2011. november 19., szombat

Ilsa J. Bick: Hamvak

A történet trilógia lesz.

A történetről röviden:
Alexnél évekkel ezelőtt agydaganatot diagnosztizáltak. Számtalan kezelésen esett keresztül, de a „szörnyeteg” csak nem hajlandó megadni magát. A lány minden bizodalmát elvesztette már, egyetlen célja még, hogy az életében sikeresen teljesítse anyja utolsó kívánságát, miszerint a Felső-tó vizébe szórja az ő, illetve Alex apjának hamvait. A tóhoz hosszú út vezet a Waucamaw-hegységen keresztül. Útja során találkozik egy idős férfivel és unokájával, valamint kutyájukkal. Ekkor észveszejtő fájdalom hasít Alex fejébe, a férfi váratlanul összeesik és meghal. Olyan esemény következik be, ami az egész világot a feje tetejére állítja. Alexnek fogalma sincs, hogy mi történhetett. Újdonsült társával, a nyolc éves Ellievel és a nyugdíjazott katonasági kutyával felkerekednek, hogy valami információt szerezzenek, hogy mi is történt valójában. A viszontagságos út közben találkoznak Tommal, a veterán katonával és együtt próbálnak meg túlélni és valami magyarázatot találni a „villanásra”, amelynek során milliók vesztették életüket, a fiatalok nagy része pedig vérszomjas, emberekre vadászó zombivá változott...

A megjelenéskor azonnal felkeltette az érdeklődésemet, szerencsére hamar sikerült is a kezembe vennem a könyvet.

Egy disztópiás regényről van szó, amely műfaj manapság nagy népszerűségét éli. Már a kezdés igencsak komor, hiszen Alex halálos beteg és az utolsó nagy útjára indul, de a világ maga még rendben van. Ez csak addig tart, míg néhány részletet megtudunk a főszereplőnkről, és már hirtelen be is következik a katasztrófa, amiről fogalmunk sincs, hogy mi lehet. Szépen, lassan derülnek csak ki a részletek, mint egy mozaik és csak a könyv vége felé áll össze az egész kép. Az információmorzsák lassú csepegtetésével hatásos módon fokozza a kíváncsiságot az írónő.

Bick olyan érzékletesen adja át szereplőink viszontagságos útjának minden gyötrelmét és a közeledő tél miatti egyre hidegebb levegő okozta megpróbáltatásokat, hogy teljesen bele tud süppedni ebbe az olvasó is. A fő részek végén, de többször a fejezetek végén is olyan kis utalásokat kapunk, amik előre sejtetik, hogy még mennyivel nagyobb borzsalmak fognak történni, ahogy haladunk előre.

Alex a korához képest érett, talpraesett lány, reálisan tud gondolkodni. Tapasztalt túrázó révén ügyesen készít menedéket maguknak, mikor Ellievel kettesben vannak, tűzet gyújt, vizet tisztít, gyakorlott módon kezeli a fegyvert stb. Egyedül a könyv vége felé volt kicsit olyan érzésem, hogy az eddigi tiszta fejű gondolkodása valahogy alábbhagyott és feleslegesen megy fejjel a falnak, vagyis a bizonytalan, veszélyes felé, a viszonylag biztonságos helyett.
Tom, az Afganisztánt megjárt veterán 21 éves katona az ott szerzett tapasztalatai és az átélt borzalmak hatására komoly fiatalember, aki minden esetben hideg fejjel tud gondolkodni.

Többször előfordulnak a filmes utalások. Szereplőink a történet elején az általuk látott katasztrófa filmek alapján próbálják elemezni a történteket.

A hosszas menetelés leírása egyáltalán nem válik unalmassá semmikor sem. Mikor egy kis viszonylagos nyugalom van, akkor azonnal történik valami, ami felpezsdíti a lendületet.

Véres, tocsogós részek is jócskán vannak, de szerencsére nincs túlzásba víve. Az írónő sikeresen megtalálta a középutat.

Ilsa J. Bick gyermekpszichiáter és őrnagy volt, mindkettő nagyon látszik a regényen. Sok-sok fegyvernévvel és a lélek működésének szakszerű elemzésével találkozhatunk. Ezen kívül műkedvelő sebész is, ami főszereplőnk erőssége is. Ez a vonás is visszaköszön a történetben, a sebészeti beavatkozások részletes és pontos leírásaiban.

A történet nem lezárt, hanem függővégű, rendesen felborzolja az idegeket a következő rész megjelenéséig, ami a Shadows címet viseli és az amerikai megjelenése jövő őszre várható. Remélem a magyar fordításra sem kell sokat várni utána.

Nem az eredeti borítót kapta a magyar kiadás, ami szerintem jó választás volt. Nekem jobban tetszik.


A könyvet köszönöm a Kiadónak!


Pontszám: 5


Kiadó: Egmont-Hungary Kft.
Kiadás éve: 2011
Oldalszám: 557
Fordította: Varga Csaba Béla
Eredeti cím: Ashes (2011)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése