2011. augusztus 30., kedd

Ally Condie: Matched - Egymáshoz rendelve

A Matched című sorozat első része, a történet trilógia lesz.

Sok jót hallottam a könyvről, ami felkeltette az érdeklődésemet iránta. Utánanéztem és láttam, hogy még a magyar megjelenés odébb van, így nekiálltam angolul.

A történetről röviden:
Egy olyan világban járunk, ahol az élet minden szegletére kiterjedő szabályok vannak. Meghatározott színű ruhák, kiporciózott, személyre szóló ételek, kijárási tilalom esténként és még sorolhatnám. Ilyen körülmények között ünnepli tizenhetedik születésnapját Cassia. Minden tizenhét évében járó fiatal részt vesz egy ceremónián, melynek során megismerheti jövendőbelijét, akit kiválasztottak számára. A párok pedig általában távol élnek egymástól, így még azelőtt soha nem is találkoztak. A történet Cassia kiválasztási ceremóniájával kezdődik. Egy "hiba" folytán azonban a lány egész eddigi megszokott élete gyökerestül megváltozik. Kételkedni kezd a rendszer működésében, észreveszi, hogy senki sem tud semmiről saját maga dönteni.

Örülök, hogy nem vártam az elolvasásával, teljesen a hatása alá vont az egész. Annyira aprólékosan kidolgozott disztópikus világot mutat be az írónő, hogy nagyon bele lehet feledkezni. Az emberek mindennapi életének részletei mind-mind a szemünk elé tárulnak, amit teljességgel irányítása alá von a rendszer. Az iskola és a munka szabályozott világán túl a szabadidős tevékenységek is meg vannak határozva, valamint az egyéni edzésprogram és az étkezés (nem lehet megosztani sem a személyre kiosztott adagokat). Sőt még az élet időtartama is napra pontosan meg van határozva.

Különösen érdekes elképzelés a  mindenkinél kötelezően hordott gyógyszeres dobozka, amiben egy szem zöld, egy kék és egy piros tabletta van és mindegyik más és más hatást fejt ki. A zöld megnyugtat, a kék szükség esetén ellát kellő tápanyagokkal, de a piros hatása ismeretlen. Végig nagyon kíváncsi voltam, hogy mi is lehet az a rejtélyes piros

Nem egy akciódús, mozgalmas regény, inkább csak bevezet ebbe az elképzelt világba. Ez a rész még csak valószínűleg a felvezetése annak, hogy Cassia meglátja az életét működtető rendszer hibáit, kegyetlenségeit és mindenre rátelepedését. Szerintem a nyílt szembeszegülés majd a következő részre várható.

A finoman alakuló romantikus szál pedig felüdülés volt a manapság egyre gyakoribb meglátjuk egymást és azonnal egymásba zúgunk típusúnál.

Negatívat nem tudok mondani a könyvről, úgy jó, ahogy van. Engem nem zavart az sem, hogy kicsit lassú volt a nagy része, mert kellett ez ahhoz, hogy mindent kis részletet megismerhessünk az ott bemutatott világról.

A következő rész címe Crossed lesz és a várható megjelenése 2011. november 1.

Kiknek ajánlom: akiknek tetszett az Éhezők Viadala a disztópikus világával, és nem csak a harc része, mert az itt nincs (még?).

Pontszám: 5*

Kiadó: Penguin Group
Kiadás éve: 2010
Oldalszám: 384

Magyar kiadó: Ciceró Könyvstúdió


Hivatalos trailer:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése