2013. február 3., vasárnap

Jodi Picoult: Elrabolt az apám

A történetről röviden: Delia Hopkins eltűnt emberek után nyomoz kopója segítségével. A fiatal nő kisgyerekével, vőlegényével és apjával él, mígnem egy nap miután hazaér rendőrök állítanak be hozzájuk. Az apjáért jöttek...

Már nagyon régóta szerettem volna olvasni egy Jodi Picoult könyvet. Hosszas gondolkozás után elsőnek az Elrabolt az apám című könyvére esett a választásom.

Tudtam, hogy az írónő könyvei egytől-egyig nehéz témákat dolgoznak fel, így mindenképp egy egyáltalán nem könnyed olvasmányt vártam.

A Hopkins család rövid bemutatása után azonnal belecsöppenünk az apa letartóztatásába. A cím alapján egyértelmű a vád, Andrew elrabolta a lányát. Delia eddigi élete teljesen felfordul, kiderül, hogy halottnak hitt édesanyja életben van, huszonnyolc éven át az apja által kreált hazugságokon alapuló, kitalált életben élt.

A legnagyobb hangsúly főszereplőink lelki világa kapja. A váltott szemszögek segítségével beleláthatunk Delia, Andrew, Eric (Delia vőlegénye), Fitz (Delia és Eric lejobb barátja), valamint egy fejezet erejéig Delia anyjának gondolataiba.

A letartóztatás után Andrew átkerül egy arizonai börtönbe, ahol kemény próbákat kell kiállnia. A börtönélet minden borzalmát át kell élnie a férfinak, míg a tárgyalásra vár. Ügyvédként Eric képviseli, akinek ez eddigi apróbb ügyein messze túlmutat.

Végig vívódhatunk, hogy valóban helyesen tette-e Andrew, hogy elszakította lányát addigi életéből és új személyazonossággal felruházva folytatták életüket vagy más megoldást kellett volna választania. Az „elrablás” körülményeinek apró darabkái csak lassan kerülnek napvilágra, ami folyamatosan alakíthatja az addig kialakult véleményünket.

Az írónő hosszú részt szentel a tárgyalás bemutatására, ahol minden egyes tanú vallomását részletesen végigkövethetjük. Mivel nem egy könnyű olvasmányról van szó, így egészen az ítéletig nem tudtam biztosan eldönteni, hogy elítélik-e majd a férfit.

Már maga a gyerekrablás sem egy könnyű téma, de ezen túl fontos szerepet kap az alkoholizmus és megjelenik a gyerekmolesztálás is.

Az eredeti borító
A történetvezetésben ami egy kicsit zavart, az az ide-oda való csapongás volt. Egyik mondattól a másikig olyan ugrásokat tapasztaltam több helyen is, ahol semmi átvezetés sem volt. A másik problémám pedig a sok helyen csakúgy, értelmetlenül beletűzdelt visszaemlékezések voltak. Az emlékek megjelenésének egy része persze a célt szolgálta, hogy a múltnak azon részei napvilágra kerüljenek, amik az ügy szempontjából fontosak, de ezen túlmenően, olyan visszapillantásokba is ütköztem, amit nem tudtam hova tenni, hogy miért került oda.

Úgy érzem, jól választottam első könyvet az írónőtől, a jövőben mindenképp szeretnék más regényeivel is megismerkedni.

A borítóról: Nem az eredeti borítóval jelent meg nálunk a könyv, de szerintem jobbra sikeredett az eredetinél.

Az írónőről: Jodi Picoult kreatív írásból diplomázott. Eddig 21 regénye jelent meg. Férjével és három gyermekével New Hampshire-ben él.
Jodi Picoult (kép forrása: www.jodipicoult.com)


Pontszám: 4,5




Kiadó: Athenaeum Könyvkiadó
Kiadás éve: 2011
Oldalszám: 366
Fordította: Kocsis Anikó
Eredeti cím: Vanishing Acts (2005)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése