2014. április 12., szombat

Tavaszi dedikálási hullám II. - Ruta Sepetys 2014.04.08-án az Allee-ban

Még alig voltunk túl a márciusi Lauren Kate dedikáláson, máris újabb hír látott napvilágot, Ruta Sepetys áprilisban ellátogat hazánkba. A Maxim Kiadó - Dream válogatásának facebook oldalán a pontos dátum is egyhamar olvasható volt, 2014.04.08. 18 óra Libri Allee Könyváruház.

Korábbi, megszokott formámhoz hasonlóan természetesen még nem voltam birtokában az írónő mindkét, eddig megjelent könyvének. Így azonnal körbenéztem a könyváruházak weboldalain és a kosaramba röpítettem a Kalitkába zárt álmokat, ami egy-kettőre meg is érkezett, így izgalommal vártam a keddi eseményt.



Az előző tapasztalataimból okulva mindenképpen korábban szerettem volna megérkezni a helyszínre, hiszen a kezdés előtt általában már csak nehézkesen lehet ülőhelyet szerezni. Újabb tapasztalat, hogy a fél órával kezdés előtti érkezés sem elég, már az összes kikészített szék foglalt volt, de szerencsére a Frei kávézó bárszékeinek egyikére fel tudtam kucorogni.

Hat órakor megérkezett az Ruta Sepetys, valamint a Maxim Kiadó egyik munkatársa és egy fordító. Először Ruta mondott néhány szót, majd a Kiadó munkatársa kérdezett Tőle, az írónő válaszait pedig folyamatosan fordították, majd kérdezési lehetőséget kapott a közönség, végül megkezdődött a dedikálás.


Nagyon sok érdekességet megtudhattunk Rutáról. Az írónő litván származású, de jelenleg Amerikában él. Neve nem hétköznapi, így mindenki mindig azt kérdezi Tőle, hogy milyen név a Sepetys. Sokáig azt hitte, hogy nem fog férjhez menni, de nem így lett, férje egy tennessee-i cowboy, akivel élete olyan, mint egy regényben. Korábban már járt Budapesten a nyolcvanas évek végén, aminek izgalmas, számára feledhetetlen történetét megosztotta velünk is.
Mikor befutott a vonat a pályaudvarra leszállt és fogalma sem volt, hogy hol van. Elképzelése sem volt, hogy hol fog majd megszállni, mikor is egy asszony megszólította Rutát és felajánlotta neki, hogy lakjon az Ő panziójában. Az ott töltött idő csodálatos volt.
Megtudhattuk azt is, hogy milyen rengeteg kutató munka előzi meg egy-egy regényének elkészültét. Így a kedvenc olvasmányai manapság a naplók lettek, amikből nagyon sok érdekességet tud meg. Mivel ezt olvasói is tudják nagyon sok naplót küldenek neki.

Az írónő jelenleg harmadik regényén dolgozik, ami korábbi műveihez hasonlóan szintén megmarad a történelmi regény műfajában.

Ruta végig mosolygott, nagyon vidám, közvetlen és barátságos volt a dedikálás alatt. Mindenkivel beszélgetett néhány szót. Már az interjú alatt kiderült, hogy nagyon szépen, érthetően beszél, így egyáltalán nem is volt szükségem arra, hogy megvárjam a fordítást ahhoz, hogy megértsem a válaszát.Ez így volt akkor is, mikor aláírta a könyveimet.



 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése