2013. január 8., kedd

Nevada Barr: Ördögkatlan

A történetről röviden: Anna Pigeon sérülten és meztelenül ébred egy víznyelő aljában. Akárhogy is próbálkozik, nem emlékszik arra, hogy miként került a mélybe. Mindene fáj és a kiszáradás szélén áll. A talált víz pedig nem csupán tiszta víz, Anna arra gyanakszik, hogy hallucinogén anyagokat is tartalmaz. Ekkor Anna még nem is sejti, hogy még mi vár rá a víznyelő mélyén...

A Cor Leonis Kiadó őszi megjelenései között figyeltem fel a könyvre. Nevada Barr-tól korábban már olvashattunk, a 13 ½ című könyve jelent meg a Kiadónál.

Az Ördögkatlan az Anna Pigeon sorozat előzménytörténete. A sorozat már tizenhat kötetet számlál. Nagyon örültem annak, hogy nálunk az előzménnyel kezdi meg pályafutását a sorozat.

A fülszöveg alapján úgy éreztem, izgalmakban bővelkedő történettel állok szemben. Éppen annyit árult el a kezdő képekből, amennyi kellően felcsigázott. Mi történhetett Annával? Hogy került a víznyelő mélyére? Az, hogy kijut-e, az nem volt kérdés, hiszen ha nem, akkor nem létezne Anna Pigeon sorozat. De, hogy ez miként fog bekövetkezni, azt csak találgathattam.

A történet helyszíne a Powell-tó sivatagos, tikkasztóan meleg partszakasza, Dangling Rope. Itt vállal nyári idénymunkát Anna, a New York-i nyüzsgő forgatag után. A tó strandjainak és partjának tisztán tartása a feladata a nyári munkásoknak. A partihajókon bulizó fiatalok és a nyaraló családok nem igazán törődnek azzal, hogy hol végzik el szükségüket. Ennek kilószámnyi eltakarítását végzi Anna és lakótársa Jenny.

A tájleírások olyan aprólékosak, hogy úgy éreztem minden szögletét és apró bemélyedését ismerem már a kanyonoknak. A párbeszédek így sokkal inkább kevesebb, inkább leírja az írónő szereplőink érzéseit és gondolatait. A karakterek lelkének bemutatására nagy hangsúlyt fektet az írónő.

Anna bántalmazójának kilétére hosszan csak tippelgethetünk, és a történet végén is nyitva marad néhány kérdés. Kíváncsian várom Anna életének folytatását. Az Oroszlánkörmök hamarosan megjelenik.

Sivatagi, perzselően forró helyen játszódó krimi, aminek olvasása közben teljesen kikapcsolódtam a téli hidegből. 

Az eredeti borító
A borítóról: Nem az eredeti borítóval jelent meg nálunk. Nekem mindkét változat tetszik. Mikor az ember a magyar kiadás borítójára pillant, azonnal elképzelheti, hogy Anna mit láthatott, mikor felnézett a víznyelő mélyéről. Az eredeti ezzel szemben inkább a  katlanokat mutatja. 
Aranyos apró méretű a kivitele, ideális könyv utazáshoz. Viszont a kis külső megtévesztő. Sűrű sorok, keskeny margó és vékony lapok köszönnek belül szembe. Így egyáltalán nem egy rövidke kis olvasmány.

Az írónőről: Nevada Barr 1952-ben született Nevadában. Nevét nem innen kapta, hanem apja kedvenc regényének szereplőjéről. Az élethű, aprólékos bemutatások nem alaptalanul születtek, mivel az írónő nemzeti parkokban folytatott munkája során első kézből szerzett tapasztalatokat.

Pontszám: 4,5Kiadó: Cor Leonis Kiadó
Kiadás éve: 2012
Oldalszám: 477
Fordította: Illés Róbert
Eredeti cím: The Rope (2012)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése