2013. március 11., hétfő

Marie Lu: Legenda

A történetről röviden: Az úgynevezett Köztársaságban minden tíz éves gyereknek részt kell vennie a Próbán, melyen mind szellemi, mind fizikai képességüket megmérettetik. A gyengén teljesítők munkatáborokba kerülnek, míg a tehetségesek különböző iskolákban tanulhatnak. A tizenöt éves Day megbukott a Próbán, majd megszökött a Köztársaság karmai közül, azóta elszántan küzd a rendszer ellen. June élete ennek a tökéletes fordítottja. Teljes pontszámmal végzett, számos évfolyamot átugorva egy kiváló egyetem végzőse. A lány bátyját egy nap megölik, ami egész lavinát indít el...

A Könyvmolyképző téli megjelenései között bukkantam a regényre. A napjainkban fénykorát élő disztópia műfajába tartozik. A világelgondolás egyedinek tűnt, így izgalommal vártam, hogy olvasni tudjam.

Az írónő egy olyan kegyetlen világképet tár elénk, ahol azokat a gyerekeket egy szemrebbenés nélkül kiszakítják a társadalomból, csakis azért, mert gyengén teljesítenek a nagybetűs Próbán. A szegénynegyedek nyomorát tovább súlyosbítja az időközönként állandóan felbukkanó Ragály. A Köztársaság hadban áll a Kolóniákkal, akik ellen minden erejükkel harcolnak.

Főszereplőink a társadalom két ellentétes pontján állnak. A Köztársaság által kiemelten körözött bűnöző, Day. June pedig a Köztársaság érdekeinek elszánt támogatója. Alapesetben nem is találkoznának egymással, de June bátyja életének kioltásávál Day-t vádolják meg.

Váltott szemszögből figyelhetjük meg June és Day gondolatait. Nagyon jól mutatja be az írónő azt a folyamatot, ahogy June alapvető elképzelései megingani kezdenek. A Köztársaság valódi arcára az újabbnál-újabb igazságok fényre derülésével ébred June. Láthatjuk, hogy milyen nehéz elfogadnia azoknak a tényeknek a megcáfolását, amikben eddig hitt. Egyik főszereplőre sincs semmi kivetnivaló, tökéletesen mutatja minden tettük és gondolatuk azt, hogy honnan jöttek és miket neveltek beléjük, illetve, miken mentek keresztül.

Akciójelenetekben és hajmeresztő helyzetekben gazdag regény. Unatkozásra egy perc időm sem maradt. Day-ért az utolsó percig izgultam.

Sikerült egy új kedvenc sorozatra szert tettem. Trilógiáról van szó. A második rész nemrégiben jelent meg Amerikában, Prodigy címmel. A befejező kötet 2014-re várható. Egy köztes novella is napvilágot látott tavaly Life Before Legend címmel.

A borítóról: Az eredeti borító maradt meg nagy örömömre. Olyan, amin megakad az ember szeme.

Kép forrása: marielu.org
Az írónőről: Marie Lu 1984-ben született. Ötéves korában hagyta el Pekinget. Jelenleg kaliforniai Pasadenában él barátjával és három kutyával. Teljes idejét az írásnak szenteli. Magát úgy jellemzi, mint, aki szeret enni, az ötórai teát, a vidám embereket, a zongorákat, az esőt a karácsonyi fényeket, a kutyákat, a videojátékokat és még sorolhatnám, no meg persze a könyveket.


Pontszám: 5*



Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadás éve: 2012
Oldalszám: 304
Fordította: AncsaT
Eredeti cím: Legend (2011)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése