2011. szeptember 9., péntek

Fábián Janka: Emma lánya

Az Emma trilógia befejező része.

A történetről röviden:  
1950-től egészen az ezredfordulóig követhetjük nyomon a Kóthay család sorsát. Emma és Gábor lányukkal, illetve annak családjával folyamatos félelemben él budai házukban. A hajdanán jómódban élt nagypolgári család szálka a hatalmon lévő kommunista rendszer szemében. Az irántuk gyűlöletet érző Varga Erzsi, aki magas rangot tölt be, igyekszik sanyargatni Kóthayékat és az éjszaka leple alatt többször is beviszik a férfiakat, de szerencséjükre bántódásuk nem esik. Csak az állandó félelemben tartás Erzsi célja. Emma, családjával egyre nehezebb helyzetbe kerül, majd az 1956-os események után nagy döntésre szánják el magukat...

Nagyon vártam már, hogy miként zárul a trilógia. Pár nappal a megjelenés után gyorsan a kezembe is vettem.
Mire észbe kaptam már a 100. oldal környékén jártam, de még akkor sem engedett el a történet, teljesen magával sodort. Olyan olvasmányos és egyben szép fogalmazású a stílusa, hogy élvezet olvasni, a részévé tud válni az ember. Olyan, mintha az olvasó is ott és abban a korban lenne, ahol a Kóthay család.

Az egész egyben egy történelmi gyorstalpaló is. Immár több ország történelmét is nyomon tudjuk követni. És a nagy események mind-mind közvetlen, nagy hatást gyakorolnak a főszereplő család valamely tagjára, ami az idő múlásával egyre népesebbé válik.

A több generációt könnyen átláthatjuk a könyv hátuljába, kihajtható oldalra készített családfa segítségével. Emma és Gábor gyermekeinek, sőt még azok gyermekeinek családja egy óriási dinasztia. Mindegyik életét elmeséli az írónő. A karakterek mindegyike él és lélegzik, az aprólékos külső leírás és jellem bemutatás segítségével hús-vér szereplőkké válnak.

A befejezés méltó lezárása a történetnek, általa teljes, kerek egésszé válik. 
Összességében a sok tragédia ellenére Emma élete hosszú és szép volt.


Fábián Janka következő regénye önálló regény lesz, Az angyalos ház címmel október 26-ára várható.

Pontszám: 5*

Kiadó: Ulpius-ház Könyvkiadó
Kiadás éve: 2011
Oldalszám: 469

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése