2012. augusztus 5., vasárnap

Kérdezz-felelek díj

Zsanótól, Anaria-tól, Mazsidrazsitól és @schesztitől kaptam egy díjat, amit nagyon szépen köszönök nekik! 
 
A hozzá tartozó feladatok:
  • Mindenkinek 11 dolgot kell mondania magáról
  • A jelölő mindegyik kérdésére válaszolni kell
  • 11 kérdést kell feltenni a jelölteknek
  • 11 embert meg kell jelölni és linkelni
  • Nincs visszaadás/visszajelölés
Mivel két bloggertől is megkaptam a díjat, így 22 kérdésre fogok majd válaszolni.

11 dolog magamról:

  1. Az olvasási lázat nálam is, sokakhoz hasonlóan, a Harry-Potter sorozat indította el.
  2. Utána egy ideig folytatódott nálam a könyvek iránti érdeklődés, de a kötelezők fokozatosan vették el a kedvemet tőle, a következő fellendülést a Twilight Saga hozta el.
  3. A két nagy korszak indító sorozatomról elmondható, hogy míg a Harry Potternek a mai napig rajongója vagyok, addig a Twilight egyre inkább kevésbé veszít nálam tetszéséből.
  4. De neki köszönhetem azt, hogy teljesen magába szippantott a könyves világ.
  5. A blogolást egy éve és egy hónapja kezdtem el, az álláskeresési kudarcaimtól való figyelemelterelésként.
  6. Sokszor használok könyvjelzőnek ruhákról leszedett, szép karton címkéket.
  7. Amikor nem tudok dönteni, hogy mit olvassak, akkor megpróbálom kiszámolni, hogy melyik legyen a kiválasztott. A probléma csak az, hogy ha nem tetszik, ami kijön, akkor újraszámolom. :D
  8. Nagy vágyam, hogy egyszer eljussak Kínába.
  9. Az előbbihez kapcsolódóan egyértelmű, hogy a kedvenc konyhám a kínai.
  10. Nem vagyok gyorsan feloldódó egy új társaságban. Hosszabb idő kell hozzá, hogy megnyíljak.
  11. Kedvenc sorozatom a Castle és A mentalista, de hétvégi, délutáni kikapcsolódásnak a laza sorozatokat kedvelem.

Zsanó 11 kérdése:

  1. Melyik az a 3 könyves helyszín, ahová Te magad is szívesen elmennél? Épp ezen gondolkodtam, hogy a magamról rész egyik pontjában erről írok, de nem tudtam egyet kiválasztani. Örülök, hogy itt nem kell döntenem, bár mondjuk hármat is nehéz kiragadni. Párizsban A Da-Vinci kód nyomában túrát nekem találták ki. Londonban a King's Crossra szívesen ellátogatnék. Harmadikként pedig szintén angliai helyszínként a Jane Austen regényekből megismert vidékeket nézném meg.
  2. Ha már álompasi... akkor ki az az 1 könyves karakter, aki tökéletesen megszemélyesíti az álompasidat és miért Ő? Tudom egyet kell választani, de nem hasonlíthatok össze egy klasszikus műben szereplő, régi korban élő férfit, egy mai sráccal. Így Peeta lenne az, akit jóságával és kedvességével már az Éhezők Viadala első kötetében a szívembe zártam. Mr. Darcy pedig a klasszikus férfi, aki szerintem minden Jane Austen művei iránt rajongónak a tökéletes férfi. A zárkózottsága mögött rejlő férfi, tökéletes és művelt úriember, akire mindig és mindenkor számítani lehet.
  3. Melyik az a női karakter (könyves), akinek a legszívesebben a bőrébe bújnál? Na nem kezdek el megint két kategóriát felállítani (mert egyértelmű lenne akkor, hogy Lizzyt szerepét választanám a klasszikus részlegből), így sok gondolkodás után talán Claire lennék A csodálatos Waverley-kert című könyvből.
  4. Volt-e olyan könyv, aminek hatásra cselekedtél (pl.: megtanultál főzni, lovagolni vagy beszereztél valamilyen állatot, tárgyat, ami által a könyv jut eszedbe) Ha igen, mely könyv volt ez és mit tettél? Az is jöhet, ha még nem tetted meg, de szeretnéd! Twilight ereklyéim voltak sokáig a szobám különböző pontjain, de most már nincsenek. Amire nagyon fáj a fogam, az Az Éhezők Viadala sorozat szimbólumaként ismert fecsegőposzátát ábrázoló kitűző.
  5. Melyik könyv történetét élnéd meg? Azt hiszem, megint A csodálatos Waverley-kert kerül elő itt is nálam.
  6. Mely műfaj az, amivel nem próbálkoztál és nincs is rá kilátás, mert teljesen távol áll tőled? A háborús történelmi regények állnak legtávolabb tőlem.
  7. Csalódtál e már a kedvenceidben? Akár a történetben, akár a karakterekben. A Twilightban annak idején. A befejező rész volt az, amiben csalódtam.
  8. Az olvasott könyvek/sorozatok közül, melyik írónak a fejébe látnál bele? Agatha Christie
  9. Mondj 1 olyan filmes könyvadaptációt, mely jobb még a könyvnél is! Persze, ha van ilyen! Ha nincs, akkor miért jobb a könyv a filmtől?! Vámpírnaplók sorozat. Egyedül ennél érztem csak úgy, hogy a film jobban sikerült a könyvnél. Néha előfordul, hogy egyformák az érzéseim mindkét verzióval (például Az időutazó felesége, Az Éhezők Viadala, Ne engedj el..., de általában a sok átírás miatt mérgelődöm a filmnézés közben, főleg olyankor, mikor nagyon friss az olvasási élményem.
  10. Egyre több könyvhöz van már zenelista. Ha ezeket szoktad nézni és belehallgatni, akkor szerinted mennyire passzolnak az írók által feltöltött zenék a könyvekhez? Amikkel eddig találkoztam, azok szerintem illettek a könyv stílusához, hangulatához.
  11. Hol olvasol a legszívesebben? Kanapén ülve, egy nagy párnának dőlve.

Anaria 11 kérdése:

1. Kisgyerekként mi volt a legnagyobb álmod? Őszintén szólva ilyenre nem emlékszem.
2. Mit szeretsz a legjobban az olvasásban? Hogy kikapcsol, elrepít egy elképzelt világba. Van amikor pedig, ha arra vágyom, sok újat tudok meg belőlük.
3. Ha bárhol máshol élhetnél kerek e világon, akkor hol élnél? Egy gyönyörű trópusi szigeten.
4. Babonás vagy? És ha igen, akkor milyen babonáid vannak? Kicsit, a fekete macska, illetve a lekopogás szintjén.
5. Mi volt a legviccesebb dolog, amit valaha láttál? Mikor a kutyám felágaskodott a cseresznyefánk egyik lelógó ágához és elkezdte szüretelni.
6. Szerinted ki a legsármosabb fiktív férfikarakter? (lehet könyves és filmes is). lásd Zsanó 2. kérdésénél
7. Melyik a kedvenc évszakod és miért? A tavasz, mert olyankor a legszebb a természet, akkor virágzik a kedvenc virágom, a tulipán, már nincs hideg, de még nem is a tikkasztó hőség és akkor születtem.
8. Fekete vagy fehér? Fehér
9. Mi a kedvenc zenei albumod? Greenday: American Idiot
10. Van olyan könyv, amit a környezetedben mindenki imád, de téged a hideg ráz tőle? Melyik ez a könyv? True Blood sorozat
11. Ki a kedvenc sportolód most itt az olimpián? Nem vagyok egy nagy sportrajongó, így túlzottan nem is vagyok képben, de akiket ismerek, közülük Gyurta Dani.
 
Mazsidrazsi 11 kérdése:
1. Mi alapján választasz éppen könyvet? Hangulat, cím, fülszöveg?  Hangulat és cím. A fülszöveget nem nagyon szeretem elolvasni, annyi mindent elárulnak, hogy sok izgalmat lelőnek vele.
2. Miért lett a hobbid az olvasás?
Egy kellemes olvasási élmény után kezdődött és egyre jobban a rabjává váltam.
3. Ha tehetnéd, beszélnél egy íróval, és megmondanád neki, hogy kellett volna befejeznie a könyvét?
Igen, sokszor elgondolkodom rajta, hogy milyen jó lenne. :D
4. Mindenhova viszel magaddal könyvet?
Tömegközlekedésen való utazáshoz, nyaraláskor mindig jön velem olvasnivaló.
5. Ha van 50 oldal egy könyvből, de másnap hosszú napod lesz, két könyvet viszel magaddal, vagy csak egyet?
Egyet, mert nem szeretek azonnal belekezdeni a következőbe. Inkább átgondolom a befejezettet. Ha nagyon hamar indítom a következő olvasást, akkor mindig attól félek, hogy összekeverem majd őket.
6. Hogy rendezed a könyvespolcodat?
Tematika szerint elsősorban, de ha egyazon írótól más-más műfajba tartozó könyveim is vannak, akkor ez felülírja nálam az előbbi szempontot. Ezeknek mindenképpen egymás mellé kell kerülniük.
7. Milyen nyelven szeretsz kedvtelésből olvasni?
Angolul. Tervezem, hogy az angol olvasásaim számát növelni fogom.
8. Ki vett rá az olvasásra?
A Harry Potter első két része, amit a szüleimtől kaptam.
9. Szoktál könyveket ajánlani? Igen. Utána meg mindig izgulok, hogy az illetőnek is tetszeni fog-e.
10. Melyik olvasott könyved szereplője lennél szívesen? Ember vagy különleges lény lennél? Különleges képességű ember.
11. Miért szeretsz blogolni? Szeretem megosztani másokkal az olvasási élményeimet. Ezenkívül pedig nagyon jól kikapcsol, ahogy elmerülök az írásában.

@scheszti 11 kérdése:
1. Hogyan találtál a Moly-ra? Olvasásaim után régebben hosszasan nézegettem a könyv után és ekkor mindig a keresési találatok elején a szemem elé került a Moly. Utánanéztem, hogy mi is ez valójában és nagyon megtetszett.
2. Mi az első könyv, ami eszedbe jut, amit bátran ajánlanál bárkinek?
Jane Austen: Büszkeség és balítélet
3. Van valami különleges „olvasós-szertartásod”? (Zene közben, gyertyagyújtás, külön fotel…) Nincs. Mondjuk a kedvenc olvasós helyem megvan, de máshol is megoldom.
4. Milyen karakter lennél, ha könyvbe kerülnél? Mazsidrazsi kérdésénél különleges képességű embert választottam.
5. Író, színész vagy rocksztár lennél szívesebben? Miért? Egyértelmű, hogy író. Régóta foglalkoztat, hogy egyszer majd belekezdek egy saját történet írásába.
6. Mi (volt) a kedvenc rajzfilmed? Kisgyerekként a Candy. Most már nem szoktam rajzfilmeket nézni.
7. Női / férfi ideálod? Belső: okos, kedves, őszinte, romantikus. Külső: magas, adjon magára, a hosszú és szép haj extra pont. :)
8. Ki vagy mi miatt kaptál rá az olvasásra? A sokat emlegetett Harry Potter miatt.
9. Van olyan film, ami jobban tetszett, mint a könyv, ami alapján készült? Igen, egy ilyen van, a Vámpírnaplók sorozat.
10. Ki a kedvenc szuperhősöd / fantasy karaktered? Miért? Nehéz lenne egyet választani. Mondjuk Adrian a Vámpírakadémiából.
11. Hagytál már félbe könyvet? Ha igen, mi volt az? Magamtól eddig csak a Ragyogást hagytam félbe, de majd tervezem, hogy újra nekiállok. Máskor azért fordult még félbehagyás elő, mert vissza kellett vinnem a könyvtárba, de idővel újra kiveszem és elolvasom.

  

A díjat továbbadom Liliane_Evans-nek, Klaudiának, Macookának, Sheila_7-nek és Dorth-nak. Ha megkaptátok már, akkor bocsánat a duplázásért!

A kérdéseim a következőek:
  1. Melyik könyv volt az első nagy könyves élményed?
  2. Szerettél-e olvasni gyerekkorodban?
  3. Melyik karakter a kedvenced (1 férfi, 1 női)?
  4. Mi befolyásol legjobban abban, hogy elolvass egy könyvet?
  5. Melyik napszakban olvasol legszívesebben?
  6. Utazás közben szeretsz olvasni?
  7. Melyik műfaj a kedvenced?
  8. Mi a véleményed a filmes adaptációkról?
  9. Hogyan vélekedsz a sorozat könyvekről?
  10. Kedveled-e a klasszikus irodalmat?
  11. Melyik könyv hatott rád a leghosszabban?

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése