2011. július 31., vasárnap

Charles Portis: A félszemű

Sok más könyvhöz hasonlóan ezt a könyvet is azért fedeztem fel, mert idén film készült belőle. A film megnézése előtt pedig el szerettem volna olvasni könyv formában. Charles Portis 1968-ban írta a könyvet, nálunk idén jelent meg.

A történetről röviden:
A tizennégy éves Mattie Ross édesapját, Franket megöli az egyik munkásuk mikor lovakat mennek venni Forth Smith-be. Mattie bosszút esküszik és ellátogat a tett helyszínéül szolgáló városba. A gyilkos kézre kerítéséhez felfogad egy rendőrbírót Rooster Coghburnt, akinek fél szemét kötés fedi. A küldetéshez még csatlakozik egy texasi ranger, és hárman indulnak a tettes keresésére, elfogására. Kalandos útjukat mutatja be Charles Portis regénye.

Ez az egy ilyen western jellegű könyv, amit eddig olvastam, sosem rajongtam a műfajért, de ez megtetszett a leírás alapján, gondoltam megpróbálkozom vele. A történetet Mattie Ross szemszögéből láthatjuk, aki egy talpraesett, semmitől vissza nem riadó lány. Tárgyilagosan meséli el az eseményeket, gondolataiba nem nagyon pillanthatunk bele. Ez egy kicsit furcsa volt, mert nem vagyok hozzászokva, hogy E/1-ben ilyen tárgyilagos marad. Kicsit rövid volt a könyv, akár egy ültő helyben elolvasható, de pont megfelelő részletességgel voltak bemutatva az események, ha ettől aprólékosabban mutatta volna be az író az egyes történéseket, akkor vontatott lett volna, de így pont megfelelő volt. Jó volt, hogy a főszereplő egy lány volt, így finomodott a western műfaj, amit nem nagyon szerettem a sok össze-vissza lövöldözés miatt. Megérte elolvasni, ezután kíváncsi vagyok milyen lett a megfilmesített változata.

Kiknek ajánlom: akik nem egy hagyományos western szeretnének olvasni

Pontszám: 4

Kiadó: Cartaphilus Kiadó
Kiadás éve: 2011
Oldalszám: 189
Eredeti cím: True Grit (1968)

2011. július 30., szombat

Az Olvasás 7 hete - IV. hét

Védőbeszéd a szépirodalom mellett
Védőbeszéd a szórakoztató irodalom mellett
Ha a kedvenc írójával/íróival készíthetne interjú, ki lenne/kik lennének a kiválasztott(ak)?
A Moly.hu könyves közösségi oldal népszerűsítése

Úgy gondolom, hogy a szépirodalom és a szórakoztató irodalom tökéletesen kiegészíti egymást. Mindig attól függ, hogy mit választok olvasni, hogy éppen milyen műfajhoz van kedvem. Leginkább YA fantasyt olvasok. Általában néhány szórakoztató irodalmi olvasmányom közé beékelek egy-egy szépirodalmat is, de ezek közül is inkább a könnyedebbet választom (pl: Jane Austen), mert a nehezebb nyelvezetű szövegek nem annyira kapcsolnak ki.

Kikkel készítenék interjút?
Külföldi írók:
Nagy kedvenc trilógiám az Éhezők Viadala, így Suzanne Collins-szal szívesen készítenék interjút.
Richelle Mead-del, aki több szórakoztató irodalmi fantasy sorozatot tudhat magáénak. Mondjuk hazánkban Tőle még csak a Vámpírakadémia című YA fantasy sorozat került kiadásra. 

Az előbb említett két írónőn kívül még Guillaume Musso-val készítenék interjút. A francia író zseniális regények alkotója, mára már kilenc könyve került megjelenése, nálunk eddig három.

A magyar írók közül szívesen készítenék interjút Fábián Jankával, aki élvezetes, olvasmányos formában alkot szépirodalmi műveket. A magával ragadó stílusnak köszönhetően teljesen el lehet merülni a múltban játszódó történeteiben. Úgy vélem az írónő olyan műveket alkot, amik a mai magyar irodalomban páratlanok.






A Moly.hu-ra idén télen lettem figyelmes könyvekkel kapcsolatos böngészéseim során. Először innen tájékozódtam a megjelenő könyvekről, hogy milyen véleménnyel vannak róla más olvasók. Majd egyre jobban kezdtem megismerni és nagyon megtetszett, gondoltam én is regisztrálok. Kezdetben feltöltögettem az olvasott könyveket, majd rendezgettem őket. Utána belemélyedtem a tanulmányozásába, hogy milyen funkciók vannak. Mára már sok, velem hasonló érdeklődésű könyvbarátot ismerhettem meg a közösségi oldalon.
Jó dolgok a molyon:
  • nyilvántarthatod, hogy eddig mit olvastál,
  • várólistát, kívánságlistát készíthetsz a téged érdeklő könyvekről,
  • karcokat írhatsz az éppen a fejedben járó gondolatokról, amikhez ismerőseid hozzászólhatnak és beszélgethettek,
  • az aktuális olvasásaidat folyamatjelzővel mutathatod,
  • polcokat hozhatsz létre a könyvekhez,
  • sok olvasós eseményen vehetsz részt, amit a többi moly hozott létre,
  • beszélgethetsz könyvekről, véleményeket olvashatsz róluk, illetve Te is értékelhetsz és véleményt is írhatsz,
  • és persze megismerkedhetsz sok-sok könyvet szerető emberrel (mollyal).

2011. július 28., csütörtök

P.C. Cast - Kristin Cast: Ébredés

Az éjszaka háza sorozat 8. darabja.

A történet ott maradt félbe, hogy Zoey sikeresen összeszedi lelke darabjait és visszatér a túlvilágról, Starkot is sikerül megmentenie és mindketten visszatérnek, Heath viszont átkel...

A nagy megpróbáltatások után Zoey teljesen kimerült, ezért úgy dönt, hogy Skye szigetén marad, amíg össze nem szedi magát. Tulsában az Éjszaka házában azonban tragédia történt, így Zoey terve csakhamar meghiúsul, kénytelen visszatérni.

Az egész könyv a megszokott módon csupán pár nap eseményeit öleli fel. A történet lassan indul be, eléggé zavaróak voltak a sokszor felbukkanó előreutalások, ami az összes jövőbeli eseményt sejtetni vélik. Így mikor azok bekövetkeznek egyáltalán nem lehet meglepődni. 

A stílus változatlanul szlenges, plusz a megszokott szavak is előkerülnek (szexi, pasi, pokolba...). És persze az elmaradhatatlan utalások más vámpíros könyvekre vagy sorozatra (True Blood, Anita Blake). Néhol a helyszínbemutatás kimarad, így csak zajlik a párbeszéd és nem lehet elképzelni, hogy hol is vagyunk.

Zoey karaktere továbbra sem szimpatikus, de azért már úgy vettem észre, hogy mutat egy kis változást az előző részekhez képest, picit érettebbé vált, de nem sokkal. Nagy örömömre az ikrek háttérbe szorultak ebben a részben, csak párszor kerülnek képbe, akkor persze megérkeznek a fárasztó "szómegmagyarázások". Aphrodité viszont sokat változott (előnyére), már nem csak annyira az a menő csaj, aki lenéz mindenkit.

A komolyabb helyzeteket nevetségessé teszik a szereplők közötti párbeszédek, amik általában vagy szlenges szóhasználatúak, vagy annyira fellengzősek szeretnének lenni, hogy az már egyáltalán nem illik oda.

Az ember csak várja a nagy-nagy jelenetet, amit végig sugall, hogy hú de fel fog fordulni fenekestül minden, aztán a végén az egész pikk-pakk le van zavarva és igazán nem sok változott. Sebaj, majd a következőben.

A következő rész Destined címmel fog megjelenni.

Pontszám: 2,5

Kiadó: Kelly Kft.
Kiadás éve: 2011
Oldalszám: 272
Fordította: Illés Róbert
Eredeti cím: Awakened (2011)


2011. július 24., vasárnap

Fábián Janka: Emma fiai

Fábián Janka Emma trilógiájának 2. része.
Az első rész az idei Könyvhétre jelent meg, a leírások alapján érdekesnek találtam, és az elolvasása után cseppet sem csalódtam benne. Teljesen belefeledkeztem a XX. század elején játszódó történetbe. Rögtön utána is néztem, mikorra várható a folytatás. Nagyon megörültem neki, hogy már alig egy hónap és jön is. Így nagy kíváncsisággal vágtam bele az újabb részbe mikor megjelent.

Az előző történet ott ér véget, mikor Emma megtudja, hogy ismét gyermeket vár (a negyediket). 
Az Emma fiai prológusa 1945-re ugrik, egy rövid kis bepillantást nyújt, amiből számtalan kérdés adódik az olvasóban, hogy mi is történhetett a köztes időben, hiszen eddig 1922-ben jártunk. Így felcsigázva kezdhetünk neki az első fejezetnek - ami ismét 1922-től folytatja az eseményeket - hogy utánajárhassunk, hogy mi is történhetett a kimaradt több mint húsz év alatt a Kóthay családdal.
Emma immáron három kisfiú és egy kislány édesanyja. A szép, Hegyalja utcai házukban élnek Pesten. Gábor sikeres orvosként dolgozik, Emma írásba fogott a gyerekek mellett, akik egymástól merőben különböző tulajdonságokkal rendelkeznek. Innen indul a történet és egészen 1948-ig követhetjük figyelemmel a család életét.

Láthatjuk, hogy miként alakították a nagy történelmi események Kóthayék sorsát. Az egyre erősödő szélsőséges politikai ideológiák, majd a második világháború, Pest ostroma mind-mind gyökeresen befolyásolják a szereplők életének menetét.

Fábián Janka regénye ismét hozta ugyanazt a színvonalat, mint az Emma szerelmében. Ismét lebilincselt az az olvasmányos stílus, ami hűen festi le az akkori történelmet és amivel az események sodrába vetett karaktereit ábrázolja. Egytől-egyig aprólékosan kidolgozott jellemek. Érdekes volt látni, hogy miként reagálnak az eseményekre, hogyan alakítják azok a személyiségüket.

Úgy belemerültem a regénybe, hogy nem is vettem észre, hogy a végénél járok...lapoztam és a más könyvekből való részletekkel találtam szembe magam.

Szerencsére a folytatásra nem kell olyan sokat várni, augusztusban van a tervezett megjelenése az Emma lánya című befejező kötetnek.

Pontszám: 5*

Kiadó: Ulipus-ház Könyvkiadó
Kiadás éve: 2011
Oldalszám: 339


2011. július 23., szombat

Az Éhezők Viadala film infók

 A napokban több új információ látott napvilágot a készülő filmről:

  • A várható premier napja: 2012. március 23. (USA)

2011. július 21., csütörtök

Új könyv a várólistán - Danielle Trussoni: Angelology (Az átok)

A napokban figyeltem fel a Kelly Kiadó várható új könyvére. Érdekesnek ígérkező könyvnek tűnik. Pontos megjelenési időt sajnos még nem találtam.

2010 legnagyobb könyvszenzációja az Egyesült Államokban!

"Abban az időben, amikor az istenfiak bementek az emberek leányaihoz, és azok gyermekeket szültek nekik - sőt még azután is -, óriások éltek a földön. Ők azok a vitézkedők, akik ősidőktől fogva hírnevesek voltak."
(Teremtés könyve 6:4)
Különös mozaik bontakozik ki a történelem színfalai mögött… Misztikus templomok, megfejthetetlen kódokat rejtő festmények… A bibliai teremtéstörténet és a lázadó angyalok, Orpheusz lantja, Noé gyermekei, akik az özönvíz után újra benépesítik a földet, a náci uralom Európában... Megannyi részlete ugyanannak a rejtélyes kirakósnak… De vajon létezik-e bárki, aki összefüggést találna a látszólag különálló darabkák között?
A bukott angyalok leszármazottai, a nefilimek köztünk élnek. Szinte láthatatlanok.
Vagyonuk, emberfeletti erejük, erőszakosságuk és kíméletlenségük azonban biztosítja uralmukat az emberek fölött. Csak egy titkos társaság tud a létezésükről: az angelológusok, akik megszállottan kutatják gyenge pontjaikat, hogy megvédhessék az emberiséget a teljes leigázástól. A kilátástalannak tűnő küzdelem új lendületet kap, amikor kiderül, hogy a nefilimeket szörnyű kór támadta meg, és pusztulással fenyegeti fajukat. Egyetlen esélyük a túlélésre, ha megtalálják Gábriel arkangyal csodálatos hatalmú, régen elveszett lantját...
A látszólagos mozdulatlanságot a véletlen kavarja fel, amikor Evangeline, a fiatal apáca, rendháza archívumában egy régi levélre bukkan… Nem is sejti, hogy az általa felfedezett irat a hiányzó részlete annak a kirakósnak, amelyet évezredek óta próbálnak összerakni… A játék neve az idők kezdete óta ugyanaz: harc a hatalomért.
A regény a tavalyi év egyik legnagyobb könyvszenzációja volt Amerikában. A New York Times 2010 legfontosabb művei közé sorolta, a Columbia Pictures pedig egymillió dollárt fizetett a megfilmesítés jogáért, és igazi szuperprodukció készül belőle az Oscardíjas Marc Forster rendezésében.



Trailer:

Benina: A boszorka fénye

Benina könyvét az idei Könyvfesztivál alkalmakor sikerült beszereznem és ott dedikálta is nekem.
Már a tavaly téli megjelenésekor nagyon felkeltette az érdeklődésemet a könyv., úgyhogy nagy kíváncsisággal kezdtem neki.

A történet Claire White-ról szól, aki az Utolsók egyike. Mindössze három ilyen nagy hatalommal rendelkező boszorkány maradt életben. A prológus szomorúan indul, Claire mentorának, Gideonnak egy zsoldos kioltja életét. Claire úgy kötődött hozzá, mintha apja lett volna a férfi. Majd ugrunk az időben. Claire nagybátyjával és egy Vigyázóval, aki mint a neve is mutatja Claire épségét hívatott óvni. A lány gimibe jár, teljesen normális tinédzser éveket próbálnak biztosítani számára. Egy nap megérkezik az új mentora.

Teljesen magával ragadott Benina varázslatos világa. Egy komplett világot épít fel, ahol különleges képességekkel rendelkező mitikus lények is élnek. Nem egy átlagos fantasy regény. 
Benina nagyon jól ír, annyira szépen, érzékletesen mutat be mindent. 
A Bíborhajú magába szippantott már az első oldalakon, és csak olvastam-olvastam, nem lehetett kilépni a bűvköréből.

A történet trilógia lesz, a következő része idén ősszel fog megjelenni, a címe pedig A boszorka démona lesz.
Nagyon várom!


Benina facebook oldalán folyamatosan játékok vannak. Egy ilyen keretében sikerült nyernem a  könyvhöz tartozó könyvjelzőt is, ami még szebbé tette az olvasási élményt. 


Pontszám: 5

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadás éve: 2010
Oldalszám: 486

Claudia Gray: Hourglass - Homokóra

Az Evernight sorozat 3. része.

Az Evernight Akadémiát ért Fekete Kereszt támadás után Bianca a vámpírvadászokkal tart, aki mit sem sejtenek, hogy ő is egy közülük. Biancával tart Raquel, aki elszántan akar küzdeni a Fekete Kereszt soraiban, miután rájött, hogy kik is járnak valójában az Akadémiára. Bianca kiképzése is megkezdődik, közben pedig egyre furcsábban kezdi érezni magát. Egyre több vérre lenne szüksége, viszont ezt nem könnyű megoldani anélkül, hogy a vadászok erről tudomást ne szerezzenek.

A második rész után ez a rész mindenképpen sokkal mozgalmasabb. Azzal még továbbra sem vagyok kibékülve, hogy Bianca teljesen hátat fordított szüleinek, mikor beállt Lucasékhoz. De azért igyekszik kisebb-nagyobb sikerrel igyekszik mindig megvédeni fajtársait.
Biancának azzal is szembe kell néznie azzal, hogy mi lesz akkor, ha nem változik vámpírrá. Úgy vettem észre, hogy az előző részhez képest itt már érettebben is kezd el gondolkozni.

A végén meglepődtem, kíváncsi vagyok hogyan folytatódik így a történet, mert ezáltal teljesen megváltozott minden.
Még egy, befejező kötete lesz a történetnek, Afterlife címmel. Utána úgy hallottam az írónő készít majd az Evernight sorozathoz egy spin-off-ot.

Pontszám: 4

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadás éve: 2010
Oldalszám: 333
Fordította: Gazdag Tímea
Eredeti cím: Hourglass (2010)

Claudia Gray: Stargazer - Nézz az égre!

Az Evernight sorozat 2. része.

Lucas viharos távozása után folytatódik a megszokott élet az Akadémián. A suliba egyre több embergyerek érkezik, Bianca nekiáll ezt kinyomozni.Új szobatársa Raquel lesz, aki mit sem sejt arról, hogy mi is valójában Bianca. A látszat kedvéért Balthazarral kezd járni, közben azonban kiszökik az iskola területéről és titokban továbbra is találkozik Lucassal.
Egyre többször furcsa alakokat kezd el látni és megfagy körülötte a levegő.

Az első rész jónak indult, itt azonban ez csökkent. Sok olyan dolgot csinál Bianca, ami nagyon idegesített. Eleve az, hogy miután kiderül Lucasról, hogy vámpírvadász, továbbra is odavan érte, pedig egyértelmű, hogy ő gátlás nélkül öli azt a fajt, amibe Bianca és a családja is tartozik. Már az első rész végén kiderül, hogy Lucas nem lenne hajlandó feláldozni ember mivoltát Biancáért, de ebben a részben a lány kockára tesz érte mindent. Aztán ott van szegény Balthazar, aki az első részben is már sokkal szimpatikusabb karakter volt Lucasnal, most teljesen kihasználja Bianca, mit sem törődve az érzelmeivel.
Balthazar mellett jó karakter volt még Vic.
Jót vidultam, hogy külön órákat tartanak a vámpíroknak, ahol a modern vívmányokról tanulhatnak, hogy lépést tudjanak tartani a haladással.
Ami még érdekes volt, hogy fény derült arra, miként jöhetett a világra Bianca.

A következő rész Hourglass (Homokóra) címmel jelent meg.

Pontszám: 3,5


Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadás éve: 2009
Oldalszám: 294
Fordította: Gazdag Tímea
Eredeti cím: Stargazer (2009)

Claudia Gray: Evernight - Örökéj

Az Evernight sorozat 1. része.

A történet főszereplője Bianca megkezdi tanulmányait az Evernight Akadémia falai között. Szüleivel beköltöznek az iskolába, mivel ők tanárok és ez az iskola lesz az új munkahelyük.
Bianca nagyon tart az új iskolától, már a tanév elején meg akar szökni. Ekkor találkozik az iskolát körülvevő erdőben, az éppen odaigyekvő Lucassal.

A Könyvmolyképző twilighter válogatottjának egyik első darabja. Kíváncsian vettem a kezembe. A borítón olvastam, hogy modern vámpírmese, így a könyv elején jó darabig azon gondolkodtam, hogy most ki vagy kik is a vámpírok. Azt gondoltam, hogy a tanulók biztosan, de Lucas is gyanús volt. Aztán a könyv közepén fény derült erre, amin igencsak meglepődtem, mert nem is sejtette előtte az írónő.

Bianca az a tipikus szürkeegér főszereplő lány. Lucas nekem valahogy már az elejétől nem nagyon volt szimpatikus. A kedvencem egyértelműen Balthazar.

Megvan benne a rejtélyes, ódon hangulatú iskola, ami számos rejtélyt tartogathat, valamint az idejárók egy része is rideg, távolságtartó. A sorból kilógok közül Raquel - Bianca szobatársa - is sok furcsaságot tapasztal. Az egész iskola teljesen elzárt területen helyezkedik el, innen csak néha-néha szabadulnak el a tanulók egy-egy kirándulásra egy környező városba.

A történet végén meglepődtem, jó kis csavarral zárul.
A sorozat négy részből áll, a következő része Stargazer (Nézz az égre!) címmel jelent meg.

Pontszám:5

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadás éve: 2009
Oldalszám: 315
Fordította: Bosnyák Viktória
Eredeti cím: Evernight (2008)

2011. július 19., kedd

Az Olvasás 7 hete - III. hét

Mi alapján értékel egy könyvet?
Mi alapján választja ki a következő olvasmányát?
Filmadaptációk: kedvencek, a legpocsékabb adaptáció
Miért vezet/olvas Ön könyves blogot? Van-e hatása egy-egy könyves blognak az olvasásra? (pl.: a következő olvasmányát egy blogbejegyzés hatására választotta ki) Van-e/Vannak-e kedvenc blogjai/bloggerei?


Egy könyv értékelésénél nálam elsődleges szempont természetesen maga a történet, azaz mennyire újszerű, kidolgozott, ötletes, csavaros, kiszámíthatatlan stb. Utána következnek a karakterek, hiszen lehetnek nagyon jó karakterek ha a könyv története nem tetszik. A karakterek kidolgozottsága nagyon fontos, hiszen az a jó, ha annyira részletgazdagon leírtak, mint az igazi, lélegző emberek. A fogalmazási stílust nem tudom rangsorolni, mert az külföldi fordításoknál nem feltétlenül az eredeti írót jellemzik, lehet a fordító sajátja is, viszont mindenképpen nagyon fontos.

A következő elolvasandó könyvet mindig az határozza meg, hogy épp mihez van kedvem, mi az, ami a legjobban érdekel a polcomról. Mindig igyekszem úgy alakítani, hogy ne fogyjak ki annyira, hogy ne legyen mit olvasnom, hanem inkább raktározgatok előre. Így mindig úgy tudom megvenni az áhított könyveket, amikor azok akcióban vannak és nem hirtelen, amikor egyáltalán nincs mit olvasnom és épp nincs leárazva.

Filmadaptációk. Szerencsére manapság egyre több olyan könyvet filmesítettek meg, illetve szándékoznak vászonra vinni, amit mostanában olvastam. Persze a régi könyvek nem mostani megfilmesítését is szeretem pl: Elfújta a szél, Szoba kilátással. Kedvenc filmadaptációm egyértelműen a Jane Austen regényekből készült filmek. Ezek közül is talán legjobban az Emma és az Értelem és érzelem. Mindkettő művet kétféle változatban is filmre vitték, mindegyik változat jól sikerült. De a kedvencem az Emma feldolgozásból a Kate Beckingsale főszereplésével készült film, míg az Értelem és érzelem esetében a BBC-s három részből álló sorozat.
Ezeken kívül még a Harry Potter könyvek filmváltozatait is kedvelem. És majd kifelejtettem a Joanne Harris Csokoládé című könyvéből Johnny Depp és Juliette Binoche főszereplésével készített filmadaptációt, ami szintén nagyon jól sikerült.

Régóta utánanézek a könyvesblogokon azoknak a könyveknek, amiket el szeretnék olvasni. Kíváncsi vagyok, hogy mi a véleménye róla másoknak, így nagyjából tudhatom mire számíthatok. Már jó ideje szerettem volna magam is saját könyvesblogot vezetni, pár hete kezdtem bele. A könyvesblogok hatására több olyan könyvet is felfedeztem, ami ott megtetszett és utána el is olvastam.

Sara Gruen: Vizet az elefántnak

Ez is egy olyan könyv, amit azért fedeztem fel, mert hallottam a belőle készülő mozifilmről. Az előzetes alapján az nagyon megtetszett és utánanéztem a könyvnek. Rá is akadtam a Könyvmolyképzőnél, már 2007-ben kiadták. Nem nagyon lehetett beszerezni, de áprilisban filmes védőhuzattal ismét megjelent, immár az arany pöttyös sorozatban.

A nagy gazdasági világválság idején játszódó történet betekintést nyújt egy vándorcirkusz mindennapjaiba. A történet főszereplője, Jacob szülei tragikus elvesztése után felhagy az állatorvosi egyetemmel, nincstelenné válik és felugrik egy mellette elszáguldó vonatra. Így csöppen bele a Benzini Testvérek híres cirkuszába, amely városról-városra járja Amerikát.

Ez az élet számos nehézséggel, gyötrelemmel és fáradtsággal jár. A válság idején sorra zárják be kapuikat a cirkuszok, a Benzini cirkusz is anyagi nehézségekkel küzd.
Az írónő olyan részletességgel, gazdag leírásokkal mutatja be a cirkuszi életet, hogy teljesen bele lehet feledkezni a történetbe, a képek peregnek az ember szemei előtt.
A cirkuszban dolgozók erős hierarchikus rendszerben élnek. A ranglétra alján a porondmunkások állnak, ők azok, akik pénzszűke idején először nem kapnak bért, majd az előadóművészek következnek, végül pedig a csúcson az igazgatók állnak.

A szereplők aprólékosan kidolgozottak, teljesen felépített jellemek. Jacob szimpatikus volt számomra, teljes odaadással gondozza az állatokat, szívén viseli a sorsukat. Marlena, a lovas akrobata lány kénytelen eltűrni férje, August, a állatidomár lobbanékony természetét. August negatív jellem, aki dühkitöréseikor az emberekkel és az állatokkal egyaránt kegyetlen. A cirkuszba érkező elefánt, Rosie rögtön a szívemhez nőtt.
Szívfacsaró jelenetekben is bővelkedik a történet.

Az egész történet voltaképp az idősek otthonában élő, kilencvenes éveiben járó Jacob visszaemlékezése az életére. Így néhány jelenetben vissza-visszatérünk a jelenbe a szép korú Jacobhoz.
Nagyon szép történet volt, olyan, ami sokáig megmarad az ember emlékezetében.
Kíváncsi vagyok milyen lesz a filmes adaptációja.

Pontszám: 5

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadás éve: 2007
Oldalszám: 482
Fordította: Béresi Csilla, Katona Ildikó
Eredeti cím: Water for Elephants (2006)

2011. július 11., hétfő

Az Olvasás 7 hete - II. hét

II. hét


Könyvtár vagy könyvvásárlás?
E-book vagy könyv?
Sorozatok: olvas-e, gyűjt-e sorozatokat?
Milyen rendszer alapján rendezi a könyveit? (ábécérend, műfaj, sorozat, szín, szerző szerint, stb.)


Nem nagyon szeretek könyvtárba járni, csak anno az egyetemi szakirodalmak, illetve diplomadolgozat kutatások miatt tévedtem be oda. Sokat morfondírozom, hogy melyik könyvet érdemes megvenni, inkább sokáig gyűjtök rá, de szeretem, ha utána a könyvespolcomra tehetem, és onnan bármikor leemelhetem, ha újra kedvem támad beleolvasni.
Az álláspontom az e-book, vagy a rendes könyv harcában, egyértelműen a hagyományos könyv. Egyrészt az e-book egyáltalán nem nyújtja azt a fajta élményt olvasáskor, mint a könyv. Rögtön már ott a gond, hogy mikor kezembe veszek egy könyvet végigsimítok a borítón, szemügyre veszem a borítót, utána belelapozok és megcsap a papír illata. Mindez egyértelmű, hogy tartozéka az olvasásnak. Másrészt az readeren való olvasástól nagyon hamar "bejojózik" a szemem. Sőt azt is észrevettem, mikor monitoron olvastam, hogy sokkal kevésbé ragadnak meg az emlékezetemben az ott olvasottak, mint a nyomtatott változatban, a lapokon a történetek valahogy sokkal kézzelfoghatóbbak, átélhetőbbek, így könnyebben elraktározódnak.
Hú, a sorozatok...Manapság az új könyvek nagy része sorozat. Ez jó abból a szempontból, hogy ha tetszik a történet, akkor nincs olyan hamar vége, viszont elég költséges egy teljes történetet végigolvasni. Én szeretek kíváncsian várakozni a megszeretett történet folytatására. Van jó pár sorozat amiket, olvasok/gyűjtök, sokat azért, mert a kedvenceim, és csak némelyiket azért, hogy ha már elkezdtem érdekel, hogyan alakul, belendül-e. Olvasott sorozataim: Vámpírakadémia, Evernight, Twilight, Vámpírnaplók, Éhezők Viadala trilógia, Libba Bray trilógia, Az éjszaka háza. Ezenkívül sok sorozat kezdő kötetét olvastam, amiknek a folytatása vagy még nem készül el, vagy csak magyar fordításban még nem került kiadásra pl: Sötét erő trilógia, Csitt, csitt, magyarok közül pl: Bíborhajú, Emma trilógia. Mindig megtetszik egy-egy új sorozat, csak nem tudom tartani a tempót velük, így lemaradozok, és nem frissen olvasom őket, amikor megjelennek, hanem várok velük, és gyűjtögetek rájuk, így szép lassan haladok.
A könyvespolcomat nagyon szeretem rendezgetni. :) A elv elsősorban az, hogy ha sorozatról van szó, akkor annak kötetei egyértelmű, hogy egymás mellé kerülnek. Az általános rendezési elv pedig műfajok, illetve írók szerint történik nálam.

2011. július 8., péntek

Libba Bray: Lázadó angyalok

Már megjelent a harmadik rész is, de még csak most sikerült elolvasnom.

Az első kötet Pippa halálával és a varázsrúnák összetörésével ért véget. Most a Spence falain kívül játszódik a történet nagy része, mert karácsonyi szünet van. A varázsrúnák elpusztításával elszabadult a varázslat a birodalmakban, félő hogy Kirké megkaparintja. Gemma feladata, hogy megkösse azt.

Az első rész is már a kedvencem volt, a lendülete nem csökken a folytatásban sem. A birodalmak sokkal nagyobb részét ismerhetjük meg, az írónő aprólékos részletességgel kidolgozta, elképesztően gyönyörű, varázslatos tájakkal és lényekkel népesíti be.
A birodalmakon kívül a XIX. századi londoni bálok és társasági események tarkítják a három lány szünidejét. Gemmát azonban családi problémák is aggasztják, apja függősége miatt. Bátyja, Tom pedig szimpatikusabbá válik, mint amilyennek eddig volt ábrázolva, bár még mindig csak egy nagy vagyonnal rendelkező feleség lenne jó számára. Viszont érző lelkű, aggódik apja betegsége miatt, saját magát ostorozza azért, hogy nem tud segíteni rajta.
A borzongós részeket Gemma látomásai és az elmegyógyintézetes részek adják.

A vége jó volt, egy nagy-nagy meglepetéssel. A következő rész most jelent meg a Könyvhéten, kíváncsi vagyok rá, hogy zárul az egész történet. Szerencsére vaskosnak ígérkezik a lezáró rész.

Pontszám: 5*

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadás éve: 2009
Oldalszám: 506
Fordította: Szűr-Szabó Katalin
Eredeti cím: Rebel Angels (2006)

2011. július 7., csütörtök

Kelley Armstrong: A szellemidéző

Sötét erő trilógia 1.

Chloé művészeti iskolás tanuló, mindene a filmek. Egy napon azonban szellemeket kezd el látni. Skizofréniásnak titulálják és bekerül a problémás gyerekeknek fenntartott Lyle-házba. Az itt lakók és a ház is titkokat rejteget számára.

Nagy reményekkel kezdtem a könyvhöz a sok-sok pozitív kritika olvasása után. Nem is csalódtam. Egyszerűen fantasztikus volt, végig izgalmas, letehetetlen. Sok-sok hátborzongató jelenetével néhol a hideg futkosott a hátamon.
A végén pedig a történet úgy marad félbe, hogy nagyon kíváncsivá tesz a folytatásra. Nem egy sablon könyv, és nem is a szokásos csak romantikus, lányszemszögből mesélt történet ahol jön a nagy-nagy Ő aztán teljesen kiszámítható a továbbiakban. Nem a romantika áll benne a középpontban.

Bekerül a kedvenceim közé, nagy-nagy 5-ös!

Pontszám: 5*

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadás éve: 2011
Oldalszám: 344
Fordította: Godó Klára
Eredeti cím: The Summoning (2008)

Sarah Addison Allen: A csodálatos Waverley-kert

A Waverley család tagjai különleges képességekkel megáldott emberek. A kertjükben mágikus növények teremnek. A kert fő ékessége az almafa, melynek gyümölcsét fogyasztva életünk legnagyobb pillanatát láthatjuk meg.
Claire egyedül él a házban. Ételmegrendeléseket vállal, a kertben termő növényekből készít ételkülönlegességeket. Minden növény más-más hatással bír arra, aki megeszi őket.

Valóban elbűvölő, mágikus, ahogy a borítón olvasható.
Szinte az orromban éreztem az egyes virágok illatát, amik a Waverley-kertben teremnek, és ahogy elkészítik őket, egyszerűen mesés. Az egész könyvből egy olyan hangulat árad, amely jó kedvre deríti az olvasót.
Külön tetszett a  könyv utolsó oldalain az egyes "varázshatású" virágok gyűjteménye.

Kedvencem Evanelle volt (aki szintén a Waverley rokonságba tartozik), ahogy hozza azokat a tárgyakat, amikről úgy érzi szüksége lesz rá az illetőnek.

Teljesen kikapcsol.

Ó, a borítót nehogy kifelejtsem megemlíteni. Az eddigi legszebb, amit valaha a kezemben tartottam. A dombornyomott cím hátterében azok a gyönyörű, aranyozott virágminták a kert képével a kedvencem lett. Az egyes fejezetek előtti oldalak virágmintái is nagyon hangulatosak.
Amúgy még érdekesség, hogy ez az írónő első könyve volt, de azóta már külföldön megjelentek újabb munkái. Úgy hallottam, őszre tervezi a Könyvmolyképző egy másik művének kiadását is.

Pontszám: 5*

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadás éve: 2010
Oldalszám: 300
Fordította: Szakál Gertrúd
Eredeti cím: Garden Spells (2007)

Becca Fitzpatrick: Csitt, csitt

SZENT ESKÜ
BUKOTT ANGYAL
TILTOTT SZERELEM

A történetről röviden: Nora Grey egy hétköznapi lány. Barátnőjével, Vee-vel ellentétben nem csak azon jár az esze, hogy ki milyen jó pasi a suliban. Egy órán azonban a tanár ötlete alapján született padtárscsere okán az osztály titokzatos sráca, Folt mellé kerül. Magáról nem árul el semmit, de a lányról szinte mindent tud. Noranak furcsa ez a rejtélyesség, kíváncsi, hogy mit titkolhat a fiú. Közben új tanuló is érkezik az iskolába, aki egy elit suliból iratkozik át és rögtön megtetszik neki Nora. Sorra követik egymást a megmagyarázhatatlan esetek, vajon ki állhat ezek mögött?

Kíváncsian kezdtem neki. Régóta szerettem volna már egy angyalos könyvet olvasni. Már a borítója megfogott. Annyira szép. Láttam róla egy videót az írónő honlapján, hogy miként készült. Nem is gondoltam volna, hogy úgy, hogy valamilyen porból rajzolták meg az egész képet.
Az elején a bioszóra kicsit alkonyatos beütésű volt, de ezután már egyáltalán nem volt semmi más hasonlóság.
A főszereplő lány, Nora is szimpatikus volt, nem egy üresfejű lány, és nem is annyira egy szürke egér. Eléggé önálló és tud határozott lenni ha kell, ez nem is csoda, hiszen rengeteget van otthon egyedül, mert anyja sokat utazik, apját pedig már tragikus körülmények között vesztette el. A barátnő, Vee néhol kissé idegesítő volt nekem, az állandó locsogásával. Folt pedig titokzatosságával végig gyanús volt, ahogy Nora körül egyre furább dolgok kezdtek el történni.
Olyan csavarral kerülnek helyére a dolgok a végén, amire nem számítottam.
Várom a Crescendo-t!

Pontszám: 4,5

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadás éve: 2010
Oldalszám: 360
Fordította: Farkas Orsolya
Eredeti cím: Hush, hush (2009)

2011. július 6., szerda

Richelle Mead: Véreskü

A Vámpírakadémia sorozat 3. része.

A történetről röviden: Dmitrij strigává vált. Rose közöttük lévő ígérete miatt felkerekedik, hogy megölje őt, hiszen a striga létnél a halál is jobb. Elindul megkeresni Dmitrij családját a messzi Szibériában. Közben találkozik az úgynevezett alkimisták egy tagjával, valamint felbukkan egy nagy hatalmú üzletember, Abe Mazur.

A harmadik rész vége egyértelművé tette, hogy miként fog folytatódni a történet, hiszen ott fogadja meg Rose, hogy nem hagyhatja strigaként élni Dmitrijt. Eddig úgy lehetett érezni, hogy a strigák a gyilkoláson kívül nem is tudnak gondolkodni, de itt rácáfol az írónő. A vadság alatt vannak gondolataik is, mondjuk ettől még ugyanúgy kíméletlenek.
Jó volt végre megismerni a sokat emlegetett Belikov család tagjait, illetve látni, hogy van más árnyékcsókolta Rose-on kívül.
Igazi lélekőrlő próbatétel ez a rész Rose számára, hogy túl tudja-e tenni magát azon, hogy a férfi, akivel végezni akar, az a szerelme volt és nem maradt-e meg benne az, aki volt.

A sorozat továbbra is marad a kedvenceim között.

Pontszám: 5*



Kiadó: Agave Könyvek
Kiadás éve: 2010
Oldalszám: 350
Fordította: Farkas Veronika
Eredeti cím: Blood Promise (2009)

Richelle Mead: A halál csókja

A Vámpírakadémia sorozat 3. része.

A történetről röviden: Rose érettségije közeledik. Egy hat hetes terepgyakorlatot kell kiállnia, amelynek során egy nemes morát kell védelmeznie. Közben egyre furcsább dolgokat kezd el látni. Fel-fel bukkan Mason szellemképe, illetve más sötét árnyak. A strigák ismét támadásra készülnek, valamint Viktor Daskov is újra megjelenik.

Ígéretes folytatása a sorozatnak. A megszokott színvonal nem csökken, továbbra is nyújtja a megszokott tempót, óriási csatajelenettel.
Végre a morák egy része már nem csak ülni akar egy helyben, mikor állandó támadásnak vannak kitéve, hanem tenni is akarnak valamit és nem csak a dampyr testőrökre bízni mindent.
A második részhez hasonlóan itt is szomorkodhatunk valami miatt. Nem is kicsit.
Úgy érzem, az eddigi három rész csúcspontja ez a könyv.
 
Pontszám: 5*

Kiadó: Agave Könyvek
Kiadás éve: 2010
Oldalszám: 322
Fordította: Farkas Veronika
Eredeti cím: Shadow Kiss (2008)

Richelle Mead: Dermesztő ölelés

A Vámpírakadémia sorozat 2. része.

A történetről röviden: Tovább folytatódik Rose elbeszélésében a történet. Strigák csapata tartja rettegésben a mora nemesi családokat. Véres mészárlások történnek. Kénytelenek az iskola védelmét is megerősíteni. Megismerhetjük Rose anyját is, aki az újonnan érkezett testőrök között van. Felbukkan egy másik új szereplő is, Tása, Dmitrij régi ismerőse.

Nagy várakozással kezdtem bele, rögtön a megjelenése után. Kíváncsi voltam mi sül ki a Dmitrij és Rose közötti vibrálásból, ami felboríthatja mindkettőjük testőri jövőjét. Rose sokat fejlődik ebben a részben, sokkal érettebben gondolkodik, már nem annyira menjünk fejjel a falnak típus. A strigák fenyegetésének tükrében mindenképp dinamikusabb rész az elsőnél. Folyamatosan történnek az események. Van benne valami szomorú is, amit nem árulok el, mert spoiler lenne.
Jöhet a harmadik rész!

Pontszám: 5*

Kiadó: Agave Könyvek
Kiadás éve: 2010
Oldalszám: 306
Fordította: Farkas Veronika
Eredeti cím: Frostbite (2008)

Richelle Mead: Vámpírakadémia

A hat részes Vámpírakadémia sorozat 1. kötete.

A történetről röviden: A történet elején Rose-t és Lissát visszaviszik az Szent Vlagyimir Akadémiára, ahonnan két évvel ezelőtt megszöktek. Az Akadémiára morák és dampyrok járnak. Lissa az egyik főnemes mora család utolsó élő tagja. Rose dampyr, akik a morák védelmét látják el a morák életére törő élőhalott strigákkal szemben. Rose az Akadémián különböző harci technikákat tanul, hogy az iskola végeztével helyt tudjon állni egy mora mellett.

Már a megjelenése előtt felfigyeltem a reklámozására. Úgy éreztem érdekesnek fog ígérkezni. Nem is csalódtam benne. Tetszett a kidolgozott társadalmi felépítés. Izgalmakban és csavarokban is bővelkedik, mindemellett ott vannak a páratlan különleges képességekkel rendelkező szereplők, és a tiltott szerelem. Kíváncsivá tett a folytatásra.

Pontszám: 5*

Kiadó: Agave Könyvek
Kiadás éve: 2009
Oldalszám: 236
Fordította: Farkas Veronika
Eredeti cím: Vampire Academy (2007)

2011. július 5., kedd

Rachel Caine: Az üvegház

Morganville-i vámpírok 1.
A történetről röviden: Claire szeret tanulni előbb kezdi meg az iskolát társainál és előbb is fejezi be azt. Ez csak  tanároknak tetszik, diáktársainak nem igazán. A suli évei alatt amolyan számkivetett. Megkezdi egyetemi éveit, ahol szintén hasonló a népszerűsége. A suliba járó "menő" csajok bandájának vezetője kipécézte magának. Megy a folyamatos szívatás, és a dolgok egyre jobban eldurvulnak. Claire nem bírja tovább a koleszban és albérlet után kezd keresni. Meg is találja a helyét, az Üvegházat...
Morganville azonban furcsa egy város, sötétedés után az emberek nem mászkálnak az utcán, ha mégis, akkor is csak futva a kocsitól a házig. A város sötét titkokat rejt.

Egy újabb vámpíros sorozat. Kíváncsi voltam, hogy tud-e újat mutatni. Egyrészről a sulis piszkálódások, szürke egér lány téma kissé unalmas, de ha ettől eltekintünk, akkor érdekes az ötlet, hogy van egy rejtélyes város, amit vámpírok irányítanak. Láthatjuk az egész működését, hogy miképp élnek itt az emberek. Az is tetszett, hogy arra is szolgál magyarázattal, hogy miért nem tudnak erről a városról. A vége nagyon félbemaradt, pont egy kérdéses résznél, így eléggé kíváncsivá tesz a folytatásra.

A sorozat Amerikában már a tizenvalahányadik résznél tart. Nálunk a második rész idén tavasszal jelent meg.

Pontszám: 4,5

Kiadó: Agave Könyvek
Kiadás éve: 2010
Oldalszám: 301
Fordította: Totth Benedek
Eredeti cím: Glass Houses (2006)

Fábián Janka: Emma szerelme

A történetről röviden: A XIX. század végén és a XX. század elején játszódik a történet. Emma ifjúságát követi végig. A könyv elején Emma édesapjával Kanadából hazatér Magyarországra. Apja betegsége miatt régi balatoni barátai gondjaira bízza a lányt. Itt tölti Emma diákéveit, majd itt ismerkedik meg a szerelemmel.
Révén családregény nemcsak Emma, hanem szüleinek, illetve azok barátainak múltját is megismerhetjük az elmesélésekből. A történet az első világháború befejezésével ér véget.
A trilógia következő része júliusban jelenik meg, Emma fiai címmel, a befejező kötet, Emma lánya pedig augusztusra várható.

Érzelmekben gazdag. Emellett történelmi eseményeket részletesen, precízen mutatja be az írónő, aki történész lévén nagy tudással rendelkezik e körben. Láthatjuk, hogy miként hatottak a századeleji események Emma életére. Észre sem veszi az ember és teljesen belemerül a múlt század eleji világba.
Egyik kedvenc könyvem lett.

Pontszám: 5*

Kiadó: Ulpius-ház Könyvkiadó
Kiadás éve: 2011
Oldalszám: 407

Ugron Zsolna: Úrilányok Erdélyben

A történetről röviden: Anna televíziós újságíróként dolgozik Budapesten. Családja az erdélyi arisztokrácia tagja volt. Egy neves bécsi bálon találkozik Gáborral, aki a eddigi életet felhagyva visszaköltözik családja romos erdélyi kastélyába. Mikor Anna, kiterjedt rokonságának egy tagjának kolozsvári temetésére utazik, ismét találkoznak. Anna egyre jobban vonzódni kezd gyökereihez...

Nekem néhol kissé csapongó volt, meg a hosszú leírások, hogy ki, kinek a kicsodája, illetve az ételleírás is kicsit sok volt. Ezt kárpótolta a részletgazdagon leírt, lélegzetelállító erdélyi táj. A cselekménye kicsit lassú volt, sok-sok kitéréssel. Összességében nem bántam meg, hogy elolvastam.

Pontszám: 3,5

Kiadó: Ulpius-ház Könyvkiadó
Kiadás éve: 2010
Oldalszám: 302

Az Olvasás 7 hete - I. hét

Az általánosban, mint sokan mások, én sem rajongtam a kötelező olvasmányokért. Nem is gondoltam, hogy egy könyv olvasása lehet szórakoztató is, és nem csak egy teljesítendő nyűg. A suliban egyik irodalomórán a tanárnő elkezdett mesélni a Harry Potter-ről, amit ő is és gyerekei is olvastak. Az osztályban voltak többen is, akik már olvasták. Mindenkinek lelkendezett róla, hogy milyen jó. Engem kezdetben nem nagyon érdekelt a dolog. Aztán pár év múlva elkészült az első részből a filmváltozat, amire azért kíváncsi voltam. Nagyon magával ragadott a történet. Legközelebb ezt kértem ajándékba. A könyv pedig még jobb volt mint a film. Az addig megjelent első két részt egymás után el is olvastam, és tűkön ülve vártam a következő rész magyar fordításának megjelenését.
Ezután újabb könyveket kezdtem felfedezni. Az akkoriban tv-ben futó kedves kis sorozat, a Váratlan utazás néhány epizódja könyv alakban is olvasható volt. Így a Harry Potter után ezek a könyvek következtek, majd sorra más ifjúsági könyvek. Például a gimiben kézről-kézre jártak az az akkortájt megjelent Stanley, a szerencse fia; Nyáron történt, Emlékek őre és ezekhez hasonlók.

2011. július 4., hétfő

Alyson Noel: Mindörökké

A Könymolyképző twilighter válogatottjának egyik első darabja.

A Halhatatlanok sorozat 1. része.
A történetről röviden: Ever elvesztette szüleit és húgát egy autóbalesetben. Ő az egyetlen túlélő. A balesetkor HKÉ, azaz halál közeli élményt élt át. Ennek hatására látni kezdi az emberek auráját, illetve halott húgát is. A nagynénjéhez kerül, magának való, az emberektől távol húzódó lány lesz. Kerüli az emberek érintését, mert olyankor a megérintett személyről látomásai lesznek. Megérkezik a suliba egy új tanuló, Damen, aki felkavarja Ever életét. Kettőjük kapcsolatát azonban beárnyékolja a  fiú titokzatossága és közben valaki Ever életére tör...

Érdekes volt a történet, nem kellett sokat várni rá, hogy beinduljon. Lehet találgatni, hogy mit is titkol Damen, miért tűnik el folyton, ki is Drina és mi a célja. A Damen kilétét illető megoldást egyáltalán nem is sejtettem.
Tetszettek az aurák, hogy minden ember körül lebeg valamilyen szín, és minden színnek megvan a maga jelentése.
A sorozat hat részes, nálunk idén a Könyvhéten jelent meg a negyedik rész Sötét láng címmel.

Pontszám: 4,5

Kiadó: Könymolyképző Kiadó
Kiadás éve: 2009
Oldalszám: 301
Fordította: Gazdag Tímea
Eredeti cím: Evermore (2009)

2011. július 3., vasárnap

Frei Tamás: A megmentő

Napjainkban játszódó thriller kitalált szereplőkkel, valós helyszíneken. Izgalmas, akciódús regény egy kis romantikával fűszerezve. A történet számos helyszínen játszódik (Szudán, Teherán, Párizs, London, Budapest...) végig pörgő, mozgalmas cselekménnyel. Néhol a sok-sok információba kissé belevesztem, de utána mindig egy könnyebben olvasható rész következett.

A történet folytatása Bankár címmel 2011 novemberére várható.

Értékelés: 4

Kiadó: Ulpius-ház Könyvkiadó
Oldalszám: 587

Libba Bray: Rettentő gyönyörűség

A trilógia első része.
A történet a viktoriánus korszak Angliájában játszódik. A regény kezdetén Gemma Doyle családjával Indiában él, ahol édesanyját meggyilkolják. A lányt Angliába küldik a Ifjú Hölgyek Spence Akadémiájára. Időről.-időre látomások gyötrik. Egy naplóra bukkan, mely az iskola egykori tanulójáé volt, ebből a könyvből barátaival felfedezik, hogy létezik a világukon kívül egy másik is. Az átjárót Gemma képes megidézni, a lányok belépnek az elképesztő világba, amelyet birodalmaknak hívnak...

Lenyűgöző történet, gyönyörű leírások, igényes nyelvezet jellemzi a könyvet. A fantasy világát ötvözi a XIX. századi környezettel. Az egyik kedvencem lett. Szépen kidolgozott jellemű szereplők, régies hangulat. Igazi gyöngyszem az ifjúsági fantasy világában.
A következő rész Lázadó angyalok címmel 2010-ben, a befejező rész (Távoli édes harang) pedig idén a Könyvhétre jelent meg.

Értékelés: 5*

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadás éve: 2010
Oldalszám: 372
Fordította: Szűr-Szabó Katalin
Eredeti cím: A Great and Terrible Beauty (2003)

Maggie Stiefvater: Borzongás

Grace nem tud élni egy sárga szemű farkas borzongató közelsége nélkül.
Sam két életet él: a nyárban és a télben...
Aztán Grace találkozik egy sárga szemű fiúval, aki olyan ismerős, hogy eláll a lélegzete.
Az ő farkasa! Csak ő lehet.
De a tél itt van a nyakukon...

Maggie Stiefvater trilógiájának első kötete már 2009-ben megjelent magyar fordításban, de csak az idén volt szerencsém elolvasni.
Grace, szüleivel egy erdőszéli házban él. Az erdőben élő farkasok gyerekkorában megtámadják, de az egyik falkatag kiszabadítja a lányt társai karmai közül, így megmenti az életét. Mindkettőjük egész további életére hatással van ez az eset.
Az erdőben élő farkasok azonban nem hétköznapi farkasok, mind emberek voltak. Kezdetben nyáron, jó időben visszaváltoznak emberré, de az évek múlásával egyszer csak farkasbőrben maradnak örökre.
Sam (a farkas, aki megmenti Grace életét) az utolsó emberalakban töltött nyarát éli. Ha meg akarja ismerni a lányt, ez az utolsó alkalma...

Jó könyv volt, örülök, hogy olvashattam. Fejezetenként váltakozó szemszögből ismerhetjük meg az eseményeket. Tetszett az éppen aktuális hőmérsékletek megjelölése a fejezetek elején, így is látható, hogy miképp közeledik a tél, fejezetről-fejezetre. Én így önmagában is teljes egésznek érzem a történetet, kíváncsi vagyok miképp folytatódik.

A következő rész Várunk címmel 2010-ben jelent meg, a trilógia harmadik darabja pedig idén őszre várható (eredeti cím: Forever).

Értékelés: 4,5

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadás éve: 2009
Oldalszám: 325
Fordította: Gazdag Tímea
Eredeti cím: Shiver (2009)