2012. október 23., kedd

Itó Projekt: Harmónia

A történetről röviden: A jövőben olyan világ alakult ki, ahol az emberek állandó belső megfigyelőrendszer segítségével tökéletes egészségben tudják leélni életüket. Nincsenek betegségek, nincsenek se túl sovány, se túl kövér emberek. A társadalmat áthatja a béke, hiszen ebben a világban egy kontaktlencse segítségével minden adat látható a másik emberről. Ezt azonban nem mindenki kellemesnek érzi, hanem túlzottan fojtogatónak. Michie Miach vezetésével három fiatal megpróbál szabadulni ebből a világból...

Az Ad Astra Kiadó őszi újdonságai között akadt meg a szemem a rendkívül egyedi borító láttán. A fülszöveg alapján pedig egy csapásra tudtam, hogy nekem ezt a könyvet olvasnom kell. Jövőben játszódó sci-fi és utópia, úgyhogy izgalommal vártam a megjelenését.

Az elbeszélésmód, E/1-ben történik. Így Kirie Tuan szűrőjén keresztül láthatjuk a világot. Ami azonnal szemet szúrt ahogy végigpörgettem a lapokat, hogy sok helyen úgynevezett etml szövegek vannak beszúrva. Ez annyit tesz, hogy megfelelő érzelmi töltetet adnak az adott résznek. Ezek szükségességére, illetve lényegi értelmére az utolsó oldalakon kaphatunk választ.

Nézzük részletesebben az Itó Szatosi által elképzelt jövőt! Az ökormányok területén élők, az ún. vitalista társadalmak tagjaiba felnőtté válásukkor beültetik a WatchMe-t, ami a test működését figyeli szüntelenül, ha hibát észlel, azt azonnal orvosolja, továbbá meghatározza a szervezet számára szükséges tápanyagbevitel mennyiségét. Az AR-en keresztül – ami egy kontaktlencse – mindenkinek azonnal felvillan a másik ember legfőbb adatai. Ez a szerkezet továbbá egyfajta GPS-ként is szolgál. A megbeszélések is ezen keresztül zajlanak a virtuális térben.

Főszereplőnk nem igazán érzi jól magát ebben a világban, és a karizmatikus vezető, Michie Miach személyében ez az ellenszenv egyre jobban elhatalmasodik rajta, és a baráti kör harmadik tagján, Cianon. A gyerekek még nem rendelkeznek a WatchMe-vel, így ezt a lehetőséget kihasználva egyszer és mindenkorra „ki akarnak szállni” ebből a fojtogató érzetből. Itt félbeszakadnak az események és a történet sok évvel később fojtatódik, ahol Tuan már felnőtt.

Az író, az általa elképzelt világ minden apró részletét módszeresen kidolgozta, ezáltal egy teljesen hihető képet tár a szemünk elé. Elgondolkoztatott olvasás közben, hogy tényleg mi lenne, ha egy effajta világ jönne létre.

Nem egy könnyed olvasmány, amit egy este el lehet olvasni. Végig úgy éreztem, hogy erős odafigyelést igényelt, mert olyan a szövege, amire alaposan koncentrálni kell, nehogy elveszítsem a fonalat. Sok helyen tudományos mélységű pszichológiai szövegbe ütköztem. Direkt örültem, hogy a hosszú hétvége alatt volt szellemi kapacitásom az odafigyelésre, mert így tudtam igazán megérteni a pszichológiai elméleteket.

A fülszöveg alapján mást vártam, de sokkal többet kaptam, aminek nagyon örülök. Az egyedi borító hasonlóan páratlan történetet rejtett. Az utolsó oldalak után még jó ideig elmélkedtem rajta. A befejezés is cseppet sem olyan volt, mint ahogy a tömegregényekben szokott lenni, hanem meglepett és letaglózott.

Az íróról: Itó Szatosi (1974-2009) Tokióban született. Weblapszerkesztőként dolgozott. Életében három regényt írt, melyek körül a Harmónia nem sokkal halála előtt jelent meg. Több neves díjat is elnyert. Hosszú éveken át küzdött a rákkal, sikertelenül. Félbemaradt regényét, jó barátja Endzsó Tó, japán szerző fejezte be, idén meg is jelent.


Pontszám: 5*Kiadó: Ad Astra Kiadó
Kiadás éve: 2012
Oldalszám: 307
Fordította: Mayer Indgrid és Oroszlány Balázs
Eredeti cím: </harmony> (2008)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése