2011. július 19., kedd

Sara Gruen: Vizet az elefántnak

Ez is egy olyan könyv, amit azért fedeztem fel, mert hallottam a belőle készülő mozifilmről. Az előzetes alapján az nagyon megtetszett és utánanéztem a könyvnek. Rá is akadtam a Könyvmolyképzőnél, már 2007-ben kiadták. Nem nagyon lehetett beszerezni, de áprilisban filmes védőhuzattal ismét megjelent, immár az arany pöttyös sorozatban.

A nagy gazdasági világválság idején játszódó történet betekintést nyújt egy vándorcirkusz mindennapjaiba. A történet főszereplője, Jacob szülei tragikus elvesztése után felhagy az állatorvosi egyetemmel, nincstelenné válik és felugrik egy mellette elszáguldó vonatra. Így csöppen bele a Benzini Testvérek híres cirkuszába, amely városról-városra járja Amerikát.

Ez az élet számos nehézséggel, gyötrelemmel és fáradtsággal jár. A válság idején sorra zárják be kapuikat a cirkuszok, a Benzini cirkusz is anyagi nehézségekkel küzd.
Az írónő olyan részletességgel, gazdag leírásokkal mutatja be a cirkuszi életet, hogy teljesen bele lehet feledkezni a történetbe, a képek peregnek az ember szemei előtt.
A cirkuszban dolgozók erős hierarchikus rendszerben élnek. A ranglétra alján a porondmunkások állnak, ők azok, akik pénzszűke idején először nem kapnak bért, majd az előadóművészek következnek, végül pedig a csúcson az igazgatók állnak.

A szereplők aprólékosan kidolgozottak, teljesen felépített jellemek. Jacob szimpatikus volt számomra, teljes odaadással gondozza az állatokat, szívén viseli a sorsukat. Marlena, a lovas akrobata lány kénytelen eltűrni férje, August, a állatidomár lobbanékony természetét. August negatív jellem, aki dühkitöréseikor az emberekkel és az állatokkal egyaránt kegyetlen. A cirkuszba érkező elefánt, Rosie rögtön a szívemhez nőtt.
Szívfacsaró jelenetekben is bővelkedik a történet.

Az egész történet voltaképp az idősek otthonában élő, kilencvenes éveiben járó Jacob visszaemlékezése az életére. Így néhány jelenetben vissza-visszatérünk a jelenbe a szép korú Jacobhoz.
Nagyon szép történet volt, olyan, ami sokáig megmarad az ember emlékezetében.
Kíváncsi vagyok milyen lesz a filmes adaptációja.

Pontszám: 5

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadás éve: 2007
Oldalszám: 482
Fordította: Béresi Csilla, Katona Ildikó
Eredeti cím: Water for Elephants (2006)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése