2013. június 19., szerda

Tammara Webber: Egyszeregy

A történetről röviden: Jackiet, akarom mondani Jaquelinet egy este egy buliból hazafelé menet megtámadják. Egy idegen megmenti a lányt támadójától. Jaquelinenel nem sokkal korábban szakított barátja, így a lány eléggé maga alatt van, mikor a megmentővel újra összefutnak barátnői a fiút szemelik ki neki búfelejtőnek. Ez a szerep azonban teljesen átalakul...

A könyvfesztiváli újdonságokba kerülő kis füzetecskében figyeltem fel a könyvre. Kíváncsi voltam, mikorra fog megjelenni, így mikor kiderült, hogy a Könyvhétre érkezik, nagyon megörültem neki. Ráadásként a Könymolyképzőnek hála előre olvashattam is a könyvet.

A kezdő jelenet letaglózó erővel hatott. Jackie szemszögén keresztül látjuk az egész történetet, így a támadás utáni vívódásait részletesen elénk tárja az írónő. Nagy hangsúlyt kap a szereplők lelki világának bemutatása. Nem a cselekmény, sokkal inkább az érzelmek állnak a középpontban. Olyan romantikus könyv, ami nem egy egyszerű szerelmi történetet mutat be. A háttérben súlyos témák rejtőznek. Mindkét főszereplőnk lelke az őket ért csapások miatt nehezen tud megnyugodni és ez kihat egész kapcsolatukra.

Jaqueline a barátja után jelentkezett egyetemre. Mindenképp egy helyen akartak továbbtanulni, így a lány feladta azt az álmát, hogy valamelyik neves zeneművészeti egyetemre megy. Nem sokkal később meg is bánja cselekedetét, mivel a fiú egyszer csak hirtelen szakít vele. A sokk hatására kihagy néhány hetet az iskolából, így sikeresen lemarad közgázból. A professzor kegyessége révén új esélyt kap, de ehhez korrepetálásra kell járnia. Jaqueline belehabarodik az évfolyam korrepetitorába, pedig csak e-mailben „találkoztak” Landonnal. Közben a megmentő, Lucas újból felbukkan, és egyre gyakrabban. Barátnői unszolására Jaqueline az általuk kidolgozott haditervet végrehajtva próbálja meg felhívni magára a fiú figyelmét.

Lucas rosszfiús külsejű, a karján (többek között) végigfutó tetoválásokkal és ajakpiercinggel. Jaqueline zeneművészetre jár. Nagybőgőn játszik és sok, nála fiatalabbat tanít zenélni. Ezt a vonalat tartottam egy kicsit túl elnagyoltnak. Alig-alig, csupán pár említésnyit kap mindössze Jaqueline pályája, így sosem tudtam úgy elképzelni őt, mint egy zenész.

Tammara Webber (http://tammarawebber.blogspot.hu/)
A befejezés nagyon nem lepett meg, de mindenképp egy nagyon jó olvasmány volt. Könnyed ruhába bújtatott, de mégis nehezebb a háttérben nehezebb témákat rejtő regény volt. Igazi belefeledkezős könyv. A vörös pöttyös sorozatban jelent meg, de mégsem kimondottan ifjúsági regény. Ritkaság manapság, de önálló kötet.

A borítóról: Az eredeti borítót megtartották. Úgy tökéletes, ahogy van.

Az íróról: Tammara Webber mielőtt íróvá vált volna, számos pályán kipróbálta magát. Férje a gimnáziumi
szerelme. Három gyerekükkel és macskáikkal élnek. Az írónő sorozatot is írt Between the Lines címmel, melyből eddig három kötet jelent meg.


Pontszám: 5



Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadás éve: 2013 Könyvhét
Oldalszám: 334
Fordította: Komáromy Rudolf
Eredeti cím: Easy (2012)

2013. június 14., péntek

Bree DeSpain: The Lost Saint - Fehér farkas

The Dark Divine II.

A történetről röviden: Grace szeretné a farkasátkot pozitívan felhasználni és hősként cselekedni. Ehhez Daniellel edzeni kezdenek, hogy a lánynak sikerüljön uralma alatt tartania farkas énjét. Grace bátyjának, Jude-nak távozása után a család élete teljesen felborul. Grace anyja depresszióba zuhan, míg apja folyamatosan utazik fiát keresve. Egy nap Grace rejtélyes hívás kap Jude-tól és bármilyen lebeszélés hasztalan, nekikezd a bátyja utáni nyomozásnak, aminek során Grace olyan lényeket ismer meg, akik létezéséről eddig fogalma sem volt...

Az első rész után azonnal nekifogtam a folytatásnak. Bíztam benne, hogy hasonló élményt fog majd nyújtani. Az előző kötet simán lehetett volna egy teljes egész lezárt regény, szép csavaros befejezéssel a végén, ezért féltem attól, hogy milyen irányba indul majd a folytatása.

Már az első fejezetben megérkezik Jude telefonhívása, ami kellően felcsigázott, hogy mi is lehet a fiúval. Grace a farkaserő óta nagy változáson ment keresztül, erős, talpraesett lánnyá vált. Mondjuk a nagy elhatározását, hogy mekkora hős lesz majd belőle, kicsit megmosolyogtam.

Kapunk egy új szereplőt (Talbot), aki azonnal megragadta a figyelmemet. A rejtélyes idegen megmenti Grace-t és barátnőjét, mikor bajba kerülnek. A hatásos belépőjével elnyerte a szimpátiámat, de mindvégig kíváncsi voltam arra, hogy most melyik oldalon is áll válójában. A kételyeim végig megvoltak, de ő az a szereplő, akinek megjelenése mindenképpen kellett ahhoz, hogy a második kötet ne lefelé ívelő, amolyan töltelékrész legyen a befejezés előtt. Talbot felpörgeti az eseményeket, és akkora szerephez jut, hogy néha eszembe jutott, hogy tulajdonképpen Daniel mennyire háttérbe került mellette.

Ami zavaró volt és azonnal szemet szúrt, hogy az első részben Grace-ék udvarán álló diófa hirtelen mogyorófává változott a második részben. Előrelapoztam és láttam, hogy más fordította a két részt, ebből adódhatott a váltás, de ettől függetlenül nem örültem neki. Mondjuk ha ez csak egy egyszer megjelenő növény lenne és nem a fa, amivel elég sokat foglalkoztak az előző részben, akkor lehet, hogy észre sem vettem volna, de így azonnal szembetűnt.

Több olyan természetfeletti lény jelenik meg az eddig ismert vérfarkasok (urbatok) mellett. A mitológiára is kellő hangsúlyt fektet az írónő. Sok történetet kapunk a múltbeli eseményekről.

Ahogy halad előre a történet a Grace Talbot páros akciókkal teli nyomozása szolgáltatja a kellő lendületet, nincs megállás. A kötet végén megint nagy, városi összejövetel szolgáltat hátteret az események tetőpontjához. (Az előző részben bál volt, most pedig halloweeni ünnepség.) A befejezés most elég nagy függővéggel zárult, úgyhogy megalapozta a kíváncsiságomat a befejező részre.

Kellemes kikapcsolódás volt. Olyan olvasmány, ahol az első oldalaktól kezdve sodor magával a történet.

A borítóról: Az első részhez hasonlóan most is az eredeti borítót kaptuk. A könyv történetéhez ugyan nem kapcsolódik, de ettől függetlenül tetszik.


Pontszám: 5



Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadás éve: 2011
Oldalszám: 344
Fordította: Görgey Etelka
Eredeti cím: The Lost Saint (2010)

2013. június 11., kedd

Bree DeSpain: The Dark Divine - Fekete bárány

The Dark Divine I.

A történetről röviden: Grace Divine a Rose crest-i tiszteletes lánya. Családjuk a legnagyobb békében és kiegyensúlyozottságban él, de a felszín alatt egy olyan eset rejtőzik a múltból, amiről sohasem beszélnek. Évekkel korábban a hányattatott sorsú szomszéd fiú, akit szinte saját gyereküknek tekintett a Divine házaspár, nem szívesen látott személy lett. Arról azonban Gracenek fogalma sincs, hogy családja miért gyűlöli ennyire gyerekkori legjobb barátját. Egy nap a fiú újra felbukkan, ami felborítja a Divine család, legfőképp Grace életét...

A könyv egy trilógia első része, ami körülbelül másfél-két évvel ezelőtt jelent meg a Könyvmolyképzőnél. Azóta a további két kötet is megjelent. A megjelenésekor már felfigyeltem rá, csak valahogy mindig nem került rá sor, de mikor megláttam a könyvtárban, tudtam, hogy itt a ragyogó alkalom az elolvasására.

Őszintén szólva nagyon sok rosszat és csak kevés dicséretet hallottam a sorozatról, de ez csak még jobban kíváncsivá tett. Így nem óriási elvárásokkal, de érdeklődve kezdtem bele. Örülök, mert pozitívan csalódtam benne. Vannak hibái, meg sablonos elemei, de nagyon jó kikapcsolódást nyújtott. A tetszésemhez minden bizonnyal hozzájárult az is, hogy mostanában sok nehezebb, vagy nagyon tudományos nyelvezetű könyvhöz volt szerencsém, amik után már vágytam az üdítően ható, kevésbé megterhelő olvasmányra.

Grace szemszögén keresztül kísérhetjük végig az eseményeket, ami kiváló lehetőséget adott főszereplőnk aprólékos megismerésére. Szerencsére nem volt az a tipikus idegesítő főhősnő. Csak azt nem értettem, hogy még mennyi jel kell neki arra, hogy összerakja a képet arról, hogy mi is valójában Daniel.

Tetszett a vérfarkasok mitológiájának bemutatása. Kellő hangsúlyt fektetett az írónő a történelmük felvázolására. A sok vérfarkasos könyvek között szerintem sikerült egyediséget is belecsempészni.

Mivel Grace apja a helyi lelkipásztor, így a család erősen hívő. Az egész könyvet áthatja a vallásos színezet.

Sablon volt benne, több is, de nem annyi, hogy ezen teljesen fennakadjak. Az új fiú sablon ugyan megjelenik, de nem az a teljesen megszokott fajta, hanem ebben az esetben egy régi jól ismert arc újbóli felbukkanásáról van szó. Kapunk erdőben futós, fára mászós, utolsó pillanatban leesésből elkapó jeleneteket a természetfeletti képességek érzékeltetésére. Ja és az elmaradhatatlan bál.

Egyáltalán nem unatkoztam, végig teljesen elmerültem a történetben. A befejezést félig-meddig várt volt, de nem teljesen. Meglepetéssel is szolgált, ami kíváncsivá tesz a folytatásra. Örülök, hogy elolvastam, és nem tántorított el tőle negatív kritika.

Kép forrása: www.breedespain.com
Az írónőről: Bree DeSpain már tinédzserként történeteket írt. A barátai izgalommal várták történetei folytatását. A tanárai mindig mondták neki, hogy írónak kellene lennie, de Bree úgy vélte, hogy íróvá csak különleges emberek válhatnak, így ügyvéd szeretett volna lenni vagy más hasonló foglalkozást akart választani. A főiskola alatt fedezte fel újra az írás örömeit. A döntő lökést az adta meg, mikor autóbalesetet szenvedett, és rájött arra, hogy az élet túl rövid arra, hogy az ember ne azt csinálja, amit szeret. A lábadozása alatt a férjétől kapott egy használt számítógépet, amin írni kezdett. Jelenleg az Utah állambeli Salt Lake Cityben él férjével és két fiúgyermekükkel.

A borítóról: Az eredeti borítóval jelent meg nálunk is. A könyv tartalmához ugyan nem tudom miképp illik, mindenesetre nekem nagyon tetszik a trilógia mindhárom borítója.


Pontszám: 5



Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadás éve: 2011
Oldalszám: 328
Fordította: Farkas Orsolya
Eredeti cím: The Dark Divine (2009)

2013. június 9., vasárnap

Lauren Beukes: Moxyland

A történetről röviden: A jövő Fokvárosában az embernek szinte egyáltalán nincs magánszférája. A Cégek olyan nagy hatalomra tettek szert, amellyel mindent irányítanak. A rendszer ellenzői mozgolódnak, minden erejükkel azon vannak, hogy felbomlasszák azt...

A Moxyland magyar megjelenése idején nagy kampány folyt. Moxy plüssfigurák is kaphatóak a könyvhöz. A könyv leírása alapján könnyedebb sci-fire számítottam.

A jövőben játszódó történet egy olyan világot mutat be, ahol óriási Cégek jöttek létre, mindenre kiterjedő befolyással bírnak. Egyik főszereplőnk, Kendra a könyv elején az egyik Cég reklámemberévé, ami annyit takar, hogy a márka nagykövete lesz. A bőre alá fecskendezett nano hatására kívül-belül tökéletessé válik. Cserébe a csuklóján megjelenik a márka világító jele, valamint állandó elengedhetetlen vágy ébred benne, hogy azt a terméket fogyassza, jelen esetben a Ghost nevű üdítőt.

Több szereplő történetét követhetjük végig. Kendráét, akit az előbb említettem. Tobyt, aki egy léhűtő, drogos. Leratot, az egyik Cégnél rangos pozíciót betöltő szakembert és Tendekát, a rendszer ellen szervezkedő férfit.

Először nehezen barátkoztam meg a könyv stílusával. Túlzottan szlengesnek éreztem a nyelvezetet, a szereplőink (Kendra és Toby) pedig állandó kábulatban lebegtek. Egyik főszereplőt sem tudtam megkedvelni, mindegyikükben zavart valami. Leginkább Tobyval voltam így. Egyszerűen idegesített az egész karakter úgy ahogy van.

A világ elképzelés viszont ötletes volt. Ez lendítette fel az előbbi negatívumokat. Egyedi technikákat tárt elénk az írónő. A Babystrange nevű kabát, ami kamerákkal van felszerelve, folyamatosan képeket vetít stb. A VIMbot a takarító robot, amit csak letesz az ember a földre és azonnal nekiáll kitakarítani. A cím alapján és a Moxy figurák alapján azt hittem nagyobb szerepet fognak majd kapni a könyvben, de tévedtem.

Minden embernek olyan telefonja van, amin keresztül ha valamilyen szabályszegést követ el, erős áramütést lehet rá kibocsátani. Tulajdonképpen az egész rendszer olyan negatív, elnyomó és erőszakos, hogy a sci-fi műfaján túl disztópiának is besorolnám.

Egész végig lehangoló hatás árad a könyvből, cseppet sem szívderítő, de a vége erre rátesz még egy lapáttal. Döbbenten csuktam be a könyvet az utolsó oldal után.

Úgy érzem, hogy a világelgondolás ütős, sikerült kárpótolnia a szereplők iránti ellenérzéseimmel és a nyelvezettel szemben.

A borító: Mint minden Ad Astrás könyv ez is egyedi. Azonnal megragadja az ember szemét. Nagyon szeretem a Kiadó borítóinak stílusát.

Kép forrása: www.adastrakiado.hu
Az írónőről: Lauren Beukes 1976-ban született. Forgatókönyvíró és újságíró. Könyvei számos neves díjat
nyertek el. A dél-afrikai Fokvárosban él férjével és gyermekével.


Pontszám: 3,5



Kiadó: Ad Astra Kiadó
Kiadás éve: 2013
Oldalszám: 395
Fordította: Körmendi Ágnes
Eredeti cím: Moxyland (2010)

2013. június 8., szombat

Könyvheti élmények - 2013

A Könyvfesztivál után nem sokkal kiderült, hogy mikor is kerül megrendezésre az idei Könyvhét. Innentől kezdve izgalommal vártam. Sorra kerültek napfényre a friss megjelenések, körvonalazódott a kívánságlistám, de teljesen konkrét listával nem készültem.

Kezdetben a péntek délutánt szemeltem ki a kilátogatásra, de végül szombat lett belőle. Dedikálásokat most kivételesen nem terveztem felkeresni, így a standok közötti szemlélődésnek lehetett minden időt szentelni.

A Fumax Kiadó sajnos nem jutott ki a Könyvhétre, de a könyveiket szerencsére meg lehetett vásárolni. A Fertőzötteket először nem láttam a standon, de szerencsére előkerült, így ez lett az első szerzeményem.
Az Ad Astrától Jessie Lamb testamentumát szereztem. Gyönyörű könyvjelzők készültek a Kiadónál ismét. Minden új könyvükhöz készültek szépségek. 
A Könymolyképzőnél az Obszidián egyértelmű volt, hogy velem jön. Előzetesen még a Dublin Street-et gondoltam megvenni, de ahogy egyre többet megtudtam a könyvről, elbizonytalanodtam és helyette a Prodigy - Született tehetséget választottam. A Legenda nagy tetszést aratott nálam, így bízom a hasonló folytatásban. A Kiadónál a Végzet ereklyéi sorozat ötödik része, az Elveszett lelkek városa jelent meg a mostani Könyvhétre, de le vagyok maradva a sorozattal, így felzárkóztatást terveztem, a Bukott angyalok városát vettem meg.
A Scolar Kiadónál a Five - Új generáció című könyvet szemeltem ki. Hozzá sok kis kártyát kaptam, amin a szereplőket illusztrálták. 
Böngészős, akciós ládában leltem az Átkozott boszorkákat. A filmet hajdanán nagyon szerettem, remélem a könyv is tetszeni fog.
A könyveken kívül sok szép könyvjelzőre tettem szert ismét.



2013. június 6., csütörtök

Hugh Howey: A siló

Wool I.

A történetről röviden: Holston elszánta magát arra, hogy kiszabaduljon a Silóból. A Siló egy óriási
lakóbázis, ami véd a mérgező környezet ellen. Holston felesége három évvel korábban ki akart menni, mivel úgy vélte, hogy minden hazugságon alapul, ami körülveszi. Holston a hosszú gyász után úgy dönt, legyen bármi, kimegy utána...

Mikor a Könyvmolyképző beharangozta az előzetes könyvheti megjelenéslistáját, azonnal szemet szúrt nekem a könyv. A fülszövege azonnal megfogott. Kezdetben nem tudtam, hogy mindössze 59 oldalas maga a könyv, így nagy meglepetés ért, mikor megtudtam. Tulajdonképpen novelláról van szó, amikből öt tesz ki egy könyvet. Külföldön kiadásra került az egybegyűjtött változat, nálunk részenként lesz kapható.

Egy olyan világban játszódik a történet, ahol mérgező a levegő, a környezet teljesen elpusztult. Ez elől menekülnek az emberek a Siló falai közé. Az itteni élet meglehetősen szabályozott, a kinti világ utáni legkisebb vágy azzal jár, hogy takarítónak küldik az embert, ami egyenlő a halálbüntetéssel. A takarítót kiküldik a Silón kívülre és feladata, hogy a szenzorokat megtisztítsa, majd többé nem térhet vissza.

Holston felesége, Allison korábban olyan információkra bukkant, mely megingatta hitét a Silóban. Szerinte minden adatot megsemmisítettek a múltról, mindössze egy felkelés emlékét őrizték meg. Mindezt azzal a céllal, hogy az emberek ne kételkedjenek semmiben. Eltökéli, hogy a kinti világ nem is szennyezett, ezért ment ki. Holston belülről úgy látta, hogy az asszonyt felemészti a mérgezett levegő, de végig nem lehetünk ebben sem biztosak. Ami a legjobban tetszett az egész történetben, az az egészet végigkísérő bizonytalanság. Végig azon gondolkodtam, hogy most valójában mi is lehet az igaz a külvilágról.

A történet ott marad félbe, mikor Holston kijut. A sorsát persze nem árulom el, de annyit garantálok, hogy hatásos és egészen az utolsó sorig meglepő a befejezés. Remélem nem kell sokat várni a folytatásra, sajnáltam, hogy mindössze ilyen rövid.

A rövidsége ellenére azonban tökéletes a világ bemutatása. Sajátságos, nyomasztó hangulat árad az egész könyvből.
Eredeti borító

A borítóról: Nem az eredeti borítóval jelent meg, aminek most kifejezetten örülök. Nagyon jól illik a történethez, és azonnal megkapja az ember szemét.
Kép forrása: http://www.hughhowey.com/

Az íróról: Hugh Howey 1975-ben született. A fiatalságát hajón töltötte yacht kapitányként, számtalan helyen megfordult. Jelenleg feleségével és kutyájukkal, Bellával él Floridában.


Köszönöm a Kiadónak, hogy a megjelenése előtt olvashattam, kedvenc lett!


Pontszám: 5*



Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadás éve: 2013 Könyvhét
Oldalszám: 59
Fordította:
Eredeti cím: Wool (2011)

2013. június 1., szombat

Májusi új polclakók

A terveimben a május a Könyvhétre való spórolás hónapjaként szerepelt. Ehhez szerencsére nagyjából sikerült is tartanom magam.
Még a hónap elején szereztem meg az Örök kísértést egy Alexandra könyvmaratonban. A könyvről csupa jót hallottam idáig, így nagy reményeket fűzök hozzá.
A Vörös hold az amerikai megjelenéssel egy időben jelent meg nálunk is, a Geopen Kiadó gondozásában. Volt szerencsém a könyvet a megjelenése előtt olvasni. (Itt olvashattok róla.) A fantasy és a thriller műfaj keresztezésébe sorolnám.
A Könyvmolyképző webshopjában tartott nagy akció során vettem meg a további öt könyvet, töredékáron. A lány, aki tud repülni régóta a kívánságlistámon szerepelt és végre a Csúfok sorozatom is teljes lett, így nekiállok hamarosan a sorozatnak, valamint Elza, az oroszlán történetének két kötete került innen a kosaramba. 


A június rengeteg könyvújdonságot tartogat, nem lesz könnyű választani!