2011. október 2., vasárnap

Nalini Singh: Vonzódás

Egy világ – két faj – állandó küzdelem I. rész

A történetről röviden:
2079-ben a Földön az emberek mellett két új faj létezik, a mentálok és az alakváltók. A mentálok az 1979-es elcsendesedés program hatására minden érzelemtől mentes lényekké váltak. Sascha mentál, de ő érez. Ezt azonban kénytelen eltitkolni minden fajtársa elől, mert akkor rehabilitációra küldik őt, ahova azok a mentálok kerülnek akik „hibásak”. A folyamat során pedig mindent kiölnek belőlük, egyfajta élőhalottakká válnak. A mentálok az üzleti élet irányítói, és egy nagy építkezési megrendelést szeretnének végrehajtani az alakváltókkal együttműködve. Az alakváltók viszont azért vágnak bele az üzletbe, mert fajukat egy sorozatgyilkos tartja rettegésben, aki minden valószínűség szerint egy mentál. Az együttműködés révén olyan információt remélnek megszerezni a mentáloktól, ami a gyilkos nyomára vezetheti őket. Az informátor pedig Sascha, az építkezési projekt mentál felügyelője lenne.

Vegyes érzelmekkel kezdtem neki az olvasásának, mert már többször ért csalódás a felnőtt fantasy műfajában, de erről a könyvről nagyon sok pozitívat hallottam, így hát nekiláttam, és nagyon kellemesen csalódtam. Fantasy, krimi és romantikus egyben.

Szeretem a jövőben játszódó történeteket, de csak olyan világ elképzeléssel, ami újszerű és ötletes. Sighn olyan világot alkotott, ami azonnal megtetszett, és ahogy egyre többet tudtam meg a két fajról, egyre jobban elmerültem benne.

Mondjuk jobban örültem volna, ha nem ennyire egyszerű a nyelvezete és, ha több lett volna a környezetleírás, mert nagyon-nagyon kevés. Helyette végig a szereplők „agyában” vagyunk, így a karakterek kidolgozása nagyon részletes, ismerjük jellemüket, minden tulajdonságukat.
Sascha nagy harcát önmagában jól nyomon követhetjük, miképp próbálja a külvilág számára rejtve tartani, hogy ő különbözik a többi mentáltól. Kezdetben hibásnak, defektesnek érzi magát és olyan akar inkább lenni mint a többiek, és az az érzés fokozatosan alakul át benne. A különbözőség nem biztos, hogy rosszat jelent.
Másik főszereplőnk, Lucas, az alfahím alakváltó párduc gondoltaiba is belelátunk. Nála a mentálokkal kapcsolatos negatív érzéseinek átalakulása tökéletesen látható.

Különösen a mentálok nagy közös mentálhálójának gondolata tetszett, ahova mindenki folyamatosan kapcsolódik. Az, hogy minden mentált meg lehet találni a hálón – mint egy csillagos égen úgy ragyognak az elméjük – az X-menben Cerebro-ra emlékeztetett engem. És itt ez még tovább van fejlesztve, mert nem csak megtalálni lehet egymást, hanem kommunikálni is lehet egymással, tárgyalásokat folytatni, egy óriási adathalmaz is egyben, illetve az életet adó energia is.

Mindent összevetve a leírások hiányoztak, de a történet izgalmas, pergő, unalmas részektől mentes volt és felkeltette az érdeklődésemet a következő részre, ami a Látomás címet kapta magyar fordításban. Amerikában eddig 10 része jelent meg.

Pontszám: 4,5

Kiadó: Egmont-Hungary Kft.
Kiadás éve: 2011
Oldalszám: 352
Fordította: Bottka Sándor Mátyás
Eredeti cím: Slave to Sensation (2006)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése