2012. február 19., vasárnap

Eric Kraft: Herb és Lorna

A történetről röviden:
Herb és Lorna cseppet sem hétköznapi életét meséli el a könyv, az unokájuk, Peter Leroy szavaival. Számára nagyszülei titkára csupán haláluk után derült fény. Az ismeretei és jó néhány kitalált eseménnyel fűszerezve olvashatjuk tőle – az ő szavaival élve – Mammama és Pappapa történetét.

A történet felöleli Herb és Lorna teljes életét, egészen a születésük körülményeinek részletes bemutatásától. Lorna a vicces nevű Chacallit (What's call it ~hogyishívják) városába született. A szép kislány nővérei folytonos piszkálódásai közepette cseperedett fel, ráadásul egy igencsak erkölcstelen nagybácsival tarkítva. De neki köszönhetően találja meg életének hivatását, már kiskorában, ugyanis Lorna nagyszerű szobrásztehetsége hamar megmutatkozik.
Közben Herb a híres ostoba Piper-húzásnak köszönhetően folyton felemelkedő és lecsúszó Piper családba születik. Mechanika képessége csakhamar kiderül és állandó szerelési kedvét a környék minden családjának meghibásodott szerkezeteiben leli.

Az egymásra találásuk igencsak komikusra sikerült. Már az első találkozásuk jelenete megmosolyogtatott.

A páros fiatalságát a huszadik század elején élte, így a történelem csakhamar közbeszól. A még csak mindkét félnél titokban bimbózó kapcsolatot az első világháború szeli ketté egy időre. Kicsit aggódtam, hogy ez a rész majd elég hosszan el fog húzódni, de szerencsémre egyáltalán nem, mindössze egy kis fejezet erejéig tartott és a harcok leírása helyett itt is inkább a humor került előtérbe. Mert Herb ez időt is az eladásával, a könyvek és az ékszerek árusításával tölti, illetve nem tudja megállni, hogy valamit ne szereljen meg, ennek pedig a csajkák fülei „esnek áldozatul”.

Herb és Lorna közös életét átszövi a nagy titok, mindkettőjük foglalkozásának tekintetében. Egyikük sem sejti, hogy másikuk az ékszerek készítési folyamatának a két végpontján áll. Herb, mint mechanikai kiötletelő, Lorna meg mint kivitelező.

Mindegyik fejezet címe előre elmondja, hogy mi fog történni az adott részben, ez egy picit elszomorított, mert nem szeretem előre tudni az eseményeket.

Folyamatosan valami vicces, humoros jelenetbe ütközünk, aminek viszont nagyon örültem. A kedvencem Mrs. Stolz és Lorna kölcsönös hite, hogy a másikuk kissé zavarodott. A kettejük párbeszédei állandóan megnevettetettek.

Néhol olyannyira bele tudtam felejtkezni az olvasásba, hogy egyszer majdnem sikeresen tovább mentem a metróval.

Egy kellemes, vicces, és romantikus történet, ami jó kis kikapcsolódást nyújtott számomra. Kíváncsian vártam, hogy miként alakul főszereplőink élete, kiderül-e kettejük foglalkozásának  nagy titka, vagy életük végéig homályban marad kilétük.


A könyvet köszönöm a Cor Leonis Kiadónak!


Pontszám: 4


Kiadó: Cor Leonis Films Kft.
Kiadás éve: 2010
Oldalszám: 372
Fordította: Balika Anna
Eredeti cím: Herb 'n' Lorna (1988)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése