2011. december 2., péntek

Michelle Zink: Prófécia

Az első része az azonos című trilógiának.

A történetről röviden:
Thomas Milthrope halálával lányai, az ikerpár Lia és Alice és öccsük, Henry árvává válik. Lia csuklóján, apja halála után egy különös kör alakú motívum jelenik meg. Barátja, James pedig rejtélyes kötetre bukkan az elhunyt könyvárában. Az egy oldalt tartalmazó könyv egy latin nyelven írt prófécia, amely a Gonosz világra jutásáról szól.

A Ciceró Könyvstúdió október-novemberi megjelenéseinek beharangozójában figyeltem fel a könyvre. Nagyon megtetszett a leírása alapján, így nagy várakozással kezdtem az olvasásának.

A fülszövegből nem derült ki, így nagy meglepetés ért, mikor kiderült, hogy a történet az 1800-as évek végén játszódik. Ennek nagyon megörültem, mert nagy kedvenceim az ekkortájt játszódó könyvek. A helyszín pedig ezúttal a viktoriánus Anglia helyett Amerika.

Nagyon ígéretesen indult a történet, kellőképpen felkeltette az érdeklődésemet a Lia csuklóján megjelenő furcsa jel, valamint a megtalált titokzatos könyv a nehezen értelmezhető szövegével. A Prófécia értelmezésének folyamata követhető nyomon az egész könyvben, a kis darabkákról szépen lassan libben fel a fátyol. A Próféciában megnevezett személyek hús-vér megfelelőinek kitalálásakor először előre nem számított csavart kapunk, ami nagyon tetszett. Majd a további mozaikok beillesztésekor csak az egyik megoldást sikerült előre, magamtól kitalálnom. Ettől eltekintve pont megfelelő tempóban derült fény az egyes részletekre, így egyáltalán nem untam a Prófécia értelmezése után folytatott küzdelmet. Nem kellett arra várnom, hogy végre a szereplők is felfedezzék azt, ami már előre tudható és ez nagyon jó volt.

Forrás: bbc.co.uk
Az írónő a kelta vallásból a druidákat, valamint a skandináv mitológia világait és a Jorgumandot ötvözi, ezek együtt adják a mitológiai hátteret. Mikor először megemlítődött Jorgumand neve, kicsit megijedtem, mert féltem, hogy az egész hasonló lesz Joanne Harris: Rúnajelek könyvéhez, ami annak idején nem igazán nyerte el a tetszésemet. Szerencsére félelmem egyáltalán nem igazolódott be és egészen más lett a végeredmény.
Itt elnyerte a tetszésemet, nagyon magával ragadott a mitológiai alapból felépített világ, amibe szereplőink hirtelen belecsöppennek. Jól kigondolt és megalkotott, egyedi, rejtélyekkel és veszélyekkel teli.

A történet E/1-ben íródott, így Lia gondolataiba láthatunk bele. Cselekedeteivel összességében nem volt bajom, mert szinte mindig logikusan gondolkozik. Egyedül azzal nem értettem egyet, amit más könyvekben sem szoktam érteni, hogy miért kell akkora hűhót csapni abból, hogy „jaj, ezt, meg ezt nem mondhatom el annak, aki a legközelebb áll hozzám”, ami teljesen felesleges, mert ebből minden bizonnyal gond lesz. Ezzel szemben ha nyíltan elmondana mindent, akkor akár jól is kijöhetne a dologból. No mindegy, ezenkívül tényleg nem volt más semmi gond vele, az előbbit pedig már megszokhattuk. Liával szemben Alice a tökéletes negatív karakter. Már kezdetben is ellenszenves és alattomos. A könyv végén a tette pedig megbocsáthatatlan. James karakteréről még keveset tudhattunk meg, de remélem a következő részekben jobban megismerteti velünk az írónő.

A trilógia mindegyik része megjelent már Amerikában. Nálunk is remélem hamarosan olvashatjuk a következő részt, aminek a címe A Kapu őrzője lesz. Egy rövid kis ismertetőt kapunk is belőle a könyv végén.

Ezt a trailert az írónő honlapján találtam hozzá:


A könyvet köszönöm a Ciceró Könyvstúdiónak!


Pontszám: 5

Kiadó: Ciceró Könyvstúdió
Kiadás éve: 2011
Oldalszám: 322
Fordította: Robin Edina
Eredeti cím: Prophecy of the Sisters (2009)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése