tizenhat évét. Szülei mindentől és mindenkitől óvják, nehogy az átok beteljesedjen, azaz Taliát egy orsó megszúrja és örök álomba merül. A lány a szabályok megszegésével valóra váltja az átkot és vele együtt Eufrázia egész királysága álomba szenderül. Jack, a laza, "partiarc", amerikai srác a szülei által befizetett unalmas társasutazás egyhangúsága elől elmenekülve, rátalál az alvó Taliára. A lány szépségétől megigézve megcsókolja őt, és egycsapásra mindenki felébred. Azonban a bonyodalmak csak itt kezdődnek, mert Eufrázia háromszáz éven át aludt, mire magukhoz tértek, már a huszonegyedik. századot írják...

Alex Flinn Beastly című regénye (Szépség és szörnyeteg) után egy újabb klasszikus mese modern változatát alkotta meg. Ezúttal a Csipkerózsika történetét dolgozz fel.

Az elkényeztetett és önmagával igencsak megelégedett Talia nem bírja az állandó korlátokat és egyenesen a vesztébe rohan. Itt betekintést nyerhetünk a tizenhetedik századi előzményekbe, majd egyszerre háromszáz éves ugrással folytatódik a történet.

A főszereplők óriási személyiségfejlődésen mennek keresztül. Bevallom az elején egyikükkel sem tudtam egyáltalán szimpatizálni, de itt nem is az volt a cél, hanem a folyamat, ahogy egymást alakítják. Talia rátartisága és Jack tunyasága szépen, fokozatosan alakul át.

Igencsak mókás volt, ahogy Talia szembetalálja magát a modern kor vívmányaival. Jókat kacagtam mikor a mobiltelefon nevű ördögi masinával találkozik először. A kezdeti sok újdonságba mégis úgy éreztem, hogy nagyon hamar beletanul. A legviccesebb rész Jack és Malvolia kvízjátékai voltak.

Érdekes volt és egyben elgondolkoztatott az, hogy belegondolva: egy háromszáz éves ugrással mekkora nagy változást észlelhet az ember a technológiai fejlődésen, az emberek viselkedésében. Mégpedig nem mindig pozitív irányban.

Jack és Talia szemszögei váltakoznak fejezetről-fejezetre. Így mindkettejük gondolataiba beleláthatunk. Tetszett a meredek különbség kettejük szóhasználatában.

Nagyon jól szórakoztam végig, mókás jelenetekben bővelkedő, modern Csipkerózsika. Utólag megállapítottam, hogy mennyire elfelejtettem az eredeti mesét. Tervezem, hogy elolvasom majd ezek után azt is.
Másik borítóváltozat (külföldi)


Pontszám: 5



Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadás éve: 2012 Könyvhét
Oldalszám: ?
Fordította: Balogh Eszter
Eredeti cím: A Kiss in Time (2009)

2012. június 1., péntek

Polctörlés - A démon jele vs. Kezek és fogak erdeje

Két, régóta a polcomon várakozó könyv közötti választásban szeretném a segítségeteket kérni.

Az első könyv Diana Rowland: A démon jele című könyve a Kelly Kiadótól.
Amikor a fiatal rendőrnőt, Kara Gilliant ötévnyi utcai járőrözés után előléptetik nyomozóvá, azonnal egy brutális gyilkosság közepébe csöppen. Az áldozat holttestére a helyi víztisztítótelepen találnak rá, testén a kegyetlen kínzásokra utaló ezernyi seb között rábukkannak egy művészi tökéletességgel kidolgozott és hátborzongatóan ismerős jelre. A louisianai Beaulacban azt hitték, három éve véget ért a rettegett sorozatgyilkos vérengzése, most azonban minden jel arra utal, hogy a Jelfaragó visszatért.

Hamar nyilvánvalóvá válik, hogy ez nem egy átlagos gyilkosság, hanem egy természetfeletti erővel rendelkező démon borzalmas bűntette. Mivel Kara misztikus képességekkel rendelkezik – másik látása révén képes megidézni a démonokat –, különös összefüggésekre bukkan, és nemcsak arra jön rá, mire készül a gyilkos, de arra is, hogy mikorra tervezi mindent elsöprő gaztettének végrehajtását. Mire eljön a telihold napja, már csak a gyilkos személye kérdéses.

Kara az életét kockáztatva szembenéz a gonosszal, miközben egy természetfeletti szépségű Démon Lord kísért az álmaiban, nappal pedig egy jóképű, de gyanakvó FBI-ügynök követi minden lépését.

A másik könyv pedig az Athenaeumnál megjelent Carrie Ryan: Kezek és fogak erdeje.
Mary világában egyszerű szabályok uralkodnak. Ha élni szeretnél, nem hagyod el a faludat és nem lépsz be a Kezek és Fogak Erdejébe, a zombik közé…
A falu lakói életüket a közösségnek szentelik: elfogadják a Nővérek irányítását, buzgón szolgálják Istent, párt találnak maguknak és gyermeket nemzenek. A Föld utolsó túlélőiként kötelességük elfogadni sorsukat.
A faluban azonban rejtélyes események történnek, ráadásul Mary nem a neki rendeltetett férfiba szeret bele. Nincs maradása: elindul, hogy a védelmező kerítés túloldalán kilépjen az ismeretlenbe, és választ kapjon kérdéseire. De vajon győzedelmeskedhet-e a szerelem, ha látszólag a halálról szól az élet? 



A jobb oldali menüsávban tudtok szavazni, hogy melyik könyvet válasszam ki, és olvassam el júniusban. 
A voksolás június 15-ig tart. 
Előre is köszönöm szavazataitokat!