2012. július 7., szombat

Veronica Roth: A beavatott

A beavatott I.

A történetről röviden: Egy olyan világban járunk ahol az emberek öt elkülönült csoportban élnek. Léteznek az önfeláldozók, a bátrak, a műveltek, az őszinték és a barátságosak. Akinek egyik csoportba sem sikerül bekerülnie, az nehéz sorsú csoport nélkülivé válik. A csoportok azért alakultak meg, mert a világot sújtó folytonos háborúk hátterében mindenki más és más okot látott. Egyesek az önzést, mások a gyávaságot vagy a tudatlanságot, a hazugságokat vagy a rosszakaratot. Beatrice önfeláldozó családban nőtt fel. Minden fiatal tizenhat éves korában átesik először egy alkalmassági vizsgán, ahol besorolják őket, hogy melyik csoportba illenek. Majd egy ceremónia keretében dönteniük kell, hogy mely csoportot is választják. Beatrice alkalmassági vizsgája nem éppen a szokásos eredményeket hozta. A lánynak nehéz döntést kell meghoznia...

Már az angol megjelenés után nagy hírnevet szerzett magának a könyv, sok-sok helyen ütköztem bele. Nagyon megtetszett, mert szeretem a disztópia műfaját. Így mikor nem sokkal később megtudtam, hogy a magyar megjelenésére sem kell sokat várni, - a Ciceró Könyvstúdió jóvoltából - nagyon megörültem és nem is próbálkoztam meg vele angolul. 

Hamar megláttam, hogy tetszeni fog nekem a könyv. Már a világ alapötlete megragadta az érdeklődésemet. 

Azt azonnal sejtettem, hogy Beatrice nem lesz az a sima eset, aki pikk-pakk beleillik ebbe a rendszerbe. Alaposan kidolgozott karakter, és mivel E/1-ben láthatjuk az eseményeket, vívódásait is nagyon jól láthatjuk. 

Az önfeláldozó család mindennapjaiba  engedett bepillantás nekem nagyon is szélsőséges volt. Körülbelül így érezheti magát egy ilyen csoportban nevelkedő, mint egy lábtörlő.

Az alkalmassági vizsgák egyes elemeinek célját nem volt nehéz átlátni. Mindjárt gondolni lehetett, hogy kit hova sorolnak a vizsga során elkövetett cselekedetei alapján, vagy éppen azt, hogy miből zárják így ki.

A beavatás előtti kemény kiképzés egyik-másik jelenete kiakasztott. Az újoncok egymás elleni agressziója nagyon sok volt. Peter és csapata maga a brutalitás.

Némelyik  esemény mondhatjuk, hogy igencsak ellent mondott a gravitáció törvényeinek. Beatrice századik emeletről való leugrására gondolok. Jó, hogy egy ideig ki volt kötve egy biztosítókötéllel, de utána azt eleresztve továbbesve nem hinném, hogy egy, emberi kezek által összefogott hálóra érkezve ép csontjai maradtak volna. Sem főszereplőnknek, sem a kinyújtott karoknak.

A történet nagyon mozgalmas volt, unalomnak egy perc sem maradt. Gyorsan pörögtek az oldalak.

Az újoncok kiképzője, Négyes esetében volt egy kis Vámpírakadémia Dimitrij érzésem. (De még a jófajta, mielőtt ott Adrian a színre lépett volna.)

Alig várom a következő részt, amely kint már megjelent Insurgent címmel. Úgy érzem megy a kedvencek közé, remélem a következő részben sem fogok csalódni. 

A könyvet köszönöm a Kiadónak!
A könyv előzetese:
 
Pontszám: 5*


Kiadó: Ciceró Könyvstúdió
Kiadás éve: 2012
Oldalszám: 430
Fordította: Logos
Eredeti cím: Divergent (2011)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése