2011. augusztus 9., kedd

Suzanne Collins: Az Éhezők Viadala

Az Éhezők Viadala című trilógia 1. része.

A történetről röviden:
A jövőben járunk, Panem nagy országában, melynek központja a Kapitólium és további tizenkét körzetből áll, amelyek mindegyike más és más területre specializálódott (elektronika, gabonatermesztés stb.) Minden évben megrendezik az Éhezők Viadalának nevezett játékot, melyre 12 fiatal lányt és fiút sorsolnak ki a körzetekből az Aratásnapi ünnepség keretében. A Viadalt egy mesterségesen létrehozott arénában rendezik meg, az utolsó túlélő lesz az esemény győztese. Katniss Everdeen a tizenkettedik körzet lakója. Húgát kisorsolják, de a lány helyette jelentkezik a Viadalra. Így Katniss kerül az arénába.

Az első disztópiás regény, amit olvastam. Egy olyan jövőt mutat be Suzanne Collins, ami korántsem rózsás. Az egész világfelépítés jól ki van dolgozva. 

Katniss egy talpraesett lány, akit az élet megpróbáltatásai erőssé tették. Nem egy csetlő-botló, butus főhősnő. Bátran szembenéz a veszélyekkel.

Nem egy kifejezett romantikus regény. Persze megtalálható benne a romantika, csak nem az áll a középpontban. Az adott körülmények között Katnissnek kisebb gondja is nagyobb, mint a szerelem.

A trilógia indítókötete azonnal a kedvenceim közé került. Katniss szemszögén keresztül végig izgultam a veszélyes napokat az arénában, a játékmesterek fondorlatait, amik még kegyetlenebbé tették a Viadalt, valamint ahogy az esti ágyúdörgések közepette megjelenő arcképek az egyre kevesebb részvevőről adtak hírt, ami egyben az egyre inkább Katniss körül szoruló hurkot is jelentette. 
Érdekes volt látni, hogy miként hatott a kisorsoltakra az, hogy ők lettek a kiválasztottak. Egyesek habozás nélkül pusztításba kezdenek, míg mások meghúzódnak és próbálnak kivárni.

A következő rész Futótűz címmel jelent meg, 2011 novemberére pedig a befejező rész (Mockingjay) várható.

Kiknek ajánlom: az ifjúsági disztópiás regények kedvelőinek

Pontszám: 5*

Kiadó: Agave Könyvek
Kiadás éve: 2009
Oldalszám: 299
Fordította: Totth Benedek
Eredeti cím: The Hunger Games (2008)

1 megjegyzés:

  1. Nekem is a kedvenc sorozataim közé tartozik! Már nagyon várom az utolsó részt.

    VálaszTörlés