2012. augusztus 25., szombat

John Ajvide Lindqvist: Élőhalottak! - Hogyan bánjunk velük?

A történetről röviden: Stockholmot elképesztő hőség sújtja. A levegő elektromossággal teli, ami erős fejfájást okoz mindenkinek. Ezen az estén nemcsak ennyi furcsaság történik, hanem minden, a svéd fővárosban élt, két hónapnál nem régebben elhunyt személy felébred. Az üres vázak semmi értelmet nem mutatnak, és szerveik működése sem indul újra. Szereplőink mindegyike valamely hozzátartozóját veszítette el nemrégiben. Az ő – erre a különös helyzetre való – reakcióikat követhetjük nyomon...

Lindqvist Hívj be! című regénye már régóta elolvasni vágyott könyv nálam. Mégis erre a később megjelent könyvével kezdtem, noha a megjelenése idején nem keltette fel túlzottan az érdeklődésemet, csak egy idő után kezdett el kíváncsivá tenni.

A könyv első oldalaitól kezdve átjárt egyfajta sajátos hangulat, amit talán kicsit misztikusnak mondható egy kis borzongós érzéssel.

A történet több szálon fut. Megismerhetjük a stand up comedy-s család apát; a kissé lecsúszott riportert; valamint a magába fordult, suicid hajlamú tinédzser lányt a korához képest igencsak fitt nagyanyjával. Mindannyian nagy tragédiát éltek túl a közelmúltban. A legfrissebb gyászoló a szórakoztató iparban dolgozó férfi, akinek feleség mindössze néhány órát volt halott az ébredés előtt. A riporter unokáját veszítette el egy balesetben (kizuhant az erkélyükről), a fiatal lány pedig régóta betegeskedő nagyapját. Szóval adott a három szál, amiben közös valamely szerettük közelmúltbeli elvesztése. Mikor megtörtént a bemutatásuk, máris bekövetkezik az ébredés, ami egyáltalán nem hétköznapi.

A „felébredtek” nem a szokványos agyatlan gyilkológépek, akik sorra ölik az embereket. Az agyatlanság stimmel, mert értelmet azt nem mutatnak, mindössze üveges tekintettel merednek maguk elé, de egyáltalán nem agresszívek. Nagyon örültem, hogy végre gyökeresen más tulajdonságokkal felruházott zombikat mutat be Lindqvist.

Az egész történet hihetőségét az adja, hogy egy teljesen hétköznapi világba ülteti az egész eseményt az író. Így száz százalékosan elképzelhető, hogy mi lenne ha ez valóban megtörténne. Az olyan szempontok is megvilágításba kerülnek, amik abszolút lényegesek lennének egy ilyen helyzetben, vagyis, hogy mit kezdene a felébredtekkel a kormány, hiszen semmiféle jogszabály nem vonatkozik rájuk. Lindqvist, az esemény mindenre kiterjedő hatását a szemünk elé tárja és nemcsak az egyéni viselkedést. A fejezetek között elhelyezett mellékletek adták a kitekintést a kormány reakcióira, méghozzá percre pontos bontásban.

Az egyéni szempont annyira átérezhetően van bemutatva, hogy szereplőink lelki vívódásai eléggé meg tudják viselni az olvasót. A magáról semmit sem tudó kisfiú (a riporter unokája) és a felépítésére való törekvések voltak a leginkább hatással rám. Nála láthattuk leginkább azt, hogy milyen állapotú is egy két hónapja a földbe eltemetett emberi test. Némelyik leírás már eléggé gyomorforgató volt. A köszönetnyilvánításban meg is említi Linqvist, hogy milyen „oktatásokat” kapott, hogy valóságosan tudja bemutatni a holttestek különböző időpontokban és eltérő körülmények közötti állapotait.

Az egész „felébredés” hátterében sokkal nagyobb mögöttes mondanivaló lapul. Az emberi lélek létezéséről alkotott sajátságos elképzelést láthatunk, aminek leírásának nyersesége először kicsit elborzasztott, majd a könyv legvégén enyhült ez a kép a szemeimben.

Sokáig tartott a hatása alatta a könyv. Annyira valóságosként élhető meg, hogy nagyon elgondolkoztatott.

John Ajvide Lindqvist író pályafutása előtt 12 évig dolgozott illuzionistaként és stand up comedysként. Tinédzserként utcai varázslással foglalkozott Stockholmban.
Könyvein kívül forgatókönyveket is. Például egy svéd sorozathoz, valamint a saját könyvéhez, a Hívj be! című művéhez is maga alkotta a forgatókönyvet.
Az Élőhalottak! - Hogyan bánjuk velük? az író második könyve.


Pontszám: 5



Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadás éve: 2011
Oldalszám: 358
Fordította: Papolczy Péter
Eredeti cím: Hanteringen av odöda (2005)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése