2011. augusztus 30., kedd

Ally Condie: Matched - Egymáshoz rendelve

A Matched című sorozat első része, a történet trilógia lesz.

Sok jót hallottam a könyvről, ami felkeltette az érdeklődésemet iránta. Utánanéztem és láttam, hogy még a magyar megjelenés odébb van, így nekiálltam angolul.

A történetről röviden:
Egy olyan világban járunk, ahol az élet minden szegletére kiterjedő szabályok vannak. Meghatározott színű ruhák, kiporciózott, személyre szóló ételek, kijárási tilalom esténként és még sorolhatnám. Ilyen körülmények között ünnepli tizenhetedik születésnapját Cassia. Minden tizenhét évében járó fiatal részt vesz egy ceremónián, melynek során megismerheti jövendőbelijét, akit kiválasztottak számára. A párok pedig általában távol élnek egymástól, így még azelőtt soha nem is találkoztak. A történet Cassia kiválasztási ceremóniájával kezdődik. Egy "hiba" folytán azonban a lány egész eddigi megszokott élete gyökerestül megváltozik. Kételkedni kezd a rendszer működésében, észreveszi, hogy senki sem tud semmiről saját maga dönteni.

Örülök, hogy nem vártam az elolvasásával, teljesen a hatása alá vont az egész. Annyira aprólékosan kidolgozott disztópikus világot mutat be az írónő, hogy nagyon bele lehet feledkezni. Az emberek mindennapi életének részletei mind-mind a szemünk elé tárulnak, amit teljességgel irányítása alá von a rendszer. Az iskola és a munka szabályozott világán túl a szabadidős tevékenységek is meg vannak határozva, valamint az egyéni edzésprogram és az étkezés (nem lehet megosztani sem a személyre kiosztott adagokat). Sőt még az élet időtartama is napra pontosan meg van határozva.

Különösen érdekes elképzelés a  mindenkinél kötelezően hordott gyógyszeres dobozka, amiben egy szem zöld, egy kék és egy piros tabletta van és mindegyik más és más hatást fejt ki. A zöld megnyugtat, a kék szükség esetén ellát kellő tápanyagokkal, de a piros hatása ismeretlen. Végig nagyon kíváncsi voltam, hogy mi is lehet az a rejtélyes piros

Nem egy akciódús, mozgalmas regény, inkább csak bevezet ebbe az elképzelt világba. Ez a rész még csak valószínűleg a felvezetése annak, hogy Cassia meglátja az életét működtető rendszer hibáit, kegyetlenségeit és mindenre rátelepedését. Szerintem a nyílt szembeszegülés majd a következő részre várható.

A finoman alakuló romantikus szál pedig felüdülés volt a manapság egyre gyakoribb meglátjuk egymást és azonnal egymásba zúgunk típusúnál.

Negatívat nem tudok mondani a könyvről, úgy jó, ahogy van. Engem nem zavart az sem, hogy kicsit lassú volt a nagy része, mert kellett ez ahhoz, hogy mindent kis részletet megismerhessünk az ott bemutatott világról.

A következő rész címe Crossed lesz és a várható megjelenése 2011. november 1.

Kiknek ajánlom: akiknek tetszett az Éhezők Viadala a disztópikus világával, és nem csak a harc része, mert az itt nincs (még?).

Pontszám: 5*

Kiadó: Penguin Group
Kiadás éve: 2010
Oldalszám: 384

Magyar kiadó: Ciceró Könyvstúdió


Hivatalos trailer:

2011. augusztus 29., hétfő

OKTÓBERBEN Bűbájösvény II. - Jenna Black: Varázsütés

A Káprázat után hamarosan megjelenik a Bűbájösvény sorozat második része, Varázsütés címmel.
Várható megjelenés: 2011. október közepe


Hiába menekült el anyja otthonából Dana Hathaway édesapjához a távoli Avalonba, egy hajszállal sem lettek könnyebbek, felszabadultabbak és mókásabbak a mindennapjai. Nem elég, hogy az életét egy bunkerszerű rejtekhelyen kell töltenie, félelmetes testőre még az engedélyezett randikról is sorra elijeszti az iránta érdek­lődő fiúkat. Nem vitás: egy vérbeli kamasz lány ezt nem hagyhatja annyiban, itt az ideje, hogy kereket oldjon. Elvégre nem kuksolhat otthon a legjobb barátnője születésnapi bulija helyett, ahol mellesleg ott lesz a sze­relme, Ethan is…

Csakhogy szökésével Dana még nagyobb bajba jut: időközben ugyanis a Rémkirály és gyilkos csapata, amit birodalomszerte Vad Hajtás néven emlegetnek, megszállja Avalont. A vérszomjas, természetfeletti ha­talommal rendelkező Rémkirály, a kegyetlen férfi, akitől állítólag még Tündeföld királynői is félnek, már régóta rettegésben tartja a tündevilágot. Az egyetlen dolog, ami miatt nem dúlja fel és hányja kardélre a birodalmat, ahol egymás mellett élnek a tündék és az emberek, egy törékeny egyezség a Tündekirálynővel, aminek a fel­fe­dését bűvös átokpecsét akadályozza meg.

Dana ezúttal mindenki másnál szorultabb helyzetbe kerül. Nem számíthat védelemre, hiszen köztudott, mennyi­re gyűlöli őt – és ritka Tündejáró képességét – a Tündekirálynő. Márpedig az ellenállhatatlanul vonzó Rémkirály kiszemeli magának Danát. De vajon csak a halálát kívánja, vagy sokkal sötétebb terveket forgat a fejében?

2011. augusztus 18., csütörtök

L.J. Smith: Küzdelem

Vámpírnaplók II.

A történetről röviden:
Elena végül sikeresen megkaparintotta Stephant. A kettejük közötti vonzalmat Damon egyre durvább eszközökkel próbálja szétrombolni, nem riad vissza semmitől. Stephan pedig próbálja megvédeni a lányt.

Az előző rész után már máshogy álltam neki ennek a kötetnek. Teljesen igyekeztem elvonatkoztatni a sorozattól, és így sokkal jobban bele tudtam merülni. Ettől függetlenül is, az elsőtől jobban sikerült ez a darab. Elena is kevésbé idegesítő fruska. 
Itt is vannak borzongósnak szánt temetős jelenetek, már rögtön az elején és az elmaradhatatlan sulis rendezvények.
A vége pedig tényleg jó lett, nem gondoltam volna azt, ami ott történik és ez késztet arra, hogy olvassam tovább. Kíváncsi vagyok mit hoz ki az írónő ebből a befejezésből.
Továbbra sem tartozik a kedvenceim közé, de sokat fejlődött, bízom benne, hogy ez a továbbiakban is töretlen marad és akkor már eléri, hogy a pontszáma is növekedhessen, most azért még nem.
Pontszám: 3

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadás éve: 2010
Oldalszám: 190
Fordította: Farkas Veronika
Eredeti cím: The Struggle (1991)

2011. augusztus 17., szerda

Az Olvasás 7 hete - VII. hét

VII. hét (aug. 15 – 21.)
Olvasási szokások változása 
Mint azt sok helyen hallani, manapság egyre kevesebben olvasnak. Sok-sok felmérés készül, amik az olvasási szokásokat hivatottak vizsgálni. Ezek mindegyike negatív eredményeket szokott hozni, vagyis egyre kevesebben vesznek könyveket a kezükbe. Sokáig én is csak keveseket ismertem, akik rajonganak a könyvekért. Pár évvel ezelőtt én is csak néha olvastam, majd egyre inkább megszerettem a könyvek világát. A mai világban annyi mással tudnak foglalkozni az emberek, hogy ez az olvasás rovására megy.

Évszakok és könyvek, avagy milyen könyvet olvas tavasszal, nyáron, ősszel, télen?
Az évszakok sohasem voltak hatással olyan szempontból, hogy éppen mit olvasok. Egyáltalán nincs hatással rám. Azt olvasok, amihez kedvem van.

Olvasási szokások: hol, mikor olvas szívesen? (otthon, tömegközlekedésen, parkban, erkélyen, reggel, délben, este, stb.)
Leginkább otthon olvasok, ha nem jó az idő, akkor bent, ha pedig kellemes, akkor a szabad levegőn. Mikor valahova egyedül megyek tömegközlekedéssel, akkor olvasással szoktam múlatni az időt.
Reggel nem szeretek olvasni, inkább napközben, legjobban a dél-délutáni időszakban. Ez persze attól függ, hogy mennyi időm van rá. Este csak nagy ritkán olvasok, olyankor, mikor nagyon nem tudom letenni a könyvet, de a letehetetlenek végét is szeretem elraktározni másnapra és nem egyszerre ledarálni. Akkor egészen más érzést kelt a könyv vége, az az elvem, hogy annak mindig meg kell adni a módját.

2011. augusztus 16., kedd

L.J. Smith: Ébredés

A Vámpírnaplók sorozat 1. része. A sorozat két részből áll, az első 4 kötet a 90-es években jelent meg Amerikában (nálunk 2010-től indultak el a magyar fordítások), majd az utóbbi években folytatta az írónő a történetet.

A történetről röviden:
Elena az iskola sztárja. A suliba új fiú érkezik, aki rögtön felkelti a lány figyelmét és azonnal elkezd hajtani rá, mivel a lány népszerűsége nagyfokú önteltséggel is párosul. Az új srác titokzatos, távolságtartó, de Elena nem adja fel, amíg meg nem kaparintja magának. Közben megjelenik egy titokzatos idegen is, aki Elenát folyamatosan ijesztgeti.

Az egész könyv története az előbbi pár mondatban simán összesűríthető. Túl sok minden nem történik, Elena idegesítő, feltűnési viszketegsége rányomja mindenre a bélyegét. Már az elejétől kezdve nagyon ellenszenves volt, és végig így is marad.
Az olvasás közben valahogy nem nagyon tudtam beleélni magam a történetbe, nincsenek úgy bemutatva sem a szereplők, sem a helyszínek, hogy az átélhető legyen. 
Mondjuk lehet az a gond, hogy előbb láttam a könyvből készült sorozatadaptációt, így arra számítottam, hogy az ott látottak fognak megelevenedni a könyv oldalain is. Ezzel szemben egy teljesen más történettel, ráadásul más szereplőgárdával találkoztam.
1. Elena a sorozatban nem egy cicababa lány, míg a könyvben nagyon,
2. Elenának nem bátyja, hanem húga van,
3. Damon egyáltalán nem úgy van bemutatva, mint a sorozatban,
4. Az egész Salvatore történelem más (semmi polgárháborús esemény nincs benne, hanem Firenzéből származnak, csak Kathrine szerepe maradt meg),
5. És persze az egész történet helyszíne nem Mystic Falls, hanem Fell's Church
Na legyen ennyi elég a különbözőségekről, mert sohasem érnék a lista végére, annyira sok az eltérés. Nem azt mondom, hogy egy könyv tényleg teljesen ugyanaz kell, hogy maradjon a filmes változatnál, de azért ekkora gyökeres változást nem gondoltam volna.
Mindenesetre a legfontosabb az, hogy mielőtt nekiáll az ember olvasni, vonatkoztasson el teljesen a sorozattól, és akkor a könyv is jobb lesz. Nem csak az állandó hasonlítgatásból áll végig az olvasás.
Persze aki előbb a könyvvel találkozik, az a legjobb, mert úgy eleve jobban tudja élvezni az egészet.
A következő részre már én is igyekszem félretenni a sorozat emlékeit, bízom abban, hogy így az jobban fog tetszeni.

Kiknek ajánlom: olyan vámpír fanoknak, akiknek csak az a lényeg, hogy ezek a lények szerepelnek ebben is.

Pontszám: 3

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadás éve: 2010
Oldalszám: 209
Fordította: Farkas Veronika
Eredeti cím: The Awakening (1991)

2011. augusztus 13., szombat

50 szempont - 50 könyv 25-ös lista

A molyon Macooka kezdeményezésére új kihívás született, mely az 50 szempont - 50 könyv elnevezést kapta. A feladat két 25-ös szempontlistából áll. Az első 25-höz olyan könyveket kapcsolhatunk, amiket éppen aktuálisan olvasunk, míg a második 25 szemponthoz régebbi olvasmányainkból válogathatunk.
Most ezt a listát készítem el egyben ebben a bejegyzésben.

Írj egy olyan könyvről,

1. …ami szerinted alul van értékelve.
Anna Godbersen: Luxe Girl sorozata. Nagyon sok negatívat olvastam róla, de engem akkor is érdekelt, hogy mit tartogathat a gyönyörű borítóba bujtatott, a XIX. század fordulóján játszódó, kosztümös történet, fiatal szereplőkkel. Nagyon nagy meglepetés volt számomra, hogy én egyáltalán nem találtam rossznak, szép leírásokkal tarkított, váratlan fordulatokkal teli könyv volt (főleg a második rész). Sajnos úgy hallottam, hogy itt abba is maradt a magyar kiadása, a 3. és a 4. rész nem kerül a hazai boltokba. :(

2. …ami a kedvenced volt fiatalon/gyerekként. 
Gyerekként A két Lotti volt a kedvencem, majd sokáig nem olvastam semmit egészen tizenéves korom elejéig, amikor felfedeztem a Harry Potter sorozatot, amibe azonnal beleszerettem, így akkorra az vált a favoritommá.

3. …ami a kedvenced most. 
Hú, egyértelmű kedvencet nem könnyű meghatározni.......hát legyen Az Éhezők Viadala sorozat.

4. …amit nagyon sokáig olvastál.
Leghosszabban az India, india című könyvet olvastam, illetve még olvasom is, mert még nem tudtam elszánni magam a második kötetére (egy részes könyv, csak hosszú, ezért két kötetbe lett törve). Már az elsőt is elég nehezen tudtam befejezni, azóta pedig nincs még mindig indíttatásom tovább olvasni. Nekem az egész túl lehangoló volt számomra, hisz India múltjának egy kegyetlen arcát tárja az olvasók elé.

5. …amit régen nagyon szerettél, de most nem biztos, hogy tetszene.
Ez a Twilight Saga. A Harry Potteres korszakom után egy ideig csak elvétve olvasgattam, utána jött a TS és az ismét visszacsábított a könyvek világába. Akkor teljesen rabul ejtett, azóta viszont már olyan sok mást olvastam, ami jobban tetszett, megváltoztatta a szemléletemet, hogy mostanra már túl sablonosnak tartom.

6. …ami a barátaidnak, ismerőseidnek tetszett, de neked nem.
Az Anita Blake sorozat. Még gimiben szinte minden barátnőm rajongott érte, így kíváncsi lettem mi lehet. Elolvastam az első részt, de nem igazán tetszett, majd még a másodiknak is nekiálltam, de azt félbehagytam. Mára lehet már másként állnék hozzá, már gondoltam, hogy majd teszek vele még egy próbát.

7. …ami neked nagyon tetszett, de a barátaidnak, ismerőseidnek nem. 
A Harry Potter a gimiben. Áltsuliban épp pont fordítva volt, mert ott épp a többieknek tetszett, én meg nem értettem mit esznek rajta. Ez a helyzet gimiben megfordult, mert az általános végén én is beleszerettem a történetbe, izgatottan vártam a következő részeket, az ottani barátnőim pedig egyáltalán nem szerették. A filmet is csak nagy nehezen akarták megnézni, és nem is igazán nyűgözte le őket.

8. …amit szerinted folytatni kéne (hogyan?)
Szintén HP. :) Szerintem simán lehetne Harry Potter gyermekei, hisz a 19 évvel később részből úgyis megtudjuk a lényeget, hogy kinek hány gyereke lett, hogy hívják őket. Velük lehetne felépíteni egy új történetet. Lásd anno az Elfújta a szél esetét. Számtalan folytatás íródott az eredeti történethez, pl: Scarlett gyermekei.

9. …amiből filmet kellene csinálni (kik lennének a főszereplők?) 
Fábián Janka: Emma trilógia. Nagyon érdekes lenne a filmvásznon megjeleníteni a szép történelmi romantikus regényt, az akkori magyar helyszínek szép díszleteivel. Szereplőkről sajnos nincs ötletem.

10. …ami annyira szörnyű volt, hogy biztosan nem olvasnád el még egyszer.
Karen Chance: Megérint a sötétség. Nagyon szenvedtem végig, vártam már, hogy mikor érek a végére. Ami a legjobban zavart benne, hogy annyi ilyen-olyan lény ütötte fel sorban a fejét, hogy már az nekem túl sok volt, szinte követhetetlen katyvasz, ráadásul a főszereplő Cassie is ellenszenves volt számomra.

11. …aminek nem kellett volna, hogy folytatása legyen.
Az Éjszaka háza sorozat. Az első résznek jó volt az ötlete, a története is még nem volt erőltetett, az úgy elég lett volna.
12. …amelyből szó szerint tudsz idézni.
Harry Potter, azt annyiszor olvastam/láttam, hogy a jó szövegek teljesen megmaradtak bennem.

13. …ami megváltoztatta a gondolkodásmódod. 
Ismét az "elcsépelt" HP. :) Annyiban változtatta meg, hogy ennek hatására szerettem meg a könyvek világát.

14. …ami megríkatott.
Ilyennel eddig még nem találkoztam. A helyzet az, hogy nem szoktam meghatódni sem könyveken, sem filmeken.

15. …ami megnevettetett. 
Jane Austen: Emma - a mókás párbeszédeivel, szellemes karaktereivel (Miss Bates, Mr. E. és felesége).

16. …amit szerinted mindenkinek el kellene olvasnia. 
Guillaume Musso: Ott leszel? című könyve, ahol esély nyílik arra, hogy az életünk egy fontos eseményén változtathassunk utólag és a jelenben tapasztalhatjuk, hogy milyen kihatással van a beavatkozás. Szóval bemutatja, hogy mi lett volna ha...

17. …amihez egy nagyon kedves emlék fűződik.
Tudom unalmas már, de a HP első két része. Ez volt az első könyv, amit kaptam. Az első résznél előbb láttam a filmet, és ez hozta meg a kedvemet az elolvasásához. Nagyon szerettem volna, és egyik gyereknapon a Bölcsek köve és a Titkok kamrája lapult az ajándékom csomagolása alatt.

18. …amelyben szívesen lennél főszereplő.
Mindenképpen valamelyik Jane Austen könyv.....itt is az Emma, valahogy az áll a legközelebb hozzám.

19. …amit te máshogyan fejeztél volna be.
Hú, ilyen sok van. :) Nem szeretem a sablon, kiszámítható végeket. Legyen az meglepetés, váratlan véggel. A legjobb példa erre a Twilight Saga, az annyira kiszámítható, hogy már az elején tudni az egészet, csak kicsit szenvednek előtte, aztán úgyis minden mézes-mázas lesz. De ilyenre sorolhatnánk még számtalan más könyvet is.

20. …amelyet legszívesebben elajándékoznál.
True Blood 1-2, már meg is szabadultam tőlük, nem az én stílusom volt. Sookie nagyon idegesített.

21. …ami szerinted túl van értékelve.
TS saga. Nem tudom mire ez a nagy felhajtás, sok jobb fantasy is van, ami nem került ennyire előtérbe. Ez az egész szerintem csak épp szerencse kérdése, hogy éppen mi lesz a felkapottabb. Attól még, hogy valami körül nagy a felhajtás, attól még nem biztos, hogy az annyira szuper.

22. …amit a szüleid ajánlottak.
Gárdonyi Géza: A láthatatlan ember. Már régóta mondták, hogy olvassak már végre valamilyen magyar klasszikust. Ez lett az, végül nem bántam meg, csak szokatlan volt.

23. …ami nagyon kellemes csalódást okozott.
Az előbb említett Gárdonyi kötet jó példa erre. De ide sorolhatom Joanne Harris: Urak és játékosok művét is, ami előtt egy-két másik JH kötetet olvastam (Kékszeműfiú, Aludj kislány), ami eléggé elvette a kedvem ettől is, bizalmatlanul kezdtem bele, de nagyon nagy pozitív csalódást okozott, majd' leesett az állam a végén.

24. …ami a kedvenc kötelező olvasmányod volt.
Mindig ellenérzésekkel voltam a suliban a kötelezőkkel kapcsolatban, a nagy kivétel Puskin Anyeginje volt, ami nagyon elnyerte a tetszésemet. Utána már jobb kedvvel voltam az egész kötelező irodalmak "csapata" iránt.

25. …ami szerinted a legfurcsább volt, amelyet valaha olvastál.
Joanne Harris: Kékszeműfiú, de nem jó értelemben volt furcsa (szokatlan, de jó), hanem érthetetlen, nekem nagyon zavaros volt. Ezért volt furcsa, még a végére sem láttam tisztán.

2011. augusztus 12., péntek

Lauren Kate: Fallen - Kitaszítva

A Fallen című sorozat 1. kötete.

A történetről röviden:
A helyszín egy javítóintézet. Az elhanyagolt küllemű, gazos, mocsaras, ütött-kopott Sword&Cross. A történet azon a napon veszi kezdetét mikor Luce első napjára érkezik az iskolába. Luce-nak sötét titka van, ami miatt ide került, de ezt nem szívesen osztja meg másokkal. Olyan képességgel rendelkezik, amely révén árnyakat lát, akik korántsem békések. Luce újonnan érkezettként nehezen találja a helyét, de lassanként barátokat szerez. Az iskola szépfiúja azonnal Luce-ba habarodik, de a lány felfigyel a titokzatos Danielre, akihez valamilyen mágikus erő vonzza, aminek nem tud ellenállni. Úgy érzi látta már valahol korábban a fiút. Közben az árnyak is egyre erőszakosabbá válnak, Luce-nak pedig fogalma sincs arról, hogy a Sword&Cross miféle rejtélyeket tartogat.

A regény magyar fordítása idén, a Könyvhétre jelent meg. Már akkor felfigyeltem a gyönyörű borítójára, majd elolvastam a tartalmát és úgy véltem, hogy ez a misztikus, rejtélyes történet érdekesnek ígérkezhet. A nagy kíváncsiságomat teljesítette is meg nem is. 
Már az elejétől kezdve áthagyja az egész könyvet egyfajta sötét hangulat, már maga az iskola is nem hétköznapi a szögletes, díszmentes, szürke épületeivel és a tornateremmé átalakított régi templomával. 
Kicsit lassan indult be a történet, de a végére felpörögtek az események, szóval megéri várni. Mondjuk a varázslények világa nem lett teljesen még ott sem bemutatva. Rengeteg homályos folt maradt. Az írónő valószínűleg ezeknek a kérdéseknek a megválaszolását a következő részre tartogatja, hogy ott is legyenek új infók. Ez elég egyértelmű abból a párbeszédből, amikor Luce többet akar megtudni a számára eddig ismeretlen világról, de mondják neki, hogy arra, hogy mindent megtudjon, még várnia kell.
A történet E/3-ban íródott, ami lehetővé tenni, hogy több szereplő viselkedését, gondolatmenetét is jobban láthassuk, ennek ellenére csak Luce és az ő gondolatai jelennek meg a könyvben. Továbbá olyan jelenetek sincsenek, amikor Luce nincs jelen és ennek elmesélése tenné indokolttá az E/3. használatát. Így eléggé olyan, mintha E/1-ben olvasnánk, amivel nekem személy szerint nincsen semmi bajom.
A főszereplő, Luce karakterének viselkedése néhol nekem kissé logikátlan volt. Például ki zúg bele azonnal egy olyan srácba, aki az első alkalommal, amikor látják egymást, beint neki? Jó, tudom, hogy egymás rendelés meg minden, aminek nem lehet ellenállni, de akkor is. Meg jó, hogy nem tud dönteni a két srác között azonnal, mert valamennyire tetszik neki mindkettő. De amikor Daniel Camnek esik és verni kezdi, akkor Luce ahelyett, hogy valamit mondana, hogy leállítsa a srácot, szájtátva nézi az egészet, mikor azt a srácot ütlegelik, aki iránt szintén érez valamit. Ezektől eltekintve más baj nem volt vele, nem egy üresfejű lány, és az őt ért tragédiák, amiken keresztülment csoda, hogy egyáltalán meg tudta őrizni épelméjűségét.
Mint már említettem, hogy az egyedi hangulaton kívül a vége lendített sokat az egészen, ez kb. az utolsó 50 oldal. Itt olyan fantasyvilág elképzelésbe kóstolhatunk bele, ami érdemesnek ígérkezik arra, hogy jobban elmélyedjünk benne a következőkben.

A következő része Torment néven tavaly jelent meg Amerikában (a magyar fordítás jövőre várható a Könyvmolyképzőnél), a harmadik pedig Passion néven idén nyáron került a boltokba.

Kiknek ajánlom: akik kedvelik a sötét hangulatú YA fantasyt

Pontszám: 4

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadás éve: 2011
Oldalszám: 366
Fordította: Farkas Veronika
Eredeti cím: Fallen (2009)

2011. augusztus 9., kedd

Suzanne Collins: Az Éhezők Viadala

Az Éhezők Viadala című trilógia 1. része.

A történetről röviden:
A jövőben járunk, Panem nagy országában, melynek központja a Kapitólium és további tizenkét körzetből áll, amelyek mindegyike más és más területre specializálódott (elektronika, gabonatermesztés stb.) Minden évben megrendezik az Éhezők Viadalának nevezett játékot, melyre 12 fiatal lányt és fiút sorsolnak ki a körzetekből az Aratásnapi ünnepség keretében. A Viadalt egy mesterségesen létrehozott arénában rendezik meg, az utolsó túlélő lesz az esemény győztese. Katniss Everdeen a tizenkettedik körzet lakója. Húgát kisorsolják, de a lány helyette jelentkezik a Viadalra. Így Katniss kerül az arénába.

Az első disztópiás regény, amit olvastam. Egy olyan jövőt mutat be Suzanne Collins, ami korántsem rózsás. Az egész világfelépítés jól ki van dolgozva. 

Katniss egy talpraesett lány, akit az élet megpróbáltatásai erőssé tették. Nem egy csetlő-botló, butus főhősnő. Bátran szembenéz a veszélyekkel.

Nem egy kifejezett romantikus regény. Persze megtalálható benne a romantika, csak nem az áll a középpontban. Az adott körülmények között Katnissnek kisebb gondja is nagyobb, mint a szerelem.

A trilógia indítókötete azonnal a kedvenceim közé került. Katniss szemszögén keresztül végig izgultam a veszélyes napokat az arénában, a játékmesterek fondorlatait, amik még kegyetlenebbé tették a Viadalt, valamint ahogy az esti ágyúdörgések közepette megjelenő arcképek az egyre kevesebb részvevőről adtak hírt, ami egyben az egyre inkább Katniss körül szoruló hurkot is jelentette. 
Érdekes volt látni, hogy miként hatott a kisorsoltakra az, hogy ők lettek a kiválasztottak. Egyesek habozás nélkül pusztításba kezdenek, míg mások meghúzódnak és próbálnak kivárni.

A következő rész Futótűz címmel jelent meg, 2011 novemberére pedig a befejező rész (Mockingjay) várható.

Kiknek ajánlom: az ifjúsági disztópiás regények kedvelőinek

Pontszám: 5*

Kiadó: Agave Könyvek
Kiadás éve: 2009
Oldalszám: 299
Fordította: Totth Benedek
Eredeti cím: The Hunger Games (2008)

Az olvasás 7 hete - VI. hét

Klasszikusok kontra kortárs irodalom 
Számomra a klasszikus és a kortárs irodalom közötti legnagyobb különbséget a nyelvezetük eltérése adja. Mindenképpen nehezebb egy klasszikus könyvet olvasni, nagyobb odafigyelést igényel, hogy meg tudjuk érteni a leírtakat, míg egy kortárs irodalmi mű olvasásakor könnyebben tudunk haladni. De inkább nézzük vázlatpontokban, hogy szerintem mik az előnyök és hátrányok a két "típus" között.
Klasszikus irodalom
Előnyök:
  • olyan művek, amelyek ismerete hozzátartozik a általános tájékozottsághoz,
  • segítségükkel egy olyan régmúlt csöppenhetünk, ami a mai világunktól távol áll,
  • a bennük található aprólékos leírások segítségével teljesen magunk elé tudjuk képzelni a történet helyszíneit, szereplőit,
  • gazdag szókinccsel rendelkező művek, amik fejlesztik beszédünk, illetve fogalmazásunk választékosságát.
Hátrányok:
  • nehezebb olvashatóság,
  • fáradtság miatti kikapcsolódásnak nem a legjobb, mert erősen igényli odafigyelésünket,
  • kezdő olvasóknak nem mindig megflelő választás, mert lehet, hogy teljesen elmegy a kedve az illetőnek olvasástól.
Kortárs irodalom
Előnyök:
  • könnyű olvashatóság,
  • teljesen kikapcsolja az olvasót a hétköznapok világából,
  • egyszer a jövőben lehet, hogy ezek a művek lesznek a klasszikusok.
Hátrányok:
  • sok az "egy kaptafára" készült könyv (de ha jól választunk igazi gyöngyszemekre is akadhatunk)
  • a "húzzunk le még egy bőrt" a történetről effektussal is gyakran találkozhatunk,
  • némely művek túl szlenges, sekélyes nyelvezetű, tőmondatos alkotások.

Magyar kontra külföldi irodalom, avagy miért félünk egy-egy magyar/külföldi író művétől?
Manapság egyre többször találkozom azzal a felfogással, hogy a magyar irodalom már nem éli fénypontját, a magyar írók nem írnak jó könyveket. Pedig ez szerintem egyáltalán nincs ez így. Az utóbbi időben egyre több kiadó elkezdte a még ismeretlen magyar írók felkarolását. Így egycsapásra ismertté tudnak válni azok körében, akik az adott kiadó könyveit korábban is kedvelték. Közülük sokak olyan írói vénával rendelkeznek, ami valóban kiváló. Összességében úgy vélem, hogy mind a magyar, mind a külföldi írók között is vannak olyanok, akik tehetségesek és lebilincselő, igényes műveket írnak, másik részük pedig nem. Ez egyáltalán nem annak a kérdése, hogy az alkotó magyar vagy külföldi.

Regények kontra novellák: Ön melyiket preferálja? Miért? Olvas-e novellákat? 

Szinte mindig regényeket olvasok, de ettől függetlenül nincs semmi bajom a novellákkal. A mai könyvek között egyébként úgy vettem észre, hogy novelláskötet csak elvétve akad. Mondjuk nem is kifejezetten keresem őket, hiszen azért biztosan lehet találni. Azért vagyok inkább "regénypárti", mert szeretem, ha egy történet nem rövidke, hanem hosszan tart, sok szereplővel  és hosszú, nagyobb cselekménnyel rendelkezik. Nekem két novelláskötetet volt szerencsém olvasni, mindkettő klasszikus író tollából származott (Poe és Csehov).

Az iskolai irodalomórák bátorítanak vagy tántorítanak? Miért olvasnak egyre kevesebbet a fiatalok? Ön mit olvastatna az ifjúsággal?
Diákéveimben sokakhoz hasonlóan nagyon nem szerettem a kötelező irodalmakat és az irodalmi szöveggyűjteményemben található műveket. Sosem értettem, hogy mit lehet annyit és olyan hosszan elemezni egy-egy alkotáson, amennyit az irodalomórákon tettük. Szerintem az iskolában kellene megszerettetni  a tanulókkal az irodalmat és ezekkel a nehezen érthető, tőlük nagyon távol álló művekkel ezt nem igazán lehet megvalósítani. Nem azt mondom, hogy ezeket teljesen ki kéne iktatni az oktatásból, hanem melléjük valami könnyebb, mai fiataloknak szóló könyveket lenne jó beiktatni a tantervbe. Ezek nagyobb valószínűséggel nyerik el a tetszésüket, így a többi szükséges kötelező is könnyebben menne. Mindenképpen olyan hozzájuk közel álló, népszerű könyveket lehetne az irodalomórák keretében olvastatni a diákokkal, amik a mai világ fontos dolgairól szólnak, illetve azért valamicske tanulsággal is szolgálnak, és a legfontosabb, hogy szórakoztassák őket. Így szerintem könnyedén elmerülnek az irodalmi világ szerteágazó, sokrétű rejtelmeiben.

2011. augusztus 3., szerda

Az Olvasás 7 hete - V. hét

Kedvenc műfajok
„Az vagy, amit olvasol”, azaz lehet-e valakinek a személyiségére következtetni az olvasmányai alapján?
Könyvek, amik megváltoztattak, amik hatottak rám
Milyen könyvet írna legszívesebben?




Legjobban a fantasy, a sci-fi , a romantikus, a thriller és a krimi könyveket kedvelem, de ezeken kívül szívesen elolvasok más műfajt is, a lényeg az, hogy megtetsszen a leírás a könyvről.
Fantasy könyvek terén elsősorban a YA fantasyt szeretem, sok-sok ilyen jellegű sorozatot olvasok. A romantikus könyvek közül a mai írók tollából származó történelmi romantikus könyveket, illetve klasszikus romantikusokat olvasok. Thriller műfajában nálam a no.1. Stephen King, a krimi könyveknél pedig Agatha Christie.


Egy bizonyos fokig szerintem igaz, hogy az olvasott könyvei alapján lehet következtetni az illető személyiségére. Más részről viszont vannak olyan olvasók is, akik éppen a jellemüktől teljesen különböző könyveket olvasnak, éppen azért, mert annyira távol áll tőlük, de szeretnék megismerni, hogy milyen is lehet az a stílus, vagy éppenséggel az kapcsolja ki őket.


Az olvasást annak idején a Harry Potter sorozat szerettette meg velem. Ezért legnagyobb hatással végül is ez volt rám, hiszen nélküle nem biztos, hogy megkedveltem volna a könyvek világát. Azóta persze sok olyan könyvhöz volt szerencsém, amik más szempontból voltak hatással rám. Például a Guillaume Musso könyvek, amik mind-mind az élet fontos dolgaira világítanak rá. Ezen kívül sok olyan könyv van, ami az olvasási érdeklődésemet befolyásolta, vagyis azok által más műfajú könyvek is elkezdtek érdekelni. Ilyen volt évekkel ezelőtt a Twilight Saga, ami akkor még a számomra ismeretlen YA fantasy világát nyitotta meg előttem, és azóta sorra olvasom a mitikus lényekkel teli fantasyket.


Mint ahogy már az első és a harmadik témánál is kiderült, nagy kedvencem a fantasy, ezért régóta töröm azon a fejem, hogy egyszer majd megpróbálok írni egyet, de ez csak terv még.


2011. augusztus 2., kedd

Fábián Janka: Az angyalos ház c. könyve az Ulpius várható megjelenéseiben

Fábián Janka az Emma trilógia után (a harmadik rész augusztusban jelenik meg) új könyvvel jelentkezik, melynek címe Az angyalos ház.
Várható megjelenés: 2011. november

A félreeső budai utcában álló romos házat, amely a homlokzatán lévő angyalszobrokról kapta a nevét, a XXI. század első éveiben életveszélyesnek nyilvánítják, és le akarják bontani, hogy szállodát, vagy lakóparkot építsenek a helyére.
A közelben lakók azonban civil mozgalmat indítanak a patinás épület megmentéséért. Az elszánt csapat vezetője Zsuzsa, a gimnáziumi magyartanár, akit – bár nem ott lakik – személyes élmények fűznek az angyalos házhoz. Több mint tíz éve, egyetemista korában ugyanis rendszeresen látogatta az egyik lakót, a százéves Hilda nénit, aki lediktálta neki az emlékeit.
Ezek a feljegyzések repítik vissza az olvasót az 1910-es évekbe, amikor az angyalos ház a fénykorát élte. Akkoriban nem csak a szobrok miatt nevezték így, hanem az ott lakó négy lány okán is. Hilda, Klári, Manci és Lina, a négy barátnő együtt élik át a századelőn a felnőtté válás, és persze a szerelem, valamint a vele járó elkerülhetetlen csalódások édes-fájdalmas élményeit. A ház titokzatos új lakója révén azonban akaratukon kívül még a korszak politikai cselszövéseibe is belekeverednek.