2011. október 30., vasárnap

Elizabeth Chandler: Akit egy angyal megcsókolt

Az Angyali szerelem című sorozat első része.

A történetről röviden:
Az első oldalakon már azonnal a fő jelenet közepébe vágunk, mikor Tristan és Ivy karamboloznak egy szarvassal. Innen ugrunk vissza. Ivy iskolát kénytelen váltani, mert édesanyja egy dúsgazdag férfihoz megy férjhez és ezért Stonehillbe költöznek. Időben ugrálunk össze-vissza, így egy kis bepillantást nyerhetünk abba az időbe is, mikor Ivy még csak az első napját tölti az új suliban. Majd ott folytatódik a történet, ahol a lány már beilleszkedett, két barátnője folyamatosan Tristannel, a suli úszóbajnokával szeretné összehozni. Majd az események követik egymást és ismét eljutunk a baleset estéjéig, de most már tovább is lépünk és kiderül, hogy milyen következményeket is okozott a szerencsétlenség.

Nagyon sok negatív kritikát kapott a könyv, ezért muszáj volt elolvasnom, hogy mi is lehet.
Hiába ez mindig felcsigázza az érdeklődésemet. :D
Kellemesen csalódtam, nem vártam semmi jót a könyvtől, ezzel szemben meglepett. Nem azt mondom, hogy a kedvencemmé vált, de nem is volt borzasztó, egy átlagos, egyszerű könyv, ami kellemesen kikapcsolt egy este erejéig. Nagyon kis rövidke az egész könyv, így egy ültő helyben simán a végére lehet érni.

A fülszöveget egyáltalán nem ajánlom elolvasni, mielőtt nekikezd az ember az olvasásának. Hat mondatban úgy összefoglalja az egész könyv tartalmát, hogy a lényeg teljesen benne van. Szerencsére én nem is tettem meg ezt előtte, így jól jártam. A fülszövegnek szerintem inkább a figyelemfelkeltésre, rövid helyzetábrázolásra kell szolgálnia, mintsem összefoglalnia mindent.

A prológus jelölés nélkül jön szembe a könyv elején, így egyáltalán nem számítottam arra, hogy pont az események közepébe vágunk és onnan lesz a visszaugrás, hogy mi is történt azelőtt. Be kell valljam, egyáltalán nem szeretem azt a fajta megoldást, hogy az első oldalakon a legnagyobb esemény szóról-szóra ki van ragadva a könyv sűrűjéből, így lelövi a lényeget. Mostanában már igyekszem kihagyni az e fajta prológusokat az olvasásból, és rögtön az első fejezettel kezdek. Itt ez első fejezetnek van álcázva, így belefutottam a csapdájába.

Mivel mint említettem, nem olvastam a fülszöveget, így kíváncsi voltam, hogy mi is lesz a baleset után. Először nem gondoltam, hogy ez fog történni, de az olvasás közben folyamatosan agyaltam a cím jelentésén, így sejteni kezdtem.

A főszereplők közti szerelem (inkább Ivy esetében) végre nem egyik napról a másikra, hipp-hopp következik be, hanem folyamatosan alakul ki. A történet E/3-ban íródott, mind Ivy, mind Tristan gondolatait nyomon követhetjük, hol az egyikük, hol a másikuk „fejéből” láthatjuk az eseményeket.

Egy helyszíni bakit találtam benne mindjárt az elején, a prológusban. Mindkét főszereplőnk a hátsó ülésen van (ez teljesen egyértelmű: „Tristan az első ülésre dobta a virágot...”), és Tristan beindította a motort. A hátsó ülésről? De ettől eltekintve a későbbiekben szerencsére nem véltem felfedezni több ilyet.

Nagyon függővége van, ami ösztökél arra, hogy olvassam a folytatást. Kíváncsi vagyok, hogyan alakul a történet.
Chandler 1995-ben még két kötettel folytatta, majd idén írt hozzá egy negyedik részt, jövőre pedig jön az ötödik.


Pontszám: 3

Kiadó: Egmont-Hungary Kft.
Kiadás éve: 2011
Oldalszám: 178
Fordította: Barta Tamás
Eredeti cím: Kissed by an Angel (1995)

2011. október 29., szombat

Új Nalini Singh könyv novemberben! (Angyali vadász III. - Angyaltánc)

Az Egmont Kiadó Dark sorozatának legújabb darabja.
Várható megjelenés: november 10.

A könyv fülszövege is elérhető már:
A vámpírvadászból angyallá változott Elena és arkangyal szerelme, Raphael visszatérnek otthonukba, New Yorkba. Megkezdhetik közös életüket és felfedezhetik, hogy valóban nagy szükségük van egymásra: az arkangyalnak Elena emberségére, a lánynak pedig Raphael erejére és támogatására, hogy megküzdhessenek saját démonaikkal.
Nyugalmuk azonban nem lehet zavartalan, a világ a feje tetejére áll körülöttük. A bolygót megmagyarázhatatlan földrengések, szökőárak és árvizek kezdik pusztítani, egy újabb gyilkosságsorozat pedig mindkettőjüket személyesen érinti. Egy ősöreg arkangyal ébred évezredes álmából: Raphael anyja vissza akarja kapni a fiát.

2011. október 25., kedd

Novemberben jön Richelle Mead: Vérvonalak című sorozatának első része!

Az Agave-könyvek hírül adta, hogy még idén sikerül a Richelle Mead Vérvonalak című sorozatának első részét kiadniuk.
A várható megjelenés: NOVEMBER 22.

A Vámpírakadémia spinoffjaként kezelendő új sorozat meglepő fordulatokkal teli első részében sok eltemetett titok kerül a felszínre, és az új szereplők mellett olyan régi ismerősöket is üdvözölhetünk, mint Adrian Ivaskov, a lélekmágus szépfiú, vagy Abe Mazur, a tetteivel a törvényesség határán táncoló kalandor. Ahol pedig ők jelen vannak, ott a baj sem járhat messze.
A történet szerint Sydney, az Alkimista élete teljesen új fordulatot vesz, amikor kegyvesztett státuszából hirtelen a mora vámpírtársadalom egyik legrangosabb és legféltettebb tagja, Jill Mastrano személyes testőrévé nevezik ki. A vámpírok közelsége miatti viszolygása hirtelen eltörpül egy sokkal ijesztőbb probléma mellett: magántanulóként töltött gyermekkora után Sydney belecsöppen a gimnáziumi élet kellős közepébe. Miközben egy zaklatott lelkivilágú - mellékesen vámpír - kamaszról gondoskodik, és az iskolai klikkek között próbál eligazodni, az Alkimista berkeken belüli ármánykodással is meg kell küzdenie. Sydney hamarosan ijesztő események középpontjában találja magát. A diákok különleges képességeket biztosító tetoválásainak titkát, valamint a vámpírgyilkosságok rejtélyét is kénytelen lesz felderíteni. A tét a szeretett húga jövője, a saját karrierje és az akarata ellenére egyre jobban megkedvelt Jill élete.

2011. október 22., szombat

Az Olvasók Viadala - 2. téma

Ma jár le a második kidolgozandó téma határideje, így nekilátok, hogy befussak vele még az utolsó pillanatokban. Már annyiszor neki szerettem volna látni, aztán mindig elmaradt, pedig nem akartam a végére hagyni, mert olyan jó kis kihívás az egész. :)

2. téma
Szept. 23-tól – Okt. 22-ig
Ha interjút készíthetnél Suzanne Collins-al, miket kérdeznél tőle? Írj egy képzeletbeli interjút, amit az írónővel készítesz. 
Először is kíváncsi lennék rá, hogy miként fogalmazódott meg benne, hogy a disztópikus regények műfajába vágjon bele, vagyis mi inspirálta őt erre.
Hogyan alkotta meg Panem világát, azaz, miképp építette fel először az általa elképzelt világot.
Mikor kezdett el írni? Hogyan kezdődött nála?
Hogyan ír? (Zenei aláfestéssel, vagy anélkül?)
A történet mely része volt meg eredetileg a fejében, mikor nekilátott a megírásához, az egész trilógia története, vagy csak az első rész eseményei. Tulajdonképpen, mikor elkezdte írni, gondolt-e arra, hogy sorozat lesz, vagy csak egy egyrészes regény?
Mely karakterek voltak meg eleve a fejében, hogy azok mindenképp a történet szereplői lesznek és melyek születtek csak az írás folyamán?
Ki a kedvenc karaktere?
Ki volt az, akit nagyon megszeretett, de meg kellett tőle válnia?
Körülbelül ezeket kérdezném az írónőtől, ha interjút készítenék vele. Persze nem így ömlesztve, rendszertelenül, mint ahogy leírtam, hanem főbb témánként megszerkesztve. Itt olyan sorrendben írtam le a kérdéseket, ahogy éppen azok az eszembe jutottak.

Melyik könyvbéli szereplővel találkoznál szívesen a való életben is? Tőle mit kérdeznél, és szerinted mit válaszolna? Készíts egy képzeletbeli interjút valamelyik karakterrel. 
A választásom egyértelműen Peeta lenne. :) Az interjú még a Viadal (1. rész) után játszódik, ekkor még Peetának fogalma sincs, hogy milyen megpróbáltatások fogják még érni ezek után.
Kérdező: Mikor találkoztál először Katnissel?
Peeta: Katniss nehéz körülmények között nőtt fel, folytonos nélkülözések közepette, így egy alkalommal mikor a pékségünkbe jött, hogy valami betevőhöz jusson én megsajnáltam és vállalva apám nemtetszését elcsentem egy friss pékárut és az éhes lánynak adtam, aki abban a pillanatba megtetszett nekem.
Kérdező: És utána mikor láttad őt újra?
Peeta: Mivel egy suliba jártunk, így sokszor volt alkalmam látni őt, de csak távolról figyeltem, megszólítani nem volt merszem.
Kérdező: Mit éreztél mikor kisorsoltak az aratásnapi ünnepségen? Mi több, ő lett az, akivel együtt kerültetek be a Viadalra. Mi volt akkor az első reakciód?
Peeta: Mikor Prim neve elhangzott a hangszóróból, akkor nem akartam hinne a fülemnek, tudtam, hogy Katniss húga és ő pedig nem fogja hagyni, hogy a kistestvére elinduljon ebbe az egész értelmetlen harcba. Így mikor Katniss kiment a színpadra, összeszorult a szívem, egyszerűen nem bírtam volna elviselni, hogy elveszítsem, annak ellenére, hogy igazán nem is ismertük egymást. Utána kisvártatva az én nevem hangzott el, ami persze megrémített, mert esélyem sem volt igazán sok, hogy kisorsoljanak, hiszen nem volt szükségem rá, hogy feliratkozzak tesszeráért, amivel növeltem volna a kihúzásra való esélyeimet. De egyúttal az is eszembe jutott, hogy így legalább lesz valami módom nyílik arra, hogy valahogyan beleszóljak a dolgok alakulásába.
Kérdező: Mikor bekerültetek az arénába, akkor Te szövetségre léptél, több más körzetből érkezett játékossal. Mi vezetett erre a döntésre?
Peeta: Ezt tartottam akkor a leghelyesebb döntésnek, hiszen annál kevesebb ellenféllel kellett először szembenéznem.
Kérdező: Ez egyik legmeghatározóbb jelenet egyértelműen, mikor Katniss minden veszéllyel bátran szembeszállva próbál Téged valahogy megmenteni, a sebesüléseidet valahogyan ellátni.
Peeta: Na igen, Katniss nagyon vakmerő tud lenni az biztos.*vigyorog* De a viccet félretéve: Akkor úgy éreztem, hogy nem fogok tudni felépülni. Katniss nélkül ez teljesen biztos, hogy nem is sikerült volna.
Kérdező: A sikeres felépülésed után megfordult a fejedben, hogy ilyen véget fog érni a Viadal?
Peeta: Egyértelmű, hogy nem. Páros győzelem még sohasem fordult elő a Viadalok történetében. Mindenképpen azt szerettem volna, hogy Katniss győzzön.
Kérdező: De szerencsére ettől jobban alakultak a dolgok.
Peeta: Igen, álmomban sem gondoltam volna!
Kérdező: Mik a terveitek a továbbiakban?
Peeta: Először is mindketten nagyon várjuk, hogy valamelyest kipihenhessük magunkat, a győztesek falujában álló új házainkban erre valószínűleg módunk is fog nyílni, majd nekivágunk a nagyszabású, látványos Győzelmi Körútnak.
Kérdező: Köszönöm, hogy a győzelmeteket ünneplő show után azonnal szakítottál időt a kérdéseimre. És kellemes feltöltődést kívánok a Viadal megpróbáltatásai után!
Peeta: Köszönöm!

Szerinted mi fog történni, milyen titkokra derül fény a 3. kötetben? Mit gondolsz, az írónő be merte-e vállalni valamelyik meghatározó szereplő halálát?
A harmadik részben szerintem megkezdődik majd a nagy lázadás a Kapitólium hatalma ellen, amit nagy valószínűséggel sikerrel zárnak majd, de az biztos, hogy sok emberáldozatot követel majd a felkelés. Köztük lesz szerintem az egyik főszereplő.




2011. október 20., csütörtök

Várva várt könyvek dedikálása a következő hetekben

Régóta várom Fábián Janka: Az angyalos ház és Frei Tamás: A bankár című regényét.


Fábián Janka az Emma szerelmével meghódított és azóta a trilógia minden kötet nagy lelkesedéssel olvastam. Még nyáron volt szerencsém ellátogatni Janka írós-olvasó találkozójára, ahol személyesen is találkozhattam az írónővel és legújabb, készülő regényébe is beleolvashattunk a helyszínen, ami önálló regény lesz a sorozat után és Az angyalos ház címmel fog a boltokba kerülni. 
Hamarosan el is érkezik a megjelenés ideje, aminek alkalmából az új Ulpius-ház Könyvesboltban a Batthyányi téren dedikálásra várja az írónő az olvasóit november 2-án 17-19 óra között.
A dedikálásról részletesebben itt olvashattok.



Frei Tamás is jelentkezik A megmentő című könyvének folytatásával, amit a megjelenés napján (október 26.) dedikál szintén a Batthyányi téri Ulpius-ház Könyvesboltban 17-20 óráig. Akik a helyszínen vásárolják meg A bankárt, azok még egy csomag Frei kávé specialitással is gazdagodnak.
A részletek itt.

Mindkét könyvet 20% kedvezménnyel lehet majd megvásárolni a dedikálások helyszínén.

2011. október 8., szombat

Suzanne Collins: A kiválasztott - Várható megjelenés NOVEMBER 17.

Már jó ideje tudható, hogy novemberre tervezi az Agave-könyvek Suzanne Collins Éhezők Viadala című trilógiájának harmadik kötetét.

Most pontos várható megjelenési dátummal is szolgálnak már, ami mint a bejegyzés címében is kiemeltem november 17.

Ezenkívül a magyar nyelvű fülszöveg is olvasható már:
Bár minden ellene szólt, Katniss Everdeennek kétszer is sikerült élve kikerülnie az Éhezők Viadalából. Túlélt minden megpróbáltatást, de még mindig nincs biztonságban. Mert a Kapitólium bűnbakot keres a lázadás miatt. Snow elnök pedig egyértelművé tette: a Kapitólium haragja elől senki sem menekülhet. Sem Katniss családja, sem a barátai, sem pedig a 12. Körzet lakói. De közeledik a végső forradalom ideje. Amikor a nép végre szembeszáll a Kapitólium zsarnokságával. S ebben a forradalomban Katnissnek döntő szerepe lesz. Az ő bátorságától, kitartásától és eltökéltségétől függ Panem jövője. Mert ő a kiválasztott. De maradt-e elég ereje hozzá, hogy megvívja az utolsó, mindent eldöntő harcot?
Suzanne Collins trilógiája az utóbbi évek legnagyobb nemzetközi könyvsikere, hónapokon át vezette az eladási listákat a világ számos országában. Az írónő hatodikként csatlakozott a Kindle-milliomosok klubjához, a könyvekből pedig mostanra több mint tízmillió példány talált gazdára. Ráadásul 2012 márciusában jön a mozikba Az Éhezők Viadala filmváltozata is, a főszerepben Jennifer Lawrence-szel. A fiatal tehetség melett pedig olyan nagyságok szerepelnek, mint Donald Sutherland és Woody Harrelson, valamint Lenny Kravitz, a világhírű rocksztár.

2011. október 2., vasárnap

Könyvmolypárbaj - második felvonás

November 8-tól indul  2012. szeptember 8-ig tart a kihívás. A résztvevők 7-10 könyvet választanak, amiket ez idő alatt elolvasnak és olvasónaplót készítenek róluk. Lehet alternatív listát is készíteni könnyítésként, ha valamelyik eredetileg választott olvasása mégsem jönne össze.


A játékra egy 10-es listát készítettem:

  1. Alison Weir: Lady Jane
  2. Audrey Niffenegger: Az időutazó felesége
  3. Cassandra Clare: Csontváros
  4. Diana Gabaldon: Outlander - Az idegen
  5. Joanne Harris: Ötnegyed narancs
  6. Ken Follett: A katedrális
  7. Lauren DeStefano: Wither
  8. Mary E. Pearson: Az imádott Jenna Fox
  9. Melissa Marr:Veszélyes játék
  10. Melissa Marr: Veszélyes álmok

Nalini Singh: Vonzódás

Egy világ – két faj – állandó küzdelem I. rész

A történetről röviden:
2079-ben a Földön az emberek mellett két új faj létezik, a mentálok és az alakváltók. A mentálok az 1979-es elcsendesedés program hatására minden érzelemtől mentes lényekké váltak. Sascha mentál, de ő érez. Ezt azonban kénytelen eltitkolni minden fajtársa elől, mert akkor rehabilitációra küldik őt, ahova azok a mentálok kerülnek akik „hibásak”. A folyamat során pedig mindent kiölnek belőlük, egyfajta élőhalottakká válnak. A mentálok az üzleti élet irányítói, és egy nagy építkezési megrendelést szeretnének végrehajtani az alakváltókkal együttműködve. Az alakváltók viszont azért vágnak bele az üzletbe, mert fajukat egy sorozatgyilkos tartja rettegésben, aki minden valószínűség szerint egy mentál. Az együttműködés révén olyan információt remélnek megszerezni a mentáloktól, ami a gyilkos nyomára vezetheti őket. Az informátor pedig Sascha, az építkezési projekt mentál felügyelője lenne.

Vegyes érzelmekkel kezdtem neki az olvasásának, mert már többször ért csalódás a felnőtt fantasy műfajában, de erről a könyvről nagyon sok pozitívat hallottam, így hát nekiláttam, és nagyon kellemesen csalódtam. Fantasy, krimi és romantikus egyben.

Szeretem a jövőben játszódó történeteket, de csak olyan világ elképzeléssel, ami újszerű és ötletes. Sighn olyan világot alkotott, ami azonnal megtetszett, és ahogy egyre többet tudtam meg a két fajról, egyre jobban elmerültem benne.

Mondjuk jobban örültem volna, ha nem ennyire egyszerű a nyelvezete és, ha több lett volna a környezetleírás, mert nagyon-nagyon kevés. Helyette végig a szereplők „agyában” vagyunk, így a karakterek kidolgozása nagyon részletes, ismerjük jellemüket, minden tulajdonságukat.
Sascha nagy harcát önmagában jól nyomon követhetjük, miképp próbálja a külvilág számára rejtve tartani, hogy ő különbözik a többi mentáltól. Kezdetben hibásnak, defektesnek érzi magát és olyan akar inkább lenni mint a többiek, és az az érzés fokozatosan alakul át benne. A különbözőség nem biztos, hogy rosszat jelent.
Másik főszereplőnk, Lucas, az alfahím alakváltó párduc gondoltaiba is belelátunk. Nála a mentálokkal kapcsolatos negatív érzéseinek átalakulása tökéletesen látható.

Különösen a mentálok nagy közös mentálhálójának gondolata tetszett, ahova mindenki folyamatosan kapcsolódik. Az, hogy minden mentált meg lehet találni a hálón – mint egy csillagos égen úgy ragyognak az elméjük – az X-menben Cerebro-ra emlékeztetett engem. És itt ez még tovább van fejlesztve, mert nem csak megtalálni lehet egymást, hanem kommunikálni is lehet egymással, tárgyalásokat folytatni, egy óriási adathalmaz is egyben, illetve az életet adó energia is.

Mindent összevetve a leírások hiányoztak, de a történet izgalmas, pergő, unalmas részektől mentes volt és felkeltette az érdeklődésemet a következő részre, ami a Látomás címet kapta magyar fordításban. Amerikában eddig 10 része jelent meg.

Pontszám: 4,5

Kiadó: Egmont-Hungary Kft.
Kiadás éve: 2011
Oldalszám: 352
Fordította: Bottka Sándor Mátyás
Eredeti cím: Slave to Sensation (2006)