2013. március 31., vasárnap

Márciusi új polclakók

A hónap elején annyi akcióba ütköztem, hogy már szinte az első másfél hétben kimerült a könyves keretem.
A Ragyogás és az Árnyalatnyi remény Maxim kiadós könyvmaratonból landolt a kosaramban. Mindkettőt már a megjelenése óta szeretném. A Ragyogás ígéretes könnyedebb sci-finek tűnik, az Árnyalatnyi reményről meg annyi dicsérő kritikát olvastam, hogy muszáj elolvasnom. (A kivitele gyönyörű - rücskös védőborítóval) 
A rémálmok lánya az Anna második, egyben befejező része. Közben a hónapban már el is olvastam. (Bejegyzés róla itt.) Röviden: nagyon tetszett!
Az Ulpius nőnapi akciójában találtam szembe magam Katie Fforde könyveivel. A gyűjteményemből hiányzó négy könyvére tettem szert. Kellemes, könnyed olvasásélményre számítok tőlük. Mivel összegyűlt velük a 10 pecsétem az Ulpius törzskártyán, a régóta vágyott Joanne Harris Csokoládé trilógiájának befejező kötetét választottam, a Csokoládés barackot. A hab a tortán pedig a Kiadó ajándéka volt, amik közül a Célpont Párizsban című könyvet választottam (bevallom korábban még nem hallottam róla).



Áprilisban pedig érkezik a Könyvfesztivál, úgyhogy az újdonságok tömkelege várható. Ráadásul a standok előtti akciós böngészők is mindig bővelkednek valamilyen érdekességekkel.

Lauren Oliver: Káosz

Delírium II.

A történetről röviden: Az első rész sikeresen egy olyan képpel fejeződött be, hogy izgalommal várhattuk a
következő rész megjelenését. Azok a kérdések forogtak a fejemben, hogy mi is lesz Alex-szel, Lenának sikerül-e elmenekülnie... Lena a Vadonban menedékre talál, de az itteni élet embert próbáló és a veszély folyamatosan a „Veszettek” feje fölött lebeg. A szabályozott városokban egyre erőteljesebben szerveződik az Ellenállás, melynek tagjaként Lena beépül kémként a DMA (Delíriummentes Amerika) szervezetébe...

Akkor és most fejezetpárok váltogatják végig egymást a könyv során. Így egyszerre tudhatjuk meg, hogy mi történt Lenával a kerítésen való átjutás után és egyúttal mi is történik vele a jelenben. Tetszett ez a fejezetszerkesztési mód, mindig kellő időben ugrottunk az idősávok között épp egy-egy olyan jelenetnél elvágva, hogy izgalommal várhattam a folytatását.

Az első részben a szabályozott városok életét mutatta be az írónő, ebben a részben pedig azt ismerhettük meg, ami ennek határain túl húzódik meg, illetve magukban a városokban titokban zajló szervezkedések világát ismerhetjük meg. Az első részben is sok borzalmát megismerhettük a rendszernek, de itt még egy nagy lapáttal kapunk belőle.

Az akkor fejezetek Lena Vadonban töltött életéről szólnak, míg a jelen már a New York városán belüli részt öleli fel. Lena szerepet vállalt az Ellenállásban, de szerepével nincs igazán tisztában, csak az aktuális feladatait teljesíti, de a tervek kimenetelét teljes homály borítja. A DMA ifjúsági részlegének vezetőjét, Julian Finemant idő előtt a kúra alá készülnek vonni, mivel a fiúnak agytumora van, de a példa statuálása érdekében kész alávetni magát a beavatkozásnak. Lena feladata a fiú megfigyelése.

Egy pillanatig nem unatkoztam. Végig mozgalmas, folyamatosan foglalkoztatott, hogy milyen összeesküvések zajlanak a háttérben. A romantikus szál lazán átszövi az egész történetet és lassan szökken szárba, mindig egy morzsányit csempész bele az írónő.

A történet végén több meglepetést is kapunk, ami megadja a kellő kíváncsiságot a következő részhez. Az utolsó jelenetben történtekben biztos voltam, hogy be fog majd következni, csak azt vártam, hogy mikor.

Az első rész a kedvencem lett, így bíztam benne, de közben féltem is, hogy nehogy csalódjak majd a folytatásban. Nem így lett! Még talán felül is múlta az első részt.

A trilógia befejező rész Amerikában Reqiuem résszel jelent meg. A magyar megjelenésről még nem tudni pontosat.

A borítóról: Az első részhez hasonlóan most sem az eredeti borítóval jelent meg nálunk. Ez ott még nem is volt baj (mondjuk akkor is jobban tetszett az eredeti), de ez már nagyon nem tetszik. Az biztos, hogy ha csak úgy nézelődnék és nem tudnék a trilógiáról semmit, akkor a borító alapján nem venném a kezembe a könyvet, hogy mit is rejthet.

Kép forrása: www.laurenoliverbooks.com
Az írónőről: Lauren Oliver 1982-ben született Queensben. Szülei irodalomprofesszorok, így már
gyerekkora óta könyvekkel van körülvéve. Kezdetben a kedvenc könyveihez írt folytatásokat, majd később fogott bele saját történetek írásába. Irodalom és filozófia szakon diplomázott, majd kreatív írásból. Mialatt a Pengiun Books-nál dolgozott, kezdte el írni első regényét a Before I Fall-t (Mielőtt elmegyek). Jelenleg Brooklynban él és minden idejét az írásnak szenteli.


Pontszám: 5*



Kiadó: Ciceró Könyvstúdió
Kiadás éve: 2012
Oldalszám: 343
Fordította: Heinisch Mónika
Eredeti cím: Pandemonium (2012)

2013. március 17., vasárnap

Kendare Blake: A rémálmok lánya

Anna II.

A történetről röviden: Anna önzetlen tette után – mellyel megmentette Cast és barátait – járunk néhány hónappal. Cas legjobb barátaival, Thomassal és Carmellel együtt küldi át az embereket gyilkolászó szellemeket a túlvilágra. A fiú egyik akciójuk közben Anna hangját véli hallani, és ez a pillanatnyi habozása majdnem társa életébe kerül. Ezek után egyre többször jelenik meg szemei előtt Anna. Cas úgy véli Anna a segítségét kéri, ezért harcot indít tűzön-vízen át, hogy a lányt megmenthesse szenvedéseitől. A bökkenő csak az, hogy Anna a túlvilágon van...

A Vérbe öltözött Anna volt a nyár egyik legjobban várt könyve nálam. Olvasás után pedig az egyik kedvenc könyvemmé vált, így alig vártam a folytatás megjelenését. Sajnos a november végi megjelenés óta csak most sikerült elolvasnom. A várakozási idő csak tovább fokozta a kíváncsiságomat. A felfokozott izgalmam megkapta jutalmát, még talán az első részt is túlszárnyalta A rémálmok lánya.

Az első rész elég lezártnak tűnt, így nem tudtam, hogy fog majd folytatódni a történet. Cas képtelen elfelejteni Annát, de próbálja folytatni addigi életét. Apja örökségeként feladata, hogy az embereket rettegésben tartó titokzatos baleseteket okozó kísérteteket átküldje a túlvilágra. A jól ismert Odaátos hangulat a könyv elején azonnal szembeköszönt. A csapat miután infót kap, hosszú utakat tesz meg egy-egy szellem kiiktatásához. Az izgalom ott kezdődik el, mikor Cas először hallja Anna kacagását. Ezután egyre gyakrabban jelenik meg előtte, így a fiú úgy érzi, hogy a józan esze kezdi felmondani a szolgálatot.

Az Anna megmentéséért való terv kigondolása teszi ki a könyv nagy részét, amit az írónő megtűzdelt a lány hirtelen felbukkanásaival. Mikor igencsak sikerült beleélnem magam a történetbe és a szemeim előtt láttam az eseményeket, sikerült ezeknek a betoppanásoknak megijeszteniük. A horrorfilmekhez hasonló sápadt arc, szembelógó sötét haj képek jelentek meg előttem, de nem ezek a jelenetek az igazán hátborzongatóak, hanem majd a könyv vége felé található, de erről majd később.

A kutatás a megmentési terv kidolgozásához két alappilléren nyugszik, Morfran-en a voodoo szaktekintélyen, valamint Gideonon, Cas apjának jó barátján, az okkult tudományok specialistáján. A kutatás során egy titokzatos rend körvonalai rajzolódnak ki, ami rejtélyességével és misztikusságával azonnal felkeltette az érdeklődésemet és ekkor kezdtek az események igazán izgalmasan alakulni.

Cas karakterével voltak egyedül néha egy kis elégedetlenségeim. Kicsit néha nagyképűnek éreztem, mint aki kissé elszállt magától.

A legborzongósabb rész, amit már korábban említettem az úgynevezett öngyilkosok erdején való átkelés. Itt annyira megelevenedtek a szemeim előtt a leírtak, hogy teljesen a jelenet hatása alá kerültem.

A könyv vége igazán nagyszabású volt, Cas végső döntése pedig egy kicsit meglepett, de kellemes értelemben. Így végül kerek egész lett a történet és folytatásra nem igazán maradt lehetőség. Ahogy utánanéztem, nem is találtam következő kötetre utaló jeleket.

Tökéletesen hozta az első rész színvonalát, sőt felül is múlta. Izgalmakban, borzongásban gazdag, mindvégig az unalomnak a gondolata is távol áll tőlem. Visszagondolva az első rész végére, mikor úgy gondoltam, hogy ott vége a történetnek, mégiscsak ezzel a résszel került minden lezárásra.

A borítóról: Az eredeti borító maradt meg a magyar kiadáson is, aminek nagyon örültem.


Pontszám: 5*


Kiadó: Geopen Könyvkiadó
Kiadás éve: 2012
Oldalszám: 301
Fordította: Bíró Júlia
Eredeti cím: Girl of Nightmares (2012)

2013. március 11., hétfő

Marie Lu: Legenda

A történetről röviden: Az úgynevezett Köztársaságban minden tíz éves gyereknek részt kell vennie a Próbán, melyen mind szellemi, mind fizikai képességüket megmérettetik. A gyengén teljesítők munkatáborokba kerülnek, míg a tehetségesek különböző iskolákban tanulhatnak. A tizenöt éves Day megbukott a Próbán, majd megszökött a Köztársaság karmai közül, azóta elszántan küzd a rendszer ellen. June élete ennek a tökéletes fordítottja. Teljes pontszámmal végzett, számos évfolyamot átugorva egy kiváló egyetem végzőse. A lány bátyját egy nap megölik, ami egész lavinát indít el...

A Könyvmolyképző téli megjelenései között bukkantam a regényre. A napjainkban fénykorát élő disztópia műfajába tartozik. A világelgondolás egyedinek tűnt, így izgalommal vártam, hogy olvasni tudjam.

Az írónő egy olyan kegyetlen világképet tár elénk, ahol azokat a gyerekeket egy szemrebbenés nélkül kiszakítják a társadalomból, csakis azért, mert gyengén teljesítenek a nagybetűs Próbán. A szegénynegyedek nyomorát tovább súlyosbítja az időközönként állandóan felbukkanó Ragály. A Köztársaság hadban áll a Kolóniákkal, akik ellen minden erejükkel harcolnak.

Főszereplőink a társadalom két ellentétes pontján állnak. A Köztársaság által kiemelten körözött bűnöző, Day. June pedig a Köztársaság érdekeinek elszánt támogatója. Alapesetben nem is találkoznának egymással, de June bátyja életének kioltásávál Day-t vádolják meg.

Váltott szemszögből figyelhetjük meg June és Day gondolatait. Nagyon jól mutatja be az írónő azt a folyamatot, ahogy June alapvető elképzelései megingani kezdenek. A Köztársaság valódi arcára az újabbnál-újabb igazságok fényre derülésével ébred June. Láthatjuk, hogy milyen nehéz elfogadnia azoknak a tényeknek a megcáfolását, amikben eddig hitt. Egyik főszereplőre sincs semmi kivetnivaló, tökéletesen mutatja minden tettük és gondolatuk azt, hogy honnan jöttek és miket neveltek beléjük, illetve, miken mentek keresztül.

Akciójelenetekben és hajmeresztő helyzetekben gazdag regény. Unatkozásra egy perc időm sem maradt. Day-ért az utolsó percig izgultam.

Sikerült egy új kedvenc sorozatra szert tettem. Trilógiáról van szó. A második rész nemrégiben jelent meg Amerikában, Prodigy címmel. A befejező kötet 2014-re várható. Egy köztes novella is napvilágot látott tavaly Life Before Legend címmel.

A borítóról: Az eredeti borító maradt meg nagy örömömre. Olyan, amin megakad az ember szeme.

Kép forrása: marielu.org
Az írónőről: Marie Lu 1984-ben született. Ötéves korában hagyta el Pekinget. Jelenleg kaliforniai Pasadenában él barátjával és három kutyával. Teljes idejét az írásnak szenteli. Magát úgy jellemzi, mint, aki szeret enni, az ötórai teát, a vidám embereket, a zongorákat, az esőt a karácsonyi fényeket, a kutyákat, a videojátékokat és még sorolhatnám, no meg persze a könyveket.


Pontszám: 5*



Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadás éve: 2012
Oldalszám: 304
Fordította: AncsaT
Eredeti cím: Legend (2011)

2013. március 5., kedd

Karinthy Frigyes: Tanár Úr kérem - Klasszikus Kedd I.

A történetről röviden: Egy-egy kiragadott képet láthatunk az iskolai életből. A korai nehézkes felkeléstől, az elkésésen át, a feleltetésekig, minden jól ismert mozzanatot bemutat Karinthy.

A Klasszikus Kedd című új rovatomhoz keresgéltem olvasmányt, mikor a kezembe akadt a könyv. Így arra gondoltam, hogy miért is ne, legyen ő az első, mivel nem volt konkrét ötletem. Még abban sem döntöttem, hogy magyar vagy külföldi szerzőtől szeretnék-e olvasni. Tökéletes bevezető kötetnek tűnt...

Korábban már sokat hallottam a könyvről, de még az olvasásáig nem jutottam. Többféle filmes feldolgozás is készült belőle, melyek alapján egy humoros iskolai történetre számítottam. Ez az elképzelésem azonban nem teljesen igazolódott be. Nem egy összefüggő történetet követhetünk végig, hanem egy-egy kis, jellegzetes iskolai momentum jelenik meg.

A bevezetésben Karinthy életéről és életfelfogásáról, nézeteiről kapunk egy rövid kis ismertetőt, amiből sok érdekességet tudtam meg az íróról. A bevezetés alapján Karinthyt, magát gondoltam majd a későbbi történet főszereplőjének, de a következő részben már Bauer nehézkes ébredése következett.

Karinthy olyan humorral fűszerezi a képeit, hogy sok megmosolyogtató jelenettel találkoztam, melyek mindegyike olyan tipikus iskolai eset, hogy az olvasás közben sok régi emlékem felidéződött a gimiből. Sokszor csak azt vettem észre, hogy mennyire illik egy-egy mozzanat arra, amit én is megtapasztaltam az iskola falai között. Igazán jó nosztalgiázás is volt egyben az olvasás.

Számomra a legmókásabb jelenet a Jó tanuló felel és a Rossz tanuló felel című fejezetpáros és a Lányok volt.

A könyv vége felé egyre inkább elvontabb jelenetek következtek, amik kicsit zűrzavarosak voltak nekem. Ezektől elvonatkoztatva nagyon jó kis olvasmány volt. Egy ültő helyben is elolvasható, rövid kis könyvecske.

Bónuszként a könyv végén néhány oldal erejéig beleolvashatunk Karinthy ifjúkori naplójába. Nem könnyű kibogarászni a kézírást, de egyedülálló élmény a híres író saját kezű betűit olvasni.


Pontszám: 4



Kiadó: Móra Ferenc Könyvkiadó
Kiadás éve: 1964
Oldalszám: 88

2013. március 3., vasárnap

Februári új polclakók

Februárban öt új könyv landolt a polcomon.
  • Katarina Mazetti A pasi a szomszéd sír mellől című könyve régóta áhított darab. Már el is olvastam (bejegyzés róla itt.) Svéd írónő tollából származó romantikus regény. Nekem nagy élmény volt!
  • Guillaume Musso az egyik kedvenc íróm. Nemrégiben jelent meg az Ulpiusnál egy újabb könyve, a Mi lesz velem nélküled. A korábbi három könyvét imádtam. Remélem most is újabb remeket olvashatok Tőle.
  • Janet Evanovich Szingli fejvadász sorozatát szerintem senkinek sem kell bemutatnom. Az könyvsorozat első részéből tavaly film is készült. Ezúttal a negyedik regényét sikerült egy Ulpius akcióból megszereznem.
  • Katie Fforde gyűjteményem a Recept a szerelemhez című könyvével gyarapodott. A következő Fforde könyvre sem kell sokat várnunk, már előjegyezhető a Flora választása.
  • Jenna Black Bűbájösvény sorozatának eddig az első részét olvastam. A Káprázatért annyira nem voltam oda, de adok még egy esélyt a sorozatnak. A Varázsütés a Kelly Kiadó 800 Ft-os akciójából lett az enyém. meglátjuk mit tartogat, sikerül-e fellendülnie a sorozatnak...


Katarina Mazetti: A pasi a szomszéd sír mellől

A történetről röviden: Desiré, férje halála óta magányosan él, gyakran kilátogat a sírjához, ahol órák hosszat üldögél az emlékmű melletti padon. A szomszédos sírhoz egy férfi látogat ki, aki egy mindennel feldíszített, tiritarka virágoskertnek alakítja ki szülei sírhelyét. Egyszer megpihen a nő melletti padon, amikor másik látogatók viselkedése miatt egy pillanatra egymásra mosolyognak. Ez indítja el kettejükben a kölcsönös vonzalmat...

A tavalyi Könyvfesztiválon találkoztam először a könyvvel, mikor Szilvamag vizsgálgatta a Park Könyvkiadó standjánál. Nagyon odavolt a könyvért, később utánanéztem a történetnek és megtetszett, így felkerült az áhított olvasmányaim listájára.

Az írónő neve alapján nem is gondoltam, hogy svéd nemzetiségű. Meglepődve tapasztaltam és még jobban kíváncsivá tett, mivel különösen kedves helyet foglalnak el a szívemben az skandináv ország írói. Mindig egy különleges történetet kaptam és egyedi hangulat jellemezte ezeket a műveket. Így nagy lelkesedéssel indultam neki az olvasásnak.

A könyv főszereplői két, gyökeresen különböző körülmények között nevelkedett és egymástól merőben távol álló életvitelt folytató harminc év körüli svéd férfi és nő. A történet az ő szemszögükből figyelhető meg, fejezetenként váltakozik Desiré, illetve Benny.
Már a kezdő jelenet a kontrasztot szemlélteti. Desiré férjének sírja visszafogott, teljesen egyszerű kő, még virágokat sem helyez rá a nő. Míg Benny szülei különböző díszítéssel rendelkező és pompázatos, színes virágoskertben nyugszanak.
Desiré főiskolát végzett, művelt fiatal nő, könyvtárosként dolgozik. A munkájában nagy örömét leli, lelkesen vezeti a könyvtár gyermek- és ifjúsági részlegét, folyton új ötletekkel és programokkal gazdagítva a könyvtár kínálatát. Igényes, modern és elegáns lakásban él.
Benny vele szemben az egyetlen, utolsó gazda a város mellett fekvő falu határában. A gazdaság rengeteg munkát követel, ami kiszívja a férfi minden erejét és leköti minden idejét. Folyton hol az állatokat kell gondozni, hol pedig a földeket művelnie. A háza elhunyt édesanyja ízlését tükrözi. A hajdani állapotot egy alapos takarítással sem bolydítja fel, így teljes káosz és rendetlenség uralja a házat.

Az írónő ezt a két világot állítja egymással szemben. Megmutatja, hogy mennyire nehéz szereplőinknek egymáshoz csiszolódniuk, és eddigi életükön változtatásokat eszközölniük. A váltakozó szemszög lehetőséget nyújt arra, hogy láthassuk, miként vélekednek éppen az adott helyzetről. Mazetti nagy figyelmet szentelt arra is, hogy a különbözőséget a szóhasználatban is mutassa. Következetesen figyel erre, és ha nem egy-egy fejezetenként váltakozna a szemszögük, akkor is azonnal felismerhetnénk, hogy kinek a gondolatait olvassuk.

Kettejük kapcsolatának hullámhegyei és völgyei a könyv végére sem csillapodnak. A záró fejezet igazi meglepetést tartogat, aminek kifejletén izgulhatunk a következő részig, mely Családi sírbolt címmel jelent meg.

Ismét nem csalódtam a svédekben. Katarina Mazetti egy egyszerűnek látszó romantikus történetet is olyan módon tud leírni, hogy egészen más hangulat és érzés árad belőle, mint a tömeg romantikus irodalomból. Levett a lábamról.

Az eredeti borító
A borító: A magyar borító telitalálat. Mind a történethez nagyon jól illik, mind annyira egyedi, hogy azonnal megakad rajta az ember szeme, és muszáj megnéznie, hogy mit rejthet a könyv. Az eredeti borítót messze felülmúlja. Ezzel a borítóval nem biztos, hogy első ránézésre levenném a polcról. A kivitel is nagyon szép. A kemény kötés első kartonlapjának narancssárgája passzol a borító kékjéhez.

Az írónőről: Katarina Mazetti 1944-ben született Stockholmban, az írás mellett szerkesztőként, kritikusként és producerként is dolgozott már. Legnagyobb sikerét A pasi a szomszéd sír mellől című könyvével érte el, két év alatt félmillió példányban kelt el és 25 nyelvre fordították le. Külön öröm, hogy a könyvet meg is filmesítették 2002-ben. Korábban még nem hallottam a filmről, de most felkutatom.

Katarina Mazetti

Pontszám: 5



Kiadó: Park Könyvkiadó
Kiadás éve: 2012
Oldalszám: 207
Fordította: Kertész Judit
Eredeti cím: Grabben I Graven Bredvid (1998)

A film előzetese: