2011. november 15., kedd

Jane Austen: Büszkeség és balítélet

A történetről röviden:
Netherfield Parkba új bérlő költözik. Ez a hír nagy izgalommal tölti el Mrs. Bennettet, a Longbournban élő, öt leánygyermekes család édesanyját. Az új lakó Mr. Bingley két nővérével, egyikük férjével és jó barátjával Mr. Darcyval érkezik. Mr. Bingley első látásra belehabarodik a legidősebb Bennet lányba, a szép és naiv Jane-be. A kellemes modorú férfi jó barátja, azonban nagy előítéleteket táplál az alacsonyabb sorban álló Bennett családdal szemben. Ez a gőg heves ellenérzéseket vált ki Elizabethből, a második legidősebb leányból, aki éles eszével kitűnik családjának többi tagja közül. Ezen ellenszenv alakulását követhetjük végig a történetben.

Jane Austentól az első könyv, amit volt szerencsém olvasni, az az Értelem és érzelem volt. Azzal a regénnyel azonnal belopta magát Austen a szívembe. A kedvenc klasszikus írónőmmé vált. Az Emmáról is hasonlóan vélekedtem, majd végre a Büszkeség is balítéletet is sikerült elolvasnom.
Ezt a regényét tartják az írónő legfőbb művének.

Austen humoros stílusa már az első oldalakon a hatása alá vont. Olyan egyedülállóan mulatságos, élcelődő párbeszédeket alkot, amik mosolyt csalnak az olvasó arcára. Így voltam már a kezdő jelenettel.

A szereplők olyan szépen, aprólékosan kidolgozott karakterek, hogy olyan mintha a legközelebbi ismerőseink lennének. Komolyan úgy éreztem, mintha a Bennet család tagja lennék és közöttük élnék. A környezet, a lélegzetelállító angliai tájak bemutatása is annyira érzékletes, hogy minden részletét könnyedén magunk elé tudjuk képzelni. Az érzelmek kidolgozása pedig különösen igényes.

A Bennet család minden tagja egészen különböző jellem. A család feje, Mr. Bennet, aki felesége üresfejű, minden lében kanálsága elől igyekszik a maga nyugodt, zárt életébe menekülni. Éles eszű, és szófukar. Mrs. Bennet a család butácska, pletykás, állandóan fecsegő tagja. Hozzá hasonló a két legfiatalabb leány, akik legnagyobb örömüket a pletykákban, illetve a közeli városba érkező tisztek körüli legyeskedésben lelik. A középső lány pedig okoskodásával, magasröptűnek szánt megjegyzéseivel próbálja magát pallérozott elmének mutatni. A családból a két legidősebb lány tűnik ki. Jane naivságával mindenkiről csak a jót képes feltételezni, Elizabeth pedig mindnyájuk közül a legokosabb.

Mind Elizabeth, mind Mr. Darcy jelleme nagy fejlődésen megy végig a történetben. Tökéletesen láthatjuk, hogy minden esemény milyen hatást gyakorol rájuk, miként hat a büszkeségre, valamint az előítéletre.

A regényből kétfajta filmfeldolgozás is készült.

Új kedvenc született!


Pontszám: 5*


Kiadó: Lazi Kiadó
Kiadás éve: 2009
Oldalszám: 337
Fordította: Szenczi Miklós
Eredeti cím: Pride and Prejudice (1813)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése