2011. november 25., péntek

Nevada Barr: 13 ½

A történetről röviden:
Polly alkoholista anyjával és folyamatosan váltakozó, szintén iszákos mostohaapjaival él egy lakókocsitelepen. Az állandó veszekedések elől egy nap fogja magát és autóba száll, többet vissza sem néz.
Rochesterben brutális családgyilkosság történik. A tizenegy éves Dylan nem emlékszik tettéből semmire. „Hentes gyerek” néven híresül el és javítóintézetbe kerül, Drummondba. Majd tizennyolc éves kora után büntetésének letöltését rendes fegyházban kell folytatnia, 27 éves koráig. Az alaphelyzet megismerése után 2007-re ugrunk amikor mindkét szereplőnk már középkorú és New Orleans az otthonuk. Történetük itt folytatódik, miközben egy-egy fejezet erejéig visszapillantást kapunk a múlt eseményeibe.

A könyv rendhagyó címével első látásra felkeltette az érdeklődésemet. Kíváncsi lettem, hogy mit jelenthet ez a szám. Az olvasás közben is sokat gondolkodtam rajta, de csak a könyv végére fedte fel ennek jelentését az írónő.

Egy vérbeli thrillerrel állunk szemben.

Az elején csak kis részletet kapunk Polly életéből, majd ugrunk is Dylan történetére, rögtön a gyilkosság estéjére. De az egész dráma annyira zavarosan van leírva, hogy csak következtethetünk arra, hogy mi is történt valójában. Majd hipp-hopp a tárgyalóteremben találjuk Dylant és bűnössége megállapítása után viszik is a javítóba. Nagyon hatásosan mutatja be az írónő, hogy miképp hatalmasodik el Dylanen az önutálat és a zavarodottság, szánt-szándékkal nem is akar emlékezni a borzalmakra. A zavart elme gondolatai és a lehangoló javítóintézet nagyon komor hangulatot ad a könyv első felében.

A jelenbe való ugrás jókor érkezett, éppen csak egy keveset, de pont eleget tudhatunk meg az alapokról. Ez elég volt ahhoz, hogy fel tudjuk venni a fonalat a jelenbeli eseményekkel. Párhuzamosan pedig folyamatosan visszaugrunk a múltba és követjük az események láncolatát, ami elvezetett oda, ahol tartunk. Mindig épp csak annyi betekintést kapunk és ott elvágva, hogy kellően izgatottá tegyen, hogy tovább ismerhessük meg a múltat.

A fogalmazásról meg kell említsem, hogy nagyon igényes. Részletesen bemutatott a környezet, egyedi hasonlatokkal színezve.

A könyv végén szép kis csavart kapunk. Be kell valljam én számítani kezdtem erre a megoldásra a könyv második felénél tartva, csak nem voltam teljesen biztos benne. Egyszerűen csak gyanút fogtam és így még inkább kíváncsibbá tett, hogy ez be fog-e igazolódni.

Nevada Barr neve az Anna Pigeon című misztikus sorozattal vált ismertté. A 13 ½ önálló regény, az eredeti borítója alább látható.

A könyvet köszönöm szépen a Cor Leonis Kiadónak!


Pontszám: 4,5


Kiadó: Cor Leonis Films Kft.
Kiadás éve: 2011
Oldalszám: 323
Eredeti cím: 13 ½ (2009)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése