2011. augusztus 16., kedd

L.J. Smith: Ébredés

A Vámpírnaplók sorozat 1. része. A sorozat két részből áll, az első 4 kötet a 90-es években jelent meg Amerikában (nálunk 2010-től indultak el a magyar fordítások), majd az utóbbi években folytatta az írónő a történetet.

A történetről röviden:
Elena az iskola sztárja. A suliba új fiú érkezik, aki rögtön felkelti a lány figyelmét és azonnal elkezd hajtani rá, mivel a lány népszerűsége nagyfokú önteltséggel is párosul. Az új srác titokzatos, távolságtartó, de Elena nem adja fel, amíg meg nem kaparintja magának. Közben megjelenik egy titokzatos idegen is, aki Elenát folyamatosan ijesztgeti.

Az egész könyv története az előbbi pár mondatban simán összesűríthető. Túl sok minden nem történik, Elena idegesítő, feltűnési viszketegsége rányomja mindenre a bélyegét. Már az elejétől kezdve nagyon ellenszenves volt, és végig így is marad.
Az olvasás közben valahogy nem nagyon tudtam beleélni magam a történetbe, nincsenek úgy bemutatva sem a szereplők, sem a helyszínek, hogy az átélhető legyen. 
Mondjuk lehet az a gond, hogy előbb láttam a könyvből készült sorozatadaptációt, így arra számítottam, hogy az ott látottak fognak megelevenedni a könyv oldalain is. Ezzel szemben egy teljesen más történettel, ráadásul más szereplőgárdával találkoztam.
1. Elena a sorozatban nem egy cicababa lány, míg a könyvben nagyon,
2. Elenának nem bátyja, hanem húga van,
3. Damon egyáltalán nem úgy van bemutatva, mint a sorozatban,
4. Az egész Salvatore történelem más (semmi polgárháborús esemény nincs benne, hanem Firenzéből származnak, csak Kathrine szerepe maradt meg),
5. És persze az egész történet helyszíne nem Mystic Falls, hanem Fell's Church
Na legyen ennyi elég a különbözőségekről, mert sohasem érnék a lista végére, annyira sok az eltérés. Nem azt mondom, hogy egy könyv tényleg teljesen ugyanaz kell, hogy maradjon a filmes változatnál, de azért ekkora gyökeres változást nem gondoltam volna.
Mindenesetre a legfontosabb az, hogy mielőtt nekiáll az ember olvasni, vonatkoztasson el teljesen a sorozattól, és akkor a könyv is jobb lesz. Nem csak az állandó hasonlítgatásból áll végig az olvasás.
Persze aki előbb a könyvvel találkozik, az a legjobb, mert úgy eleve jobban tudja élvezni az egészet.
A következő részre már én is igyekszem félretenni a sorozat emlékeit, bízom abban, hogy így az jobban fog tetszeni.

Kiknek ajánlom: olyan vámpír fanoknak, akiknek csak az a lényeg, hogy ezek a lények szerepelnek ebben is.

Pontszám: 3

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadás éve: 2010
Oldalszám: 209
Fordította: Farkas Veronika
Eredeti cím: The Awakening (1991)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése