2013. július 22., hétfő

Scott Westerfeld: Behemót

Leviatán II.

A történetről röviden: A német-római császári cím örököse, Sándor a darwinista angol léghajó, a Leviatán fedélzetén utazik az Oszmán Birodalomba. A herceg közeli emberei is vele együtt utaznak, a leszállás után az egyetlen megoldásnak a szökést tekintik, melynek során Sándornak és két társának sikerül a tervet megvalósítaniuk. A török fővárosban, Isztambulban nem várt események kellős közepébe csöppennek, lépten-nyomon menekülniük kell. Az országot a barkácsok és a darwinisták egyaránt szeretnék a saját oldalukra állítani. Sándor a különböző politikai törekvések fősodrába kerül...

Az első rész nagy tetszése után kíváncsian vártam a következő részt. Sokat nem is kellett várni, a tavaszi Könyvfesztiválra megérkezett a Behemót. A pergő eseményű Leviatán után ugyanezt vártam ettől a kötettől is. Tökéletesen hozta is a korábbi színvonalat.

Westerfeld még több olyan gépszerkezetet és koholt állatot vonultat fel. Extrémebbnél-extrémebb szerkezetek bukkannak fel. A barkács oldalon találkozhatunk rengeteg formájú lépegetővel, a darwinista koholt lények sem maradnak el. A címadó Behemót a legkülönlegesebb. Sokáig sikerült homályban tartani a Behemót kilétét. Már az első oldalaktól kezdve azon töprengtem, hogy mi is lehet. Fény derül arra is, hogy a korábban megismert rejtélyes tojásokban milyen érdekes lények lapulnak.

A harci jelenetek nagyszabású leírása és a különböző gépek és lények részletes bemutatása tökéletesen olyan hatást keltett mintha a saját szemünkkel látnánk őket. A sok-sok leírást ismét szoknom kellett az elején, mint annak idején a Leviatán esetében is, de sikerült belerázódnom. Ezek a leírások dominálnak most is a párbeszédek hátrányára, de mikorra megszoktam, gördülékenyen tudtam tovább haladni az olvasással.

A sok-sok titok, ami a két főszereplőnk Sándor és Deryn (Dylan) életét övezik, szép lassan kezdenek ledőlni, ahogy fokozatosan kezdenek megbízni a másikban. Több olyan jelenetbe is beleütközünk, amikor egy hajszál híján kiderül, hogy Deryn valójában lány. Ilyenkor mindig szorítottam, hogy most-most, de sajnos nem jött be, így ez marad a befejező kötetre. A fiú álcát tovább bonyolítja egy török lány felbukkanása is, ami mókás jeleneteket eredményez.

Az utolsó jelenetben olyan eseményről kapunk hírt, ami megint jól felborít mindent, úgyhogy várom a következő részt. A trilógia utolsó része idén karácsonyra várható Góliát címmel.

Ismét egy kívül-belül nagyon igényes könyvet kaptam. Gyönyörű kemény kötésben, védőborítóval, valamint két kétoldalas színes képpel vehetjük a kezünkbe a kötetet. Az oldalak között pedig Keith Thompson illusztrációi rejtőznek, amik a történet hangulatába még jobban elmerítettek.

Az eredeti borító
A borítóról: Nem az eredeti borítóval jelent meg nálunk, de nekem ugyanannyira tetszik mint az eredeti. Az előző részhez is teljesen illik. Egyedi hangulatú a borító mint az Ad Astrás könyveknél általában.


Pontszám: 5



Kiadó: Ad Astra Kiadó
Kiadás éve: 2013
Oldalszám: 589
Fordította: Kleinheincz Csilla
Eredeti cím: Behemoth (2010)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése