2013. augusztus 1., csütörtök

Stephanie Perkins: Anna és a francia csók

Anna és a francia csók I.

A történetről röviden: Mit tennél ha a szüleid egy teljesen idegen országba küldenek egy tanévre, ráadásul épp végzősként kerülsz egy összeszokott csapatba? Annát, sikeres író apja a párizsi Amerikai Gimnáziumba íratja, mert szerinte ez a sikk. A lány kétségbeesik, hogy mi lesz vele egy teljes évig az eddigi életéből gyökeresen kiszakítva. Szerencsére nem kell sokáig aggódnia, mert a kollégiumban a mellette lévő szobában lakó Meredith azonnal nagyon kedves vele. Így Anna bekerül Mer baráti körébe, ahol megismeri Étienne St. Clairt...

A megjelenésekor már szemeztem a könyvvel. Most, hogy éppen egy kissé kétségbe voltam esve, mert sehogy sem tudtam boldogulni a jelenlegi olvasmányommal, (ami már hosszabb szünetekkel tarkítva április óta húzódik) a Kvantumtolvajjal, valami teljesen másra vágytam és így választottam az Anna és a francia csókot. Telitalálat volt! Még mindig a hatása alatt vagyok, nehéz belekezdenem hirtelen egy másik könyv olvasásába.

A bentlakásos iskolában játszódó történetek az egyik kedvenceim, így már az alapfelállás felkeltette az érdeklődésemet. A színhely pedig a gyönyörű Párizs. Annával együtt ismerhetjük meg ezt a lélegzetelállító várost, ami tömve van nevezetességekkel. Szinte útikönyvet is kapunk, annyi látványosság jelenik meg, sok plusz érdekes információval felturbózva, valamint a párizsi életvitel és gasztronómia is terítékre kerül.

Anna és St. Clair már az első oldalakon összefut egymással (St. Clair ekkor még a Gyönyörű Folyosói Fiú), és Annára már ekkor nagy hatást gyakorol a fiú. De az egész egyáltalán nem ilyen egyszerű.

Anna Meredith által bekerül a lány baráti társaságába, melynek tagja St. Clair (GYFF), Rashmi és Josh. A csapat nemrégiben még egy taggal több főből állt. Ellie az előző évben végzett, és nagyon eltávolodott korábbi cimboráitól, viszont ő továbbra is St. Clair barátnője. A másik pár pedig Rashmi és Josh. Mindannyian szívélyesen fogadják Annát, főleg St. Clair, aki a pártfogásába veszi a lányt. Annának a kezdetektől fogva tetszik a fiú, de sajnos ő foglalt.

Egy olyan nagyon szép szerelmi történetet kapunk, ahol ugyan megvan a kezdeti szikra, de a körülmények hatására a barátság lehetséges csak főszereplőink számára, így legjobb barátként tökéletesen megismerik egymást és feledhetetlen perceket töltenek együtt.

A titkolt érzései Annának hullámvasútra emlékeztetnek, hiszen nagyon sokáig vívódik azon, hogy mit is érez valójában. Az Amerikában hagyott kezdődő kapcsolata egykori kollégájával szintén bonyolítja az érzelmeit.
St. Clair jellemzését sikerült annyira jól kialakítani az írónőnek, hogy képtelenség is neki ellenállni. Ritkán érzem azt, hogy nagyon drukkolok főhőseinknek, hogy egymásra találjanak, most viszont ez így volt.

Ahányszor le kellett tennem a könyvet és várnom a folytatására, annyiszor gondoltam közben jó érzéssel arra, hogy hamarosan végre folytathatom. Mikor befejeztem és azóta is annyi gondolatom és érzésem tobzódik a könyvvel kapcsolatban, de egyszerűen nem tudom a szavak által kifejezni ezeket, muszáj olvasni hozzá. Levett a lábamról!

Két további része van a könyvnek. A második rész Amerikában már megjelent a következő pedig 2014-re várható. A magyar fordításról még nem tudni. Mindegyik kötetnek más főszereplői lesznek, így nem Anna és Étienne története folytatódik, de kapcsolódnak hozzájuk.

A borítóról: Szép és jól illik a történethez. Az eredeti maradt.

Kép forrása: www.stephanieperkins.com
Az írónőről: Stephanie Perkins Dél-Karolinában született és Arizonában nőtt fel, jelenleg az észak-karolinai Ashevilleben él férjével és macskájukkal. Mindig könyvekkel foglalkozott, volt könyvesbolti eladó, könyvtáros és most író.


Pontszám: 5*



Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadás éve: 2012
Oldalszám: 384
Fordította: Pásztor Judit
Eredeti cím: Anna and The French Kiss (2010)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése