2011. december 22., csütörtök

Mary E. Pearson: Az imádott Jenna Fox

A történetről röviden:
Jenna egy éve tartó kómából ébred. Nem emlékszik semmire addigi életéből. Minden és mindenki furcsa számára, önmagát is beleértve. A szülei által róla készített 16 DVD segítségével próbálja felidézni életét. Egy, a szülei által bálványozott, állandó tökéletességre törekvő lány életét láthatja. Olyan kis, apró emlékek kerülnek felszínre a tudatából, amelyekre nem is emlékezhetne már. A szülei által generált elszigeteltségből szeretne visszailleszkedni a mindennapi életbe, barátokat szerezni stb. Közben álmában minduntalan felbukkan Kara és Locke alakja, akikre szintén nem emlékszik, de úgy érzi a barátai lehettek.

Nagyon sok jót hallottam, sőt igazán negatív véleménnyel nem is találkoztam a könyvről, ezért nagy reményekkel kezdtem bele. Mi lehet az, amit ennyien dicsérnek?

Már az első oldalak után magába szippantott a történet. Mivel Jenna szemén keresztül nézünk, tulajdonképpen egy olyan világba csöppenünk, ahol minden ismeretlen és csak lassan próbálunk valamit összerakni a DVD lemezeken látottakból, illetve a Jenna emlékezetében felbukkanó kis mozzanatokból. Eleve különös az, hogy egy felújításra váró, nagy házba költözik Kaliforniába Jenna édesanyjával és nagymamájával a messzi Bostonból. A Fox család feje, pedig csak telefonhívásokkal és ritka látogatásokkal tartja csak a kapcsolatot a családjával. Aztán Lily (a nagymama) ellenséges viselkedése is gondolkodóba ejtett. Mit tehetett Jenna, amivel kivívta nagyanyja ellenszenvét, mikor az emlékeiben megjelenő képekből azt láthatjuk, hogy korábban milyen jó viszonyban voltak. A szomszéd, az elszigetelt életet élő, Mr. Bender alakja is számos kérdést vet fel. A legnagyobb rejtély pedig az, amit Jenna ébredése után nem sokkal felfedez, hogy milyen életet élhetett az a lány, akit egy éves kómája alatt senki sem keresett. A kérdések csak halmozódnak mikor Jenna iskolába kezd járni, ami korántsem olyan, mint egy rendes gimnázium. A sok megválaszolatlan kérdés utáni kutatás, annyira magával ragadott, hogy teljesen belemerültem a történetbe. Jenna álmai Karáról és Locke-ról pedig még tovább fokozták a kíváncsiságomat, hogy kik lehetnek ők.

Konkrétan nincs meghatározva, hogy mikor játszódik a történet, de mindenképpen a jövőben valamikor. Egy nagy hurrikán következtében súlyos járvány tizedelte meg a lakosságot. A génmanipuláció óriási méreteket öltött, olyannyira, hogy az őshonos növények már alig maradtak fenn, az új, tökéletesített fajok mellett.

Úgy érzem, hogy a nagy elvárásaim maradéktalanul teljesültek, sőt túlszárnyalta azokat a könyv. Így év végén nyugodtan mondhatom, hogy az ez évi olvasmányaimban mindenképpen a legjobbak közé került. Kedvenc lett! Mindenkinek ajánlom, felejthetetlen élményt nyújtott.

Olyan érdekes kérdéseket boncolgat, amikről spoiler nélkül nem tudok írni, mert akkor pont a különösségek megoldását lőném le.

A történet teljesen kerek, lezárt egész, ezért furcsállottam, hogy az írónő idén folytatta. Kíváncsi vagyok miképpen. Érdeklődve várom, a kötet magyar megjelenését.

A borítóról pedig telitalálat, tökéletesen illik a könyvhöz.


Pontszám: 5*


Kiadó: Ciceró Könyvstúdió
Kiadás éve: 2011
Oldalszám: 350
Fordította: Logos
Eredeti cím: The Adoration Of Jenna Fox (2008)

2 megjegyzés:

  1. Erről a könyvről eddig a címén kívül semmit se tudtam, és nem is számítottam az alapján ilyen történetre. Kíváncsivá tettél, fel is teszem a várólistámra, hátha nekem is elnyeri majd a tetszésem, ha egyszer eljutok az olvasásáig. :)

    U.i.: Nálad is azzal szembesültem, amivel náluk: http://mayaandhachi.blogspot.com , csak úgy tudom elküldeni a hozzászólást, hogy explorerbe váltok, és kijelölve az egész szöveget lefelé húzom az egeret, így láthatóvá válik az ellenőrző box és a küldés gomb is. Elképzelésem sincs, miért lehet ez. :/

    VálaszTörlés
  2. Örülök, hogy megtetszett a könyv. Remélem nem fogsz csalódni majd benne Te sem! :)

    Ezt nem tudom miért lehet, nem is tudtam róla. Köszi, hogy szóltál! :) Utánanézek mi lehet az oka.

    VálaszTörlés