2012. június 11., hétfő

Julianna Baggott: Tiszták

A történetről röviden: A Földet hatalmas robbanások döntötték romba. A szörnyűségek elől az emberek egy kiválasztott, "arra érdemesnek tartott" része bevonul az úgynevezett Kupolába. A mesterséges környezet megvédi őket és hermetikusan elzárja a külvilágot. A kint maradtak nagy része életét veszti a robbanásokban, de a túlélők sem ússzák meg sértetlenül. Ép ember nem is marad, mindenki örökké megmaradó sebeket szerez, illetve összeolvad azzal a tárggyal vagy élőlénnyel, ami a detonációk pillanatában hozzáért a testükhöz. Pressia a túlélők egyike, aki nagyapja borbélyüzletében igyekszik elbújni a brutális katonai erő elől. A Kupolából egy Tiszta (Partridge) megpróbál kiszökni, hogy megkeresse élőnek hitt édesanyját...

A megjelenése óta felkeltette az érdeklődésemet a könyv, alig vártam, hogy végre elolvashassam. Az amerikai megjelenés után hamar elkészült a magyar kiadás, aminek nagyon örültem. Az Egmont Kiadó gyorsasága mostanában semmi kívánnivalót nem hagy maga után.

A bevezető fejezet azonnal megadta azt a komor és sötét hangulatot, ami végigkíséri az egész történetet.

A robbanásokban eltorzult emberek bemutatása, hogy ki éppen mivel, hol és hogyan olvadt össze, szinte azonnal sokkolt. Ezek után a katonai szervezet brutális őrjáratai csak tovább fokozták a kegyetlenséget. Az a brutalitás, ahogy halomra ölik az embereket csupán a verseny kedvéért végképp kiverte nálam a biztosítékot. Tudom fancsalodhatok itt ezeken, de ha belegondolok, egy hatásos disztópiás regényhez mindez elengedhetetlen. Sokszor találkozhatunk  olyan disztópiával, (hisz sorra-sorra születnek irdatlan tempóban az e témájú könyvek) ami csak felszínes, nem eléggé negatívnak beállított világot mutatnak be.

A főszereplők egytől-egyig rengeteg borzalmon mentek keresztül. Hiába él az ember a Kupola falain belül, ott ugyanúgy zajlanak a kegyetlenségek csak éppen eltitkolva a háttérben.

Az írónő nagy fantáziájáról tesz bizonyságot, ahogy kigondolja az újabbnál-újabb összeolvadási módozatokat és az elferdült szörnyetegek számtalan megjelenési formáját. Vannak itt tyúkra emlékeztető torz állatok, grupik, akik összenőtt emberek, valamint a földből felbukkanó fertők.

Izgalmakban sehol sem volt hiány, mégis elég lassan haladtam csak a könyvvel, de ez csak azért volt, mert leírásokban gazdag és a képzeletet nagyon megdolgoztató a szöveg. De mindeközben magába szippantott a bemutatott lehangoló világ és teljesen rányomta a bélyegét a hangulatomra. Ritkán hat rám ennyire egy könyv.

A folytatás amerikai kiadása jövő februárra várható, Fuse címmel.
 


Pontszám: 5



Kiadó: Egmont-Hungary Kft.
Kiadás éve: 2012
Oldalszám: 568
Fordította: Varga Csaba Béla
Eredeti cím: Pure (2012)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése