2011. augusztus 12., péntek

Lauren Kate: Fallen - Kitaszítva

A Fallen című sorozat 1. kötete.

A történetről röviden:
A helyszín egy javítóintézet. Az elhanyagolt küllemű, gazos, mocsaras, ütött-kopott Sword&Cross. A történet azon a napon veszi kezdetét mikor Luce első napjára érkezik az iskolába. Luce-nak sötét titka van, ami miatt ide került, de ezt nem szívesen osztja meg másokkal. Olyan képességgel rendelkezik, amely révén árnyakat lát, akik korántsem békések. Luce újonnan érkezettként nehezen találja a helyét, de lassanként barátokat szerez. Az iskola szépfiúja azonnal Luce-ba habarodik, de a lány felfigyel a titokzatos Danielre, akihez valamilyen mágikus erő vonzza, aminek nem tud ellenállni. Úgy érzi látta már valahol korábban a fiút. Közben az árnyak is egyre erőszakosabbá válnak, Luce-nak pedig fogalma sincs arról, hogy a Sword&Cross miféle rejtélyeket tartogat.

A regény magyar fordítása idén, a Könyvhétre jelent meg. Már akkor felfigyeltem a gyönyörű borítójára, majd elolvastam a tartalmát és úgy véltem, hogy ez a misztikus, rejtélyes történet érdekesnek ígérkezhet. A nagy kíváncsiságomat teljesítette is meg nem is. 
Már az elejétől kezdve áthagyja az egész könyvet egyfajta sötét hangulat, már maga az iskola is nem hétköznapi a szögletes, díszmentes, szürke épületeivel és a tornateremmé átalakított régi templomával. 
Kicsit lassan indult be a történet, de a végére felpörögtek az események, szóval megéri várni. Mondjuk a varázslények világa nem lett teljesen még ott sem bemutatva. Rengeteg homályos folt maradt. Az írónő valószínűleg ezeknek a kérdéseknek a megválaszolását a következő részre tartogatja, hogy ott is legyenek új infók. Ez elég egyértelmű abból a párbeszédből, amikor Luce többet akar megtudni a számára eddig ismeretlen világról, de mondják neki, hogy arra, hogy mindent megtudjon, még várnia kell.
A történet E/3-ban íródott, ami lehetővé tenni, hogy több szereplő viselkedését, gondolatmenetét is jobban láthassuk, ennek ellenére csak Luce és az ő gondolatai jelennek meg a könyvben. Továbbá olyan jelenetek sincsenek, amikor Luce nincs jelen és ennek elmesélése tenné indokolttá az E/3. használatát. Így eléggé olyan, mintha E/1-ben olvasnánk, amivel nekem személy szerint nincsen semmi bajom.
A főszereplő, Luce karakterének viselkedése néhol nekem kissé logikátlan volt. Például ki zúg bele azonnal egy olyan srácba, aki az első alkalommal, amikor látják egymást, beint neki? Jó, tudom, hogy egymás rendelés meg minden, aminek nem lehet ellenállni, de akkor is. Meg jó, hogy nem tud dönteni a két srác között azonnal, mert valamennyire tetszik neki mindkettő. De amikor Daniel Camnek esik és verni kezdi, akkor Luce ahelyett, hogy valamit mondana, hogy leállítsa a srácot, szájtátva nézi az egészet, mikor azt a srácot ütlegelik, aki iránt szintén érez valamit. Ezektől eltekintve más baj nem volt vele, nem egy üresfejű lány, és az őt ért tragédiák, amiken keresztülment csoda, hogy egyáltalán meg tudta őrizni épelméjűségét.
Mint már említettem, hogy az egyedi hangulaton kívül a vége lendített sokat az egészen, ez kb. az utolsó 50 oldal. Itt olyan fantasyvilág elképzelésbe kóstolhatunk bele, ami érdemesnek ígérkezik arra, hogy jobban elmélyedjünk benne a következőkben.

A következő része Torment néven tavaly jelent meg Amerikában (a magyar fordítás jövőre várható a Könyvmolyképzőnél), a harmadik pedig Passion néven idén nyáron került a boltokba.

Kiknek ajánlom: akik kedvelik a sötét hangulatú YA fantasyt

Pontszám: 4

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadás éve: 2011
Oldalszám: 366
Fordította: Farkas Veronika
Eredeti cím: Fallen (2009)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése